Wednesday, August 27, 2014

ALS Ice Bucket Challenge : Trend @ Kempen Kesedaran?

Assalamualaikum semua

Sana sini Nanie tengok orang buat video simbah air sebaldi pada diri sendiri. Walaupun pada awalnya Nanie taklah peduli dan ambil kisah sangat tapi makin lama bila Nanie perhati, makin annoying jadinya. Satu persoalan dalam kepala Nanie, kebodohan apakah yang dah melanda rakyat negara ini? 


Secara jujurnya, memang Nanie tak faham dan tak tahu siapa yang memulakan benda ni. Tambah celaru lagi bila trend ini dikatakan adalah sebagai salah satu bentuk sokongan dan kempen kesedaran kepada satu masalah penyakit saraf iaitu Amyotrophic Latereal Sclerosis atau ALS. Sebelum Nanie teruskan, apa kata kita ambil tahu dulu serba sedikit mengenai ALS :


Amyotrophic lateral sclerosis (ALS), often referred to as "Lou Gehrig's Disease," is a progressive neurodegenerative disease that affects nerve cells in the brain and the spinal cord. Motor neurons reach from the brain to the spinal cord and from the spinal cord to the muscles throughout the body. The progressive degeneration of the motor neurons in ALS eventually leads to their death. When the motor neurons die, the ability of the brain to initiate and control muscle movement is lost. With voluntary muscle action progressively affected, patients in the later stages of the disease may become totally paralyzed.


Di US, mereka menyahut ALS Ice Bucket Challenge ini dengan tujuan untuk menyebarkan kesedaran di samping meningkatkan lagi jumlah donation mereka. Namun berbeza di Malaysia apabila rakyat kita hanya meniru semata-mata trending ini tanpa mengetahui asal usul apatah lagi mencari maklumat mengenai penyakit ALS ini. Senang cerita, mereka melakukan Ice Bucket Challenge sekadar untuk suka-suka, mendapatkan perhatian, ikut trend dan sebagainya. Tujuan yang langsung tiada kaitan dengan penyakit ALS. Nanie berani katakan, kalau ditanya mereka yang buat challenge tu... berapa kerat yang boleh jawab apa itu ALS!


Maafkan Nanie jika Nanie agak bersuara lantang dalam perkara ini, tapi Nanie sangat tak bersetuju dengan trend yang sebenarnya BOLEH MEMBAHAYAKAN NYAWA sendiri. Malahan, pak menteri juga turut sama serta dengan challenge ni. Sepanjang yang Nanie tahu, dah ada dua laporan kemalangan mengenai ice bucket challenge ni. Satu kematian dan satu kecederaan ringan. 


Nanie rasa apa yang rakyat Malaysia cuba lakukan bukan untuk kempen kesedaran. Tapi lebih kepada kempen populariti di media social. Ada banyak lagi cara bijak yang boleh kita lakukan untuk kempen kesedaran. Dan kalau anda kata disebabkan ice bucket challenge ni lah ramai yang peduli dengan ALS, cuba fikir... mereka tahu mengenai ALS atau mereka tahu mengenai mandi air batu? 

Islam sendiri sebenarnya sangat menegah kita daripada mengikut perbuatan sesuatu kaum. Apatah lagi jika ia membabitkan keselamatan dan kemaslahatan nyawa sendiri. Korang tahu tak, dengan mandi air batu yang sejuk tu... ada banyak lagi penyakit saraf yang boleh menyerang. Buat apa kita nak ikut mereka? Apa yang kita dapat? 


Sekali lagi, Nanie harap rakyat Malaysia jangan terlalu taksub ikut trend. Kata nak boikot Amarika,  tapi apa orang Amarika buat sibuk kita nak tiru! 


Apa guna mengikut orang kalau sekadar suka-suka, 
Apa sibuk dibangga adat orang kalau jati diri kita entah ke mana! 



Drama Seludup : Cungkil Bakat Pemenang Ujibakat!

Assalamualaikum semua

Korang ingat lagi tak Nanie pernah ajak korang join satu audition menjadi pelakon dalam drama Seludup? Alaaa yang boleh menang hadiah lumayan bernilai RM 15 000 tu. 

              1

Korang nak tahu tak, baru-baru ni dah ada pemenang yang diumumkan! Pergh, mesti hebat dan berbakat besar kan pemenang tu. Untungnya lahai! Bukan sekadar menang duit , malahan jadi pelakon dan berlakon dengan nama-nama besar industri hiburan! Sebelum Nanie umumkan siapa lah dua nama pemenang tu, Nanie nak cerita lagi mengenai Seludup. Supaya korang lebih jelas dan tahu apa kisah drama bersiri Seludup ni ye...

DRAMA SELUDUP adalah sebuah drama online yang diarahkan oleh Jehan Miskin. Pelakon-pelakon drama ni semua hebat-hebat belaka seperti Syafie Naswip, Tiz Zaqyah, Pekin Ibrahim, Raja Ilya dan lain-lain lagi. Ia berkisarkan tentang kisah kehidupan zaman sekarang, kalau kita tengok terdapat banyak kes penyeludupan seperti seludup rokok, perdagangan manusia dan banyak lagi. Drama ni drama pendek je, hanya 13 episod dan lokasi penggambaran dijalankan di sekitar Pantai Pengkalan Balak, Masjid Tanah, Melaka.

Untuk itu dua pemenang yang bakal dicungkil bakatnya oleh Jehan Miskin adalah :

     KEPUTUSAN UJIBAKAT DRAMA SELUDUP

                          20140819-121257.jpg

Menurut Jehan, “Pencarian bakat ini dimulakan sejak 25 Jun 2014 dan ia telah menerima sambutan di luar jangkaan dengan kiriman lebih 130 penyertaan melalui video yang dimuat turun di laman Facebook ‘Seludup’. Dua pemenang yang dipilih ini adalah yang terbaik di antara mereka”.
“Berdasarkan karekter mereka, saya telah menulis dua watak sampingan di dalam ‘Seludup’ yang bakal dilakonkan oleh dua bakat baru ini. Tujuan kami bukan sahaja untuk mencipta kelainan dan memberikan lebih impak kepada ‘Seludup’, tetapi juga untuk memeriahkan lagi suasana industri hiburan tanahair” ulas Jehan lagi.
Mohd Andika yang merupakan seorang pekerja restoran berkata “Saya amat berterima kasih kepada para juri yang telah memilih saya dan saya percaya saingan adalah sangat sengit. Peluang ini akan saya gunakan sepenuhnya untuk mencapai impian saya menjadikan bidang lakonan sebagai kerjaya”. Perasaan gembiranya turut dikongsi Nur Afieqah, seorang pelajar yang menyifatkan peraduan ini sebagai usaha yang sangat unik untuk mendedahkan bakat baru dengan realiti sebenar kerjaya lakonan.

Tahniah diucapkan kepada kedua-dua pemenang ni! See. Betulkan, rezeki manusia tu kita tak tahu bila dan bagaimana. Tup-tup mereka ini jadi pelakon. Mana tahu lepas ni semakin murah rezeki. Untung badan!!! 

Untuk maklumat lanjut boleh layari -
Facebook :
Instagram :
You Tube: 

#masukdramaseludup

Tuesday, August 26, 2014

Langkah-Langkah Memeriksa Powerbank PINENG Original

Assalamualaikum semua

Sejak Nanie publish entry untuk KENAL PASTI POWERBANK PINENG ORIGINAL (LINK), ramai betul tanya Nanie macam mana langkah-langkahnya. Malahan entry tersebut dah mencecah lebih 30,000 pageviews. Nanie berkongsi mana yang Nanie tahu. Mana yang kurang tu Nanie mintak maaf lah sangat. Bertubi-tubi soalan dan komen pembaca bertanya pasal PINENG powerbank ni. Lagi pulak masa nak raya hari tu kan. Kadang ada yang tak sempat Nanie balas. Hampun! 

My bad sebab masa entry tu Nanie tak buat step-by-step kan. Jadi berlambaklah soalan dari pembaca yang mintak tolong clarify originality powerbank Pineng mereka. So, now Nanie akan tunjuk cara nak guna code yang diberikan ye. Jadi lepas ni boleh check sendiri :)



1. PASTIKAN KOTAK POWERBANK PINENG ADA SEAL CODE YANG BELUM DIGORES.




2. GORES SEAL TERSEBUT & DAPATKAN NOMBOR KOD




3. SALIN CODE TERSEBUT DAN KORANG PERGI KE LAMAN WEB PINENG. BAGI MENGELAKKAN MASALAH, PASTIKAN BAHASA TELAH DITUKAR KEPADA ENGLISH.




4. DI BAHAGIAN BAWAH WEBSITE ADA SATU BOX UNTUK DIISIKAN. MASUKKAN CODE YANG KORANG DAH GORES TADI DISITU. 



5. KEMUDIAN BILA KORANG KLIK OK, TERUS KELUAR SATU WINDOW YANG MEMBERIKAN JAWAPANNYA. TETAPI IA DALAM BAHASA CINA.


UNTUK KEFAHAMAN, BOLEH GUNAKAN GOOGLE TRANSLATE ATAU PUN GOOGLE DIRECT DI WEBSITE TERSEBUT. DAN HASILNYA ADALAH SEBEGINI : 





Yes, yes part ni memang Nanie pun mula-mula tak faham. Tapi ini adalah apa yang Nanie faham dan google lah ye. 

PINENG menjaga keaslian produknya. Jadi, bagi mengelakkan orang duplicate keaslian nombor code tadi, disarankan korang check hanya sekali sahaja. Jawapan atas ni bermakna, orang tu dah check sampai 8 kali. Sedangkan masa first time check, jawapan yang diberikan oleh PINENG adalah ORIGINAL! So, sekiranya korang check nombor code korang dan dah keluar sebegini, maknanya korang punya powerbank ORIGINAL

Untuk yang first time check pulak, dia akan keluar jawapan sebegini : 



atau pun macam ni ....

"Hello! Products for your query Battery Co., Ltd., Zhongshan goods produced genuine products, ease of use! Thank you for your inquiry, goodbye!"


Nanie harap entry ni dapat memberikan jawapan dan bantuan kepada korang. Sebagaiamana yang Nanie katakan, mana yang Nanie tahu...Nanie cuba berikan jawapan. Pada pandangan Nanie, untuk membeli powerbank sebenarnya perlu dibuat dengan teliti. Jangan terlalu mudah percaya lebih-lebih lagi jika harga terlalu murah. Ada banyak kes penipuan yang berlaku di luar sana. Sebab tu Nanie sarankan beli dengan penjual yang memang diyakini. Sebagaimana Nanie sendiri, FFCARAVAN memang memuaskan hati. Sebarang masalah dan keraguan boleh terus ditanya pada pemiliknya! 

Di entry yang lepas (LINK) juga, Nanie ada menjawab beberapa soalan mengenai powerbank. So, kalau korang rajin sila lah jenguk-jenguk bahagian komen. Mana tahu, soalan yang korang nak tanya tu Nanie dah pernah jawabkan! Moga-moga korang terus mendapat informasi dan maklumat yang bagus dari Blog Coklateyes ni. :)



Maklumat lanjut boleh contact :

 FFCARAVAN 

Innanie Ariffin 

Website Pineng 


UPDATE : 

Sekarang Nanie pakai iPhone5. So, hari tu masa Nanie ke Beijing... PINENG Powerbank dengan kuasa 10 000mAh boleh charge up handphone Nanie sehingga 4 kali fully charge! Memang bagus dan berbaloi. So far Nanie dah ada 2 powerbank! 



Monday, August 25, 2014

Moo Cow Factory Tour : Belajar Cara Membuat Yogurt


Assalamualaikum semua

Korang suka tak minum yogurt? Kalau Nanie, memang Nanie suka sangatlah. Sebab dia rasa masam-masam manis dan yang paling penting memberikan banyak khasiat terutama untuk penghadaman kita. Baru-baru ni, Nanie berpeluang melawat dan membuat sendiri yogurt di Mini Factory Moo Cow yang terletak di Segambut.



Seawal 10 pagi kiteorang semua kena berkumpul di Moo Cow Publika. Rasanya korang mesti tau kan, konsep kedai Moo cow ni memang buatkan orang geram. Dekorasi dalaman dan susun atur kedai mereka memang menarik dan cute-cute belaka.





Mungkin ada yang pernah lalu je Moo Cow ni kan? So, untuk pengetahuan korang selain daripada menyediakan Frozen Yogurt, Moo Cow juga ada menghidangkan pelbagai produk lain berasaskan yogurt seperti Yogurt Drink, Yogurt Cake dan Yogurt Mooncake. 



Sebelum kiteorang semua dibawa ke Mini Factory Moo Cow, masing-masing boleh redeem Yogurt Drink. Ada 3 perisa diberikan iaitu Strawberry, Blueberry dan Original. Untuk Nanie, memang favourite Blueberry lah.




Lepas tu teruslah kitorang semua di bawa ke Mini Factory Moo Cow yang terletak di Segambut. Lebih kurang 15 minit dari Publika. Disebabkan namanya Mini Factory, jadi memang comel sangat kilang Moo Cow ni. And guess what, kami pun tak sangka ia adalah sebuah kilang sebab terletak di deretan kedai-kedai. Sesampainya di sana, selain daripada staff Moo Cow yang sambut kami, maskot Moo Cow iaitu Mamalia, si lembu comel ni pun turut ada sama. Aloh comelnya lahai. Dahlah warna tompok-tompok kan!


Sebelum di bawa masuk melihat sendiri bagaimana penghasilan yogurt dan yogurt drink, kami diberi sedikit taklimat oleh founder Moo Cow iaitu Mr.Clifford Too. Banyak betul sebenarnya yang kita tak tahu mengenai yogurt ni. Bermula dari sejarah penemuannya, kebaikan yogurt sehinggalah jenis dan kaedah pembuatannya. 



Antara kebaikan mengamalkan pemakanan yogurt adalah : 
  • Meningkatkan kadar imunisasi badan
  • Membantu melancarkan sistem penghadaman
  • Meningkatkan kekuatan tulang dan pencegahan awal osteporosis
  • Menurunkan kadar kolestrol
  • Mengurangkan berat badan
  • Mampu mengatasi stress
  • Bagus untuk wanita selepas bersalin 
  • Sumber kalsium yang bagus untuk tumbesaran 

Dan sekarang, masa yang ditunggu-tunggu. Lawatan ke kilang mereka. Sebelum tu, semua kena pakai peralatan untuk kebersihan. Yerlah, industri pembuatan makanan memang kena pentingkan aspek ni semua. Kalau tak, bahaya dan boleh mengancam kesihatan pengguna kan?


Untuk membuat yogurt, bilik tersebut mestilah berhawa dingin dan mempunyai suhu yang bersesuaian. Proses pembuatannya agak rumit dan memerlukan penelitian yang terperinci. Paling penting, semua peralatan dan kaedah kena tepat dan bersih. Kalau satu part rosak atau tak jadi, memang sampai ke sudah lah tak menjadi! 




Selepas ditunjukkan cara membuat yogurt tu, Mr.Clifford ajak dua orang Butterfly untuk buat yogurt drink. Apa lagi, cepat-cepatlah Nanie angkat tangan. Seronok jugak tu belajar buat yogurt drink. Walaupun takut-takut jugak lah kan. Bukan apa, takut tersalah letak bahan ke apa, dah rosak susu yogurt tu kan. Nasib baik menjadi. Sedap pulak tu! :) 



Menurut Mr.Clifford, di pasaran hari ini memang banyak sangat yogurt drink. Tetapi kebanyakannya bukanlah meletakkan yogurt yang sebenar. Dia menyarankan kepada kiteorang semua supaya berhati-hati dan sering membaca label dan ingredients sebelum beli yogurt drink. 

Sebagaimana yang Nanie ada beritahu atas tadi, Moo Cow turut menghidangkan beberapa produk lain berasaskan yogurt dan susu. Antara produk popular mereka selain daripada yogurt drink adalah moon cake dan juga yogurt cake. Yogurt cake tu tersangatlah sedap. Tak muak sangat macam cheese cake, dan tak manis sangat. Sedang-sedang aje! Memang lazat.




Last but not least, kami semua pulang bukan dengan tangan kosong. Kami diberikan voucher RM 100 dan juga gift box yang memang comel sangat. Terima kasih pada Moo Cow sebab sudi menerima kami dari Butterfly Project ni. Memang seronok dan satu pengalaman baru untuk belajar dan mengetahui cara pembuatan yogurt yang sebenar!





Saturday, August 23, 2014

Rexona Spray for Woman Dengan Teknologi Freshprotect : Beri Keyakinan Diri Berpanjangan!

Assalamualaikum semua

Masa Nanie ke Beijing tempoh hari,  Nanie tak tahu cuaca dan kelembapan di Beijing. Tapi apa yang Nanie tahu memang schedule Nanie di sana pack. Jadi, mestilah badan berpeluh dan kalau tak iya-iya, badan berpeluh akan hasilkan bau yang kurang menyenangkan! Tak mahu lah macam tu kan. 


Sebab tu, untuk Nanie deodorant amat penting! Bukan sekadar penting saje, pemilihan deodorant juga mestilah yang terbaik dan mampu berikan perlindungan dari bau badan yang kurang menyenangkan. Jawapan untuk itu, tentulah dari Rexona! 




Hari Rabu yang lepas bertempat di Sunway Pyramid, Nanie telah dijemput untuk menyaksikan Majlis Pelancaran Rexona Spray for Women with Freshprotect. Mula-mula datang tu, semua orang tertanya-tanya apa agaknya kelebihan produk terbaru Rexona ni? 



FRESHPROTECT TECHNOLOGY

Merupakan teknologi terbaru dari Rexona. Untuk pengetahuan, Freshprotect berfungsi dengan menggunakan microcapsules yang bertindak balas dengan badan dan membebaskan haruman berpanjangan. Dalam setiap microcapsules tu ada bau-bauan segar yang akan terbebas melalui pergeseran iaitu dengan gerakan kita. Maknanya, semakin banyak kita bergerak, semakin banyak bauan segar dari microcapsules yang akan dibebaskan. Malahan dengan teknologi ini juga, Rexona mampu memberikan kesegaran sehingga 48 jam! Teknologi dalam Freshprotect ini memboleh wanita moden menjalani gaya hidup yang sentiasa sibuk sekaligus memberikannya keyakinan untuk melakukan apa jua aktiviti! 


Bagi menguji sendiri kehebatan teknologi Microcapsules dalam spray ni, Nanie dan kawan-kawan kena try dulu pakai Rexona Spray for Women ni. Lepas tu kami semua kena join treasure hunt games. Barulah banyak pergerakan yang berlaku seterusnya mesti badan berpeluh kan? 

muka yakin je selepas sembur Rexona Spray! 
Ada 5 pilihan. Semua segar-segar belaka bau dia! 
Kami semua dibahagikan kepada 5 kumpulan iaitu mengikut warna & nama Rexona Spray iaitu Whitening, Powder Dry, Free Spirit, Passion & Shower Clean. Setiap kumpulan terdiri daripada 4-5 orang. Semuanya warga media jugak. Nanie termasuk dalam kumpulan Free Spirit. Yang warna purple tu. 

Azura Fear Factor sebagai emcee of the day. Dia pun sama-sama kepochi jugak dengan peserta. :)
Fasilitator yang menjadi guide setiap kumpulan
Terdapat 5 tugasan yang kami kena buat. Semuanya memang menguji minda dan juga fizikal. Tapi takdelah teruk sangat. Lari pusing-pusing dekat situ jugak lah. Semangat kami semua nak menang memang luar biasa. 

Free Spirit Group. Muka kena yakin untuk menang! 

Antara station permainan. Penat jugak lah. Basah ketiak! Hehehe. 
Walaupun kumpulan Nanie tak berjaya, tak pe. Takde masalah punya. Paling penting adalah kerjasama kami sebagai satu kumpulan.  Bagi sokongan sesama rakan, bantu-membantu dan paling penting kami enjoy! Tapi jeles jugak lah bila group Cik Lily Putih, Ashley Yeen, Cindy & Nanie Isa yang menjadi juara dan bawak pulang baucer Guardian RM 500 tu! Hehehe... 

Sharing Session. Cik Lily Putih tu atas stage memalu pulak dia. Padahal.... kat bawah dia paling kepoh. Hehehe.

Last but not least, sebelum majlis tamat ada sharing session sikit. Nanie dan Cik Lily Putih dijemput sebagai panel untuk session tersebut. Kami kena kongsikan sikit pengalaman setelah gunakan Rexona Spray for Woman. Mula-mula Nanie dengan Cik Lily memang lah cuak, tapi rileks aje. Buat confident! Lepas tu, we conquer the floor lah. Hahahahahaa!

Goodies untuk semua! Yeay!
Jadi kalau korang nak rasakan sendiri bagaimana Freshprotect Teknologi ini membantu korang untuk tampil yakin walaupun seharian berpeluh dan bergerak, korang kena dapatkan Rexona Spray for Woman ini di pasaran. Jangan risau, untuk lelaki pun ada jugak. Sama teknologi! Bila bau badan segar, kita boleh terus kekali aktif dan yakin untuk bersosial! 

Candid Moment. Nanie kena panggil dengan Bubbles Magician tu. Malu kiter. 


Untuk maklumat lanjut : 

Facebook :



 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork