Saturday, November 29, 2014

Blog Coklateyes Di Rancangan Bella Unwind NTV7

Assalamualaikum semua



Nanie tak tahu nak mula dari mana, tapi secara jujurnya Nanie agak gembira bila dua minggu lepas Nanie dijemput sebagai salah seorang panel dalam rancangan Bella Unwind di NT7. Pada asalnya, masa Nanie terima jemputan tu, Nanie tak sure lagi patut Nanie hadir atau tidak sebab topik yang diberikan adalah topik yang langsung takde dalam kepala Nanie ; "Fashion Wedding".

Nanie kena buat keputusan segera. Walaupun topik agak tak berapa in dengan Nanie, tapi Nanie nak cabar diri Nanie sebenarnya. Pertama sekali, mestilah peluang datang hanya sekali. Keduanya, Nanie nak cabar sejauh mana keyakinan Nanie boleh bercakap Bahasa Inggeris secara spontan dan live. Memang GULP jugak lah asalnya, tapi macam Nanie selalu kata... ketakutan perlu diatasi. Challenge accepted! Nanie bersetuju untuk tampil dalam program tersebut.

Untuk pengetahuan korang, Nanie taklah berapa fluent sangat berbahasa Inggeris. So-so aje. Tak berhabuklah orang kata. Setakat basic-basic je bolehlah. Tapi, Nanie selalu belajar untuk tingkatkan Bahasa Inggeris Nanie dengan kawan-kawan sejak dari zaman universiti sampailah ke zaman blogger ni. Nanie cuba nak tingkatkan dari segi keyakinan lah... Masa kat Law Fac dulu memang jeles jugaklah tengok kawan-kawan speaking berhabuk. Hehehe. 

Thanks Arief for the support. Jadi pak supir hari tu... hahaha 

Sepanjang minggu tu jugak, Nanie jadi emcee untuk UM Cares Summit 2014 di Crystal Crown Hotel, PJ. Mujur Arief, kawan baik Nanie sudi membantu. Dia siap amik cuti tu untuk hantar Nanie ke Studio NTV7 di Glenmarie, Shah Alam. Thank you so much, Arief :) Sebelum tu, Nanie ada lah buat sikit-sikit research. Tanya kawan-kawan apa pandangan mereka mengenai topik yang diberikan, cuba google sikit info-info kan. Kata orang, tak tahu kena belajar. 

with Suzai, dia memang speaking berhabuk.

Sesampainya di Studio NTV7, Nanie orang pertama yang sampai. Nervous jugaklah kan. Sebab kita tak tahu soalan apa yang bakal ditanya. Dalam kepala memang asyik takut dengan kesalahan grammar je. Tapi buat cool lah depan Arief kan. Kang kantoi pulak, kita nervous. Sempatlah tengok set semua. Memang cantik. Touch-up make up sikit je sebab Nanie dah prepare dari rumah make up basic. Tak lama lepas tu, nampak kawan blogger, Sizzling Suzai. Fuh... lega sikit ada geng sekepala. So, Nanie dengan Suzai sama-sama excited dan nervous. 


Alhamdulillah sepanjang rancangan, Nanie diberikan kelancaran untuk menjawab setiap persoalan yang diberikan pengacara, Belinda Chee. Walaupun dalam kepala asyik takut tersalah grammar bagai, tapi Nanie cuba sehabis baik untuk tunjukkan keyakinan bercakap Bahasa Inggeris. Semuanya berjalan lancar dan baik. Syukur cabaran dan ketakutan berjaya diatasi! Yeah!!! 

Bersama Belinda Chee, pengacara Bella Unwind


Walaupun muncul selama kira-kira 45 minit macam tu di kaca TV, tapi pengalaman muncul LIVE tu memang tak dapat dilupakan lah. Alhamdulillah boleh kawal semua perasaan gemuruh, nervous tu. Semua yang Nanie research, Nanie cuba keluarkan isinya dan elaborate sikit-sikit lah. Hehehe... Habis je di NTV7, terus berdesup balik PJ jadi emcee. 

Terima kasih banyak-banyak pada kawan-kawan yang sama-sama tonton rancangan Bella Unwind pada hari tu. Antara yang terawal snap gambar dan post kat Facebook Nanie adalah kawan baik Nanie dari kecik, Nadhirah. Allah, malu sebenarnya... tapi jauh dari hati rasa berbangga bila orang lain turut berbangga dengan pencapaian kita kan.


Sekali lagi, Nanie memang bersyukur sebab Blog Coklateyes membawa nama Nanie ke satu tahap yang Nanie tak pernah fikir. Memberi satu daya tolakan positif untuk Nanie challenge diri Nanie, untuk Nanie beri lebih motivasi dan inspirasi pada diri sendiri mahupun orang lain. Nanie tahu, diri Nanie banyak sangat kurangnya. Dan kalau nak difikir seolah tak layak untuk berada dalam bidang blog ni. Tapi Nanie yakin, kelemahan bukanlah satu perkara yang patut membawa kita jatuh, tapi cari dan gali kelebihan dalam diri kita. Jadikan ia kekuatan dan jadikan ia satu inspirasi untuk terbang lebih jauh! :) 

Doakan Nanie dan Blog Coklateyes terus melangkah jauh... Hadapi ketakutan dan cabaran, jadikan hidup korang satu kenangan yang membanggakan! 


*Boleh tengok episod ini di tonton.my :)



Thursday, November 20, 2014

REVIEW : NARS HOLIDAY 2014 COLOR COLLECTION

Assalamualaikum semua


Manalah ada perempuan tak gembira bila dapat make up. Walaupun Nanie ada banyak make up stuff, tapi setiap kali dapat hadiah make up mesti gembira bukan main. Seronok sebab boleh explore dan play around dengan make up stuff tu. 


Jenama make up terkenal, NARS memang dah lama menjadi idaman Nanie untuk berkolaborasi bersama. Alhamdulillah untuk Holiday Collection 2014 ni, Nanie antara blogger yang terpilih untuk bekerjasama dengan NARS. Dengar ceritanya, pelbagai rancangan hebat dan kejutan daripada NARS sepanjang 2015 tau. Tak sabar pulak Nanie nak tunggu. 

Dengan berkonsepkan "Laced with Edge", NARS Holiday 2014 Color Collection membawakan warna-warna berani dan eksklusif kepada produk mereka. Apa yang Nanie lihat, warna-warna yang dibawakan NARS amat bersesuaian dengan tona kulit orang Asia dan menjadikan raut wajah lebih berani dan lebih sofistikated. 


NARS HOLIDAY 2014 COLOR COLLECTION 

Cutting-edge color—anything but straightlaced. For Holiday 2014, Fran├žois Nars projects a bold new design for the future femme. Decoding the thrill of seduction, this captivating collection exposes a full range of colors and textures with dramatic dimension.


The custom packaging adapts architectural designer Chris Kabatsi’s digitally-rendered Nebula print into a dynamic yet delicate depiction. The intricate web of black gloss grips the signature soft-touch packaging in a modern take on lace.
Untuk Nanie yang memang sukakan something bold & exclusive, NARS Holiday Collection 2014 memang padan dengan identiti Nanie sendiri. Paling Nanie suka mestilah NARS HARDWIRED LIPSTICK mereka. Memang mengancam dan menggoda. Apatah lagi kini diperbaharui dengan New Formula. Nanie suka teksturnya. Sedikit glossy dan ada shinning touch. 
Nars hardwired lipsticks
NARS HARDWIRED LIPSTICK : RM 90
Tak ketinggalan juga untuk NARS Hardwired Eyeshadow mereka. Warna-warna yang agak dark dan classy digunakan untuk koleksi ini. Macam biasalah untuk timbulkan kesan glamour, NARS memilih untuk meletakkan shimmering touch pada eye shadow mereka. Bila digunakan, lebih-lebih lagi untuk night make up memang sangat cantik dan pigment! 
NARS HARDWIRED EYE SHADOW : RM 90 
Oh ye, bagi mereka penggemar lipgloss, NARS Lipgloss juga cantik belaka. Nanie suka warna mereka yang lembut. Untuk Nanie, pihak NARS berikan Soleil D'Orient yang lebih natural dan earth tone. Boleh dipadankan dengan apa sahaja warna lipstick. Shinning touch masih lagi dikekalkan dalam lip gloss mereka yang menjadikan bibir mungil dan seksi! 

NARS LIPGLOSS : RM 85

Seperti kebiasaan, Holiday Collection adalah untuk perayaan Hari Krismas. Jadi, bagi mereka yang menyambut Krismas, tak lengkap gaya mereka tanpa kemasan dengan pewarnaan kuku. Sama seperti warna-warna pada eye shadow, lipstick dan lip gloss, NARS tampilkan tiga pilihan warna yang cantik-cantik untuk kuku anda! Mesti cantik di pakai kan? 
Nars holiday 2014 nail polish
NARS NAIL POLISH : RM 65 
KHAS BUAT NANIE - NARS HOLIDAY COLLECTION 2014 

Bersesuaian dengan tona kulit dan identiti Nanie, pihak NARS telah menghadiahkan Nanie : 
  • NARS Femme Fleur Hardwired Lipstick 
  • NARS Gabon Bronzed Green Eye Shadow
  • NARS Soleil D'Orient Shimmering Pink Champagne Lip Gloss
  • NARS Algonguin Sparkling Lilac Nail Polish 
Nanie belum berkesempatan nak gunakan semua produk mereka lagi, tapi Nanie dah cuba gunakan lipstick mereka. Haih, memang cantik dan cun sangat warnanya! Kena betul dengan tona kulit Nanie yang tak berapa nak cerah ni. Warna earth tone NARS Femme Fleur Hardwired Lipstick buatkan wajah Nanie tampak natural. Insya Allah nanti Nanie buat make up looks and reviewnya ye. Maybe di Instagram. Korang boleh follow instagram Nanie di @innanieariffin. 


Dapatkan inspirasi solekan NARS Holiday 2014 Color Collection dengan menonton video-video tutorial dari NARS MEDIA ni. Exited jugak Nanie nak cuba make up macam mereka. Insya Allah untuk event minggu depan, Nanie jadi emcee... Nanie cuba make up macam ni ye! 


Untuk maklumat lanjut, boleh klik link-link dibawah : 

Website : 

Facebook :
https://www.facebook.com/narscosmetics

NARS MALAYSIA :

NARS Malaysia Outlet
Lot 3.06.01, Level 3, Pavilion KUala Lumpur No. 168 Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
+60 3-2110 4806


Tuesday, November 18, 2014

Jangan Copy Paste Entry Orang Lain!

Assalamualaikum semua

Buat pemilik Blog Anagurlz87.blogspot.com, secara jujur saya kecewa dan sedih dengan perlakukan anda. Anda seorang blogger, saya juga seorang blogger... malahan jika dilihat anda telah mula berblog sejak 2008. Jadi saya yakin anda pasti tahu RULES atau UNDANG-UNDANG dalam perihal berblog. Seperkara yang PALING DIBENCI OLEH SEMUA BLOGGER adalah bila wujudnya COPY ENTRY. Namun apa yang awak telah lakukan pada hari ni? Ini entry awak [KLIK SINI] & ini pula entry saya yang saya tulis pada 2013 [KLIK SINI]

Sebagai blogger yang juga turut menjadi pembaca blog, saya boleh faham kadang-kadang kita rasa terinspirasi dan bersemangat untuk menghasilkan satu entry yang bagus dan menarik selepas kita baca entry orang lain. Tetapi itu bukanlah satu alasan untuk anda meniru entry orang lain word by word dan kemudian meletakkannya di blog anda sebagai entry hasil idea anda. Saya cukup kecewa dan malu jika anda mengaku diri anda seorang blogger jika begini perangainya... saya tak tahu berapa banyak lagi entry awak yang awak copy paste. 


Pertama sekali, bila saya lihat pada opening entry awak, ada HAK CIPTA ILLYA FARHANA. Maaf, jangan sekali-kali awak berani gunakan perkataan yang awak tak tahu betapa ia penting dalam undang-undang! Saya rasa anda tidak layak untuk gunakan perkataan Hak Cipta tersebut :

Definisi Hak Cipta mengikut Akta Hak Cipta 1987

Hakcipta adalah hak eksklusif yang diberikan oleh undang-undang untuk tempoh masa tertentu kepada pencipta karya untuk mengawal penggunaan karya mereka. Malaysia tidak mempunyai sistem pendaftaran hakcipta. Sesuatu karya adalah dilindungi secara automatik sebaik sahaja ia memenuhi syarat-syarat berikut: 

i. Usaha yang mencukupi telah dilakukan untuk menjadikan karya itu bersifat asli. 
ii. Karya tersebt telah ditulis, direkod atau dijadikan dalam bentuk bahan. 
iii.Penciptanya adalah orang yang berkelayakan. 
iv.Karya tersebut telah dibuat di Malaysia atau penerbitan pertama karya adalah di Malaysia. 


Kedua, saya meneliti setiap perkataan yang awak gunakan dalam entry tersebut. Bermula tajuk sehingga kepada akhir entry, kira-kira 2/3 entry awak menggunakan setiap perkataan daripada entry saya. Malahan, lebih teruk... awak menukar perkataan yang saya gunakan kepada rujukan diri awak sendiri, dengan niat agar entry tersebut "kelihatan" seperti anda sendiri yang menulisnya

*Bergaris merah adalah ayat yang awak copy dari entry saya


Jika dilihat pada entry awak... awal-awal awak menulis..."Blogging memang memenatkan". Ye, penat kerana ia melibatkan proses kerahan idea dan pembuatan ayat yang menarik serta sampai maksudnya kepada pembaca. Jadi saya berharap, anda tahu menghormati karya atau entry orang lain jika anda tahu rasa bagaimana menulis blog itu sesuatu yang PENAT!

Saya tahu, ramai blogger yang berkejaran mendapatkan ranking dan permainan SEO tapi saya tak pernah tahu SEO mengHALALkan perbuatan untuk MENIRU entry orang lain. SEO adalah satu skill yang perlu awak asah setiap hari, perlu awak tahu bagaimana ia memberikan hasil kepada blog awak. Bukannya meniru entry orang yang memberi hasil. Awak perlu tahu, dunia blog bukannya semudah COPY PASTE. Ia memerlukan ketepatan fakta, skill untuk deliver point awak dengan baik dan betul dan yang paling penting dengan CARA yang HALAL & BETUL! 

Ini entry saya, dan lihatlah berapa banyak perkataan & ayat saya yang awak 'CLAIM' sebagai ayat awak : 



Jadi kepada awak.... Illya Leya, apa alasan awak sekarang untuk sewenang-wenangnya menggunakan ayat-ayat dari entry saya dan menjadikan ia entry awak? Tambah dasyat, tanpa sebarang kredit... tanpa sebarang backlink kepada diri saya sebagai PEMILIK ASAL entry tersebut? Apa awak fikir kegiatan awak tidak diketahui orang lain? Apa awak fikir tiada orang membaca entry awak? Apa awak fikir menjadi seorang blogger itu cukup dengan sekadar COPY PASTE? Saya harap awak dapat fikir dengan lebih mendalam dan matang dalam setiap tindak tanduk awak. 




Saya bukan berniat untuk memalukan awak apatah lagi ingin mencari musuh dalam dunia blog, cuma saya ingin ingatkan diri saya sendiri, ingatkan para blogger di luar sana, malahan ingatkan diri awak sendiri bahawa PLAGIAT bukanlah satu perkara yang boleh dipandang enteng! 

Saya tak marah jika awak ambil idea yang sama dengan saya untuk hasilkan entry "TIPS DAPATKAN IDEA MENULIS ENTRY", tapi cuba keluarkan idea awak sendiri. Beri pandangan jujur dan buah fikiran awak sebagai blogger yang telah lebih 7 tahun itu. Gunakan skill dan pengalaman yang awak ada untuk dikongsi bersama. Gunakan ayat yang mudah, bahasa yang indah dan point yang tepat agar ia sampai kepada pembaca. Bukan dengan plagiat entry orang! 

PLAGIAT adalah satu jenayah yang akan merosakkan banyak perkara lain terutama berkaitan hak cipta. Jangan sewenang-wenangnya COPY PASTE entry orang lain kerana budaya MENIRU itu adakala memakan diri sendiri!!! 


Facebook Blogger Illya Leya :


*Ini kali kedua @ ketiga, entry Nanie kena copy paste... bertabahlah hati...



Salam. :)


Review : Kiehl's Best Product for Pores & Whitehead

Assalamualaikum semua

Awal bulan lepas, Nanie ada tulis satu entry mengenai skincare produk yang Nanie sedang gunakan sekarang : [KLIK SINI] dan memang Nanie sangat-sangat berpuas hati dengan kesan yang diberikan. Alhamdulillah kata orang tu, sebab ia sesuai dengan kulit Nanie. Secara jujur memang ia agak mahal dan tertelan-telan jugak air liur nak membayarnya. Tapi bila fikir ia adalah 'reward' untuk diri sendiri, pejam mata je lah bayar. Hahahah. Lagipun Nanie memang dah target lama nak beli produk Kiehls ni. *sedapkan hati*


Sebagaimana yang Nanie pernah bagitau kat entry sebelum ni, masalah utama untuk kulit Nanie adalah white heads dan pores yang besar. Jenis kulit Nanie pula adalah combination skin, sebab ada masa dia macam oily... ada masa dia dry skin. Tips penting sebelum  beli satu-satu skincare, mestilah kena kenalpasti dulu kulit korang jenis apa. Ini akan lebih membantu untuk mendapatkan produk yang sesuai dan beri kesan yang maksimum selepas korang gunakan sesuatu produk tu. Sekiranya korang tak tahu macam mana nak tentukan kulit korang jenis apa, ini ada beberapa tips yang Nanie boleh berikan : 


LANGKAH-LANGKAH MENGENAL PASTI JENIS KULIT 

1. Cuci muka dengan pencuci muka biasa yang digunakan. Buang segala make up yang ada dan tunggu sehingga kering kira-kira 1 jam.

2. Semasa proses menunggu tu, korang buat macam biasa je. Jangan sentuh dan jangan letak apa-apa produk pada muka. Lebih elok jika ia dilakukan di tempat suhu bilik. Bukan bilik berhawa dingin mahupun tempat yang terlalu panas. 

3. Kemudian, dab kan muka korang dengan tisu muka biasa. Tumpukan pada T-Zone iaitu sekitar dahi dan hidung. 

4. Daripada situ, boleh lihat keputusannya jika pada tisu muka ada tanda-tanda seperti
  • NORMAL SKIN : tiada kesan-kesan minyak dan kulit terasa sangat licin dan supple 
  • OILY SKIN : ada kesan berminyak pada tisu di tambah pula dengan kilauan pada muka dan liang pori yang besar kelihatan
  • DRY SKIN : kulit kelihatan kusam, boleh rasa kekeringannya dan tidak bermaya
  • COMBINATION : gabungan tanda-tanda seperti di atas kelihatan 
*Kebanyakan wanita Asia mengalami Combination Skin akibat pengaruh cuaca dan pemakanan kita.* 


Jadi untuk Nanie yang combination skin ni, Nanie perlukan satu skincare yang dapat kawal sebum minyak dan juga dapat kecilkan liang pori. Menurut Beauty Advisor Kiehl's, whitehead adalah berpunca daripada lebihan minyak akibat oily skin kita tadi. Whitehead adalah tahap pertama sebelum ia bertukar ke tahap serius iaitu black head. Apabila black head, ia akan lebih sukar sedikit untuk dirawat dan adakala memerlukan laser treatment. 

Selepas buat sedikit pemeriksaan dan dapatkan penjelasan daripada BA Kiehl's, dia mencadangkan Nanie gunakan 3 produk terbaik mereka untuk rawatan whitehead dan pores pada kulit Nanie. 

1. Kiehl's Calendula Herbal-Extract Toner 
2. Kiehl's Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque
3. Kiehl's Micro-Blur Skin Protector 


KIEHLS CALENDULA HERBAL-EXTRACT TONER 



Kiehl's Calendula Herbal-Extract Toner ni merupakan antara yang paling laris seluruh dunia dan telah beberapa kali mendapat pengiktirafan sebagai antara toner terbaik. Khasiat bunga Calendula atau lebih dikenali sebagai Marigold membantu untuk mendapatkan kulit yang balance-oily. Selain daripada tu, bunga Calendula juga diketahui sebagai tinggi dan kaya dengan anti-oksida yang mana secara tak langsung membantu dalam melindungi sel kulit kita. 


For normal to oily skin

Pendapat peribadi Nanie, Nanie memang suka toner Calendula ni. Baunya yang seakan-akan teh kadang-kadang jadikan Nanie nak minum je! Hahahah. Lepas gunakan Toner ni, memang boleh rasa ia fresh dan tanggalkan segala kotoran pada muka. Sental-sental sikit lah kat bahagian T-Zone tu kan. Especially bahagian hidung Nanie. 


















Nanie akan gunakan toner ni sekurang-kurangnya 2 kali sehari iaitu pagi sebelum apply make up dan malam sebelum tidur. Selain dariapada effectnya yang melembutkan dan melindungi kulit muka, terapi bau bunga Calendula ni jugak sangat menenangkan. Kesannya yang Nanie perasan, kulit muka semakin licin dan kurang berminyak walaupun selepas gunakan make up! 



Kiehl's Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque



Bagi masalah pores yang besar pula, BA Kiehl's menyarankan Nanie gunakan  Kiehl's Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque ni. Dengan menggunakan mud dari Amazon River, mask ni membantu untuk membersihkan pori muka Nanie yang tersumbat di samping menanggalkan kulit-kulit mati yang menjadi punca kepada dull skin. Kandungan mineral yang tinggi dalam mud mask ini menjadikan kulit lebih sihat dan secara tidak langsung mampu mengecilkan pores kulit. 


Nanie akan gunakan mask ni 1-2 kali dalam seminggu. Biasanya Nanie gunakan pada hari minggu dan sebelum tidur. Ia cepat kering dan meresap. Boleh rasa ia menyejuk pada muka dan ada slightly burn sensation. Kalau ada jerawat ataupun luka terbuka, boleh rasa pedih sikit lah. Tapi memang boleh rasa ia menyerap dengan baik. Selepas 10-15 minit, boleh cuci dan tanggalkan. Nanie perasan pores pada kulit muka Nanie memang mengecut selepas 2-3 kali penggunaan. 



Kiehl's Micro-Blur Skin Perfector


Yang ini paling favourite untuk Nanie! Paling win di antara yang lain. Nanie memang suka sangat dengan produk Kiehl's yang satu ni : Kiehl's Micro Blur Skin Perfector. Walaupun saiznya nampak kecil, tapi kehebatannya memang tak terduga. Sebagaimana namanya Skin Perfector, produk ini memang memberikan satu hasil yang bagus kerana dapat menutup kesan-kesan pores, flaws, bekas jerawat dan sebagainya. 


Malahan ia juga dapat melindungi kulit kita daripada sebarang direct contact dengan persekitaran luar. Dengan ingredients lipo hydroxy acid dan lentil extract, ia membantu untuk firm kan kulit muka kita dan memberikan sentuhan lembut dan licin pada kulit. 


Selepas gunakan produk ni, memang kulit serta merta boleh rasa licin dan seronok disentuh. Walaupun kelihatan ia agak sedikit menutup pori tetapi semasa mencuci muka, ia mudah ditanggalkan. Malahan daripada review yang Nanie baca, kebanyakan beauty blogger turut menggemari kesan yang diberikan produk ini dan memudahkan mereka memakai make up! 



Secara keseluruhan, Nanie memang puas hati sangat dengan produk daripada Kiehl's ni. Hasil yang diberikan amat bersesuaian dengan kulit Nanie dan paling penting matlamat Nanie untuk kawal dan kurangkan masalah pores serta whitehead dapat diatasi. Untuk ketiga-tiga produk di atas, Nanie spent RM 350 dan ia dapat bertahan sehingga 3-4 bulan. Tapi untuk Micro-Blur Skin Protector tu, mungkin dua bulan penggunaannya. 


Sekiranya korang berminat nak gunakan produk dari Kiehl's tapi tak sure mana yang sesuai, jangan risau... korang pergi je ke mana-mana outlet Kiehl's dan BA mereka akan bantu dengan jalankan beberapa ujian pada kulit muka korang dan akan berikan saranan yang sesuai dengan masalah yang korang alami. Mereka tak akan paksa korang beli dan korang boleh dapatkan free sample sebelum beli full size! Dengan skincare yang betul dan berkualiti, Insya Allah hasilnya juga menakjubkan. 


Website : 

Facebook :




Penafian : Ini bukanlah advertorial mahupun sebarang blogger campaign yang berbayar. Ini adalah satu perkongsian ikhlas penulis berdasarkan pengalaman sendiri aje! :) 


Monday, November 17, 2014

Kracie : Jadikan Rambut Lebih Lembut Dari Sutera!

Assalamualaikum semua



Lama betul Nanie tak join projek bersama Butterfly. Rindu betul rasanya bila ada event sama-sama. Butterfly ni kalau jumpa lain macam sikit. Dia punya seronok tu lain macam. Walaupun ada yang first time jumpa, tapi semuanya boleh mesra sama-sama. Mungkin disebabkan minat yang sama pada beauty jadi kami mudah mingle around. Akhir bulan Oktober yang lepas, Nanie berkesempatan join satu event Butterfly X Kracie di Full House, Sunway Pyramid. 

Kracie

Kracie merupakan satu jenama beauty product yang terkenal dari Jepun sejak tahun 1980 lagi dengan nama Kanebo. Pada tahun 2007, mereka mula menggunakan nama Kracie. Di Jepun, mereka adalah brand kedua terbesar untuk pelbagai produk kecantikan, kosmetik dan juga makanan. 

Untuk kolaborasi bersama Butterfly, Kracie membawakan range hair product terbaik mereka iaitu - Ichikami. Dengan tagline "Hair smoother than silk", Ichikami memberikan rawatan "repair + prevention" untuk mendapatkan rambut yang sihat dan cantik. Ichikami bukan sekadar merawat rambut bermasalah, malahan Ichikami juga mampu melindungi rambut dari rosak dengan penggunaan Pure Japanese Botanical Ingredients yang sememangnya banyak kebaikan. 


Ichikami mempunyai dua pilihan untuk hair product mereka. Yang bewarna oren adalah untuk moist manakala untuk warna pink adalah smooth. Apa yang Nanie perasan, produk dari Ichikami ni dihasilkan dengan bau yang sangat sedap dan tahan lama. Kalau pakai tu, memang baunya segar dan menyenangkan. Lembut dan sesuai dengan karakter wanita yang menarik dan sopan ayu!


Sepanjang event, kami semua diberi kesempatan untuk bermain dan gunakan hair product dari Ichikami. Secara jujur, Nanie suka packaging mereka. Nampak funky dan cute. Mesti perempuan suka kan packaging comel macam ni. 


Daripada apa yang diterangkan, kebanyakan produk dari Ichikami memang mendapat sambutan yang bagus di negara Jepun. Malahan produk-produk mereka mendapat pengiktirafan sebagai antara produk terbaik untuk penjagaan rambut. 


Walaupun produk ini diciptakan untuk mereka yang tidak bertudung, tetapi dengan landskap Malaysia, wanita berhijab juga boleh menggunakannya sebab ia adalah basic untuk penjagaan dan kesihatan rambut kita.


Macam yang Nanie kata tadi, Nanie kan dah lama tak jumpa dengan Butterflies... jadi peluang sebegini lah yang Nanie tunggu-tunggu untuk berselfie, bertanya khabar dan saling bertukar-tukar cerita. 













































Produk Ichikami by Kracie ni boleh didapati di drugstore seperti Watson & Guardian. Menurut mereka harga yang ditawarkan adalah berpatutan dan produk juga sangat berkualiti. Terima kasih pada Butterfly Project dan Kracie kerana menjemput Nanie ke event ni. Memang best dan goodies yang kami terima pun best jugak! Semua full size. :) 

pinjam gambar dari blog adik kesayangan Izzati xoxo :
 http://immanextdiva.blogspot.com/2014/11/kracie-x-butterfly-project-fullhouse.html


Untuk maklumat lanjut : 

Website :







Monday, November 10, 2014

Dettol pH-Balanced Body Wash : Melindungi Kulit Anda Dengan Lebih Yakin!

Assalamualaikum semua

Kebelakangan ni Nanie memang sangat sibuk. Ke hulu ke hilir menyiapkan pelbagai projek dan tugasan yang diberikan. Kalau korang nak tahu, Nanie belum miliki sebarang kereta lagi. Jadi nak tak nak, terpaksalah gigih gunakan public transport. Turun naik lrt, turun naik bas, menapak segala. Walaupun memang agak letih dan penat, tapi kalau fikir positif... is a part of exercise jugak kan. Cumanya satu je Nanie tak berapa berkenan bila gunakan public transport ni, badan akan cepat berpeluh dan mula lah rasa tak selesa. Apatah lagi kalau event dari pagi sampai petang. Bertabahlah ye...


Tapi jangan risau, Dettol kini ada satu pembaharuan untuk Body Wash nya yang kini diimprovisasi dengan formula pH-balanced. Dettol pH-balanced Body Wash ini akan menjadikan rakyat Malaysia 100% terlindung daripada bakteria dan kuman di samping mengekalkan kesihatan dan kelembapan kulit. 

Mungkin ada yang tertanya-tanya bagaimana keseimbangan pH mampu mengekalkan kesihatan kulit kita kan? Nanie pun pada mulanya tak berapa faham bagaimana pH yang seimbang ini berfungsi pada kulit kita. Namun setelah diberi penjelasan oleh pakar dari Dettol sendiri semasa Dettol Special Experiential Session with Blogger di The Boulevard Hotel beberapa minggu lepas, barulah Nanie faham. Meh Nanie cerita sikit... 


Malaysia adalah sebuah negara yang panas dan lembap. Keadaan sebegini secara tidak langsung menipiskan satu lipid penting atas permukaan kulit kita. Disebabkan itu, kulit kita sangat mudah terdedah dengan kuman dan bakteria. Untuk itu, Dettol yang telah sekian lama dipercayai rakyat Malaysia membawakan satu formulasi baru buat rangkaian body wash mereka. Bukan sekadar menjadikan kulit sihat dan dilindungi malahan formulasi ini mampu memberikan pelbagai kebaikan kepada pengguna dari aspek kesihatan. 


Semasa event, pakar Dettol memberikan satu contoh kepada kami semua. Dengan menggunakan kelopak ros, dapat dilihat selama 9 jam direndam dengan Dettol pH-Balanced Body Wash, kesegaran dan kelembapan kelopak ros masih dalam keadaan elok dan cantik. Berbanding penggunaan brand-X, kelopak mawar kelihatan kusam dan hitam selepas 9 jam yang menandakan kelembapannya telah hilang. 


Korang an tahu Nanie bukan semudah itu untuk mempercayai sesuatu. Jadi, pada hari tersebut Dettol bukan sekadar buktikan kehebatan Dettol pH-Balanced Body Wash dengan satu eksperimen, tapi ada satu lagi self-experiment yang kami kena jalani. Yang ini secara saintifik dan lebih jelas resultnya. Memang terlopong lah kami dengan keberkesanan Dettol pH-Balanced Body Wash ni. 


Kami semua diberikan Hydrion Insta-Check pH Pencil yang berfungsi dengan pantas menentukan tahap pH sesuatu cecair. Dah macam dalam lab sains pulak masing-masing bila buat ujikaji sendiri bersama Dettol pH-Balanced Body Wash ni. Untuk pengetahuan semua, pH yang terbaik bagi kulit kita adalah diantara pH 4.0 - pH 6.0.


Ada beberapa step yang kami gunakan semasa eksperimen. Eksperimen ni kami gunakan 3 jenis cecair untuk diuji iaitu air paip, Detto pH-Balanced Body Wash dan Body Wash Jenama X. Bukan korang je excited dengan eksperimen ni, kami sendiri pun teruja. Nak tahu sejauh mana seimbangnya Dettol pH-Balanced Body Wash ni.


- Renjiskan air paip pada permukaan kulit & gunakan pen pH Insta Check untuk lihat warna apa yang dihasilkan. Air paip memang beralkali lemah dan kelihatan warna oren seakan-akan pH 5 dihasilkan

- Gunakan Dettol pH-Balanced Body Wash dan lorekkan pada kulit kita 

- Gunakan pen pH Insta Check dan warna yang lebih kurang sama dengan warna air paip terhasil iaitu warna oren. Sekitar pH 5.0 - pH 5.5. Jika dilihat pada carta pH 5.5 adalah 'Healthy Skin'

- Gunakan pula Body Wash Jenama X sebagai ujikaji seterusnya. Pen pH Insta Check digunakan dan kelihatan warna hijau yang terhasil yang membawa maksud Body Wash Jenama X agak beralkali. Alkali yang kuat pada Jenama X menyebabkan kulit semakin mudah diserang bakteria. 


Jadi tanpa diragui memang sah lah Dettol pH-Balanced Body Wash ini amat baik untuk kulit kita dan bagus dalam melindungi diri kita dari segala penyakit dan bakteria. Menurut pakar, body wash yang baik adalah sekita pH 4 - pH 6. Jika body wash terlalu berasid (pH 1-3) kulit kita akan mudah gatal, sensitif dan tidak sihat. Manakala jika body wash terlalu bealkali akan menjadikan kulit kita kering, kurang bermaya dan mengalami penuaan yang pantas. 


Didatangkan dengan 6 pilihan seperti Dettol Skincare(Pink), Dettol Original(Hijau) , Dettol Re-Energize(Oren), Dettol Fresh(Kuning), Dettol Radiance(Peach) dan Dettol Cool(Biru) para pengguna boleh memilih kegemaran haruman masing-masing yang pastinya menyegarkan. Nanie juga diminta untuk share dengan para pengguna di luar sana pengalaman Nanie sendiri semasa event disamping memilih yang mana satu kegemaran Nanie. Untuk Nanie sendiri, Nanie suka kan Dettol Skincare dan Dettol Original. 


Bagi menghargai para pengguna Dettol yang sekian lama mempercayai brand terbaik ini, Dettol Malaysia ada melancarkan satu kempen Dettol pH Challenge, para pembaca Blog Coklateyes turut mendapat voucher diskaun RM 5 daripada -----KLIK LINK----- untuk setiap pembelian 625ml Dettol pH-Balanced Body Wash di mana-mana Guardian store bermula 1 November hingga 31 Disember. 

Senarai harga untuk setiap range Dettol pH-Balanced Body Wash : 

250ml - RM 6.90
625ml - RM 15.90 (after diskaun : RM 10.90 sahaja) 
950ml - RM 21.90 


Terima kasih banyak-banyak pada Dettol Malaysia untuk satu peluang yang sangat best ni. Memang benarlah, Dettol menjadi pilihan rakyat Malaysia dan mampu melindungi diri dan keluarga anda dari serangan bakteria dan kuman yang berada di sekeliling kita. Kesihatan yang baik lambang kebahagiaan keluarga. 

Untuk sebarang maklumat lanjut : 

Facebook : 

Website : 



 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork