Wednesday, December 31, 2014

Butterfly Xmas Dinner & Beauty Box Launch!

Assalamualaikum semua

Tak lama je lagi kita bakal menjejak tahun 2015. Untuk Nanie tahun 2014 meninggalkan pelbagai memori suka duka. Terutamanya melibatkan negara kita. Moga kita semua kuat menghadapi ujian mendatang! Bercerita pasal pengakhiran 2014, baru-baru ni Butterfly Malaysia buat julung kalinya mengadakan satu perjumpaan terbesar untuk kesemua ahlinya. Bersempena Holiday & Xmas Dinner, Butterfly Malaysia turut melancarkan sebuah beauty box untuk 100 ahli Butterfly & Caterpillar di The Apartment, The Curve.




Personally bagi Nanie, memang sangat seronok sepanjang majlis berlangsung. The Apartment telah dihias indah bagi meraikan kehadiran Butterfly. Banyak muka-muka baru yang turut serta dan join event ni. Tak kurang jugak, muka-muka yang biasa ada bersama Butterfly. Walapun baru atau lama, tapi kami semua tak kekok untuk beramah mesra dan bergaul bersama sebab kebanyakan kami dah lebih dulu 'jumpa' di blog mahupun facebook & instagram.  Untuk Nanie, ini adalah satu permulaan yang bagus kerana Butterfly Spirit perlu diperluaskan lagi! 


Selain daripada dinner, malam itu juga Butterfly Malaysia melancarkan Beauty Box mereka yang kedua. Beauty Box yang pertama semasa kami ke Lost World of Tambun dulu [KLIK SINI]. Dengan bertemakan "Something New For You", Butterfly Project mendapat pelbagai tajaan daripada jenama-jenama beauty & makeup brand terkenal seperti Shizens, Nature Republic, Loccitane, Maybelline, Glam Glow, Dolly Wink, Garnier dan pelbagai lagi. Tak lain tak bukan, semuanya khas buat Butterfly Malaysia yang mana telah terkenal sebagai sebuah komuniti beauty blogger yang hebat. 


Mungkin ada yang tak tahu, dua malam sebelum event berlangsung, Beauty Box tu mestilah disediakan. Kalau Tammy nak buat sorang memang tak terlarat lah dia kan? Jadi Nanie bersama 10 orang lagi Butterfly [Kak Ella, Jannah, Cindy, Arpita, Shivani, Chency, Choulyin, Janice, Jeremy, Tammy] bersama-sama membantu Tammy untuk pack Beauty Box semua. Daripada lipat kotak, tampal sticker, inventori, isi goodies sehinggalah ke QC, kami sama-sama buat kerja ni as a team. Seronok dan mestilah semua orang excited. Malam tu jugak, Tammy belanja Sushi dengan menggunakan khidmat Food Panda! Memang kenyang gila! Dahlah hujan-hujan kan... 


Untuk kami 10 orang ni, kegembiraan Butterfly Members pada malam dinner tu mestilah diutamakan. Kami penuhkan satu box dengan pelbagai barang tajaan tadi dengan jumlah kira-kira RM 500/box. Dan Alhamdulillah daripada perkongsian yang diberikan, rata-rata gembira dan berpuas hati dengan Beauty Box Butterfly yang kedua ini. Nanie sendiri pun gembira bukan kepalang kot bila dapat Beauty Box ni.  


Pada malam tersebut juga, selain dinner dan pelancaran Beauty Box kedua, Butterfly Malaysia juga turut mengadakan satu program dan aktiviti yang menarik serta memberi manfaat kepada Butterfly & Caterpillar. Kami semua diberikan Coaching Programme antara Senior Butterfly & Caterpillar. Program sebegini, selain daripada menyemarakkan lagi Butterfly Spirit, ia juga membantu untuk Caterpillar (ahli-ahli baru) berkenalan, belajar menulis review serta rasa selesa bergaul mesra sesama Butterfly yang lain. 


Malam tu, Butterfly sendiri kena cari Senior Butterfly mereka melalui hint-hint yang diberikan. Fuh memang kecoh satu The Apartment tu. Dah macam pasar malam pun ada. Semua mencari dan figure out siapakan Senior Butterfly untuk kumpulan mereka. Senior Butterfly ni berfungsi seperti ketua lah untuk monitor ahli kumpulan mereka. Untuk Nanie, kumpulan Nanie berikan nama kumpulan kita sebagai Diva De'Monarch! 

first time they discovered me as their senior butterfly! :) 


Mesti nak tahu kenapa kami pilih Diva De'Monarch kan? 


Monarch adalah rama-rama dewasa yang sangat cantik dan besar. Idea yang kami semua cuba terapkan dalam kumpulan kami adalah Inspirasi, Keyakinan & Kecantikan. Melalui penulisan yang berinspirasi, secara tak langsung para pembaca blog kami dapat mengambil serba sedikit idea serta semangat untuk tampil yakin dan cantik serta selesa dengan diri sendiri. Bertepatanlah dengan hala tuju Butterfly Malaysia sendiri yang merupakan platform untuk blogger menyinar! [KLIK SINI].


Dalam kumpulan Diva De'Monarch terdapat 7 orang ahli kesemuanya. Ada yang memang Nanie dah kenal, dan ada yang pertama kali Nanie jumpa. Seronok semuanya sebab masing-masing baik baru dan lama peramah dan satu kepala. Mari Nanie perkenalkan setiap dari mereka : 


Lebih menghebatkan majlis, kami semua ada aktiviti Secret Santa. Butterfly yang setuju untuk join Secret Santa dikehendaki membawa hadiah untuk ditukar-tukar bersama Butterfly yang lain. Memang seronok lah sebab kita dapat hadiah kan? Macam-macam hadiah yang ada. Geram je bila tengok kotak orang lain besar dari kita! Hahahaha...


Alhamdulillah Nanie dapat Sephora Holiday Collection Body Wash & Lotion. Memang antara yang Nanie nak beli hari tu, tapi tak terbeli. Rupanya dapat hadiah! Yeay! My secret santa adalah Amy... tak sangka rupanya dia adalah ahli kumpulan Nanie sendiri! Hahahah. Thank you so much Amy for the lovely gift! 


Sepanjang malam tu memang kami semua enjoy. Bukak hadiah sama-sama, borak, makan... ada je usik mengusik sesama kami. Tak lupa juga, selfie dan wefie. Barulah meriah kan hidup ada kawan-kawan satu kepala macam tu! :)




Thank you so much Butterfly Malaysia kerana menjadikan kami semua gembira pada malam tu. Walaupun nampak event ni biasa-biasa, tapi usaha gigih Tammy Miu untuk jadikan ia satu yang luar biasa amat dihargai. Totally enjoy sangat malam tu! Sampai ke esoknya kami semua masih ingat moment-moment bersama dan bergembira tu. 

Untuk Beauty Box pula, lepas ni Nanie akan review dan berikan anda inspirasi menarik untuk 2015 Fresh & New Look for Make Up & Beauty. Nantikan ye update Nanie yang seterusnya. Malahan, Nanie akan compile kan blog-blog ahli Diva De'Monarch pada sidebar Nanie untuk rujukan semua. 

Sekali lagi, Thank you Butterfly Malaysia!!! Maklumat untuk event Butterfly Malaysia yang akan datang boleh didapati di link berikut : 

Facebook : 




Photo Credit & Courtesy : Kawi Studio 


Thursday, December 25, 2014

Butterfly Malaysia : Platform Untuk Blogger Menyinar!

Assalamualaikum semua

Bulan April 2013 tahun lepas menjadi satu titik bersejarah untuk Blog Coklateyes. Satu turning point yang sampai sekarang Nanie tak akan lupakan. Satu permulaan yang bagus untuk segalanya yang korang nampak di Blog Coklateyes hari ini. Mungkin ada yang tertanya-tanya, apakah yang menjadi turning point tu? Tak lain tak bukan, kalau korang follow blog Nanie dari dulu, korang sendiri boleh nampak bagaimana Blog Coklateyes berubah daripada sebuah blog biasa kepada blog kecantikan dan lifestyle melalui The Butterfly Project Malaysia (ButterflyMsia)

Oh, mungkin ada yang tak tahu apa itu Butterfly Project Malaysia?

BUTTERFLY PROJECT MALAYSIA


Welcome to the Butterfly Project, a community that welcomes beauty & lifestyle bloggers around Malaysia blogging with a focus and from the heart, soul and passion. At Butterfly Project, we design monthly projects for bloggers that would benefit, motivate and encourage them to find their voice, goals and dreams



Walk away inspired, full of ideas and armed with your blog knowing you can make a difference while making a bunch of new friends in a supportive online environment. 


Sebelum Nanie join Butterfly Malaysia, Nanie agak bercelaru sikit dalam penulisan blog. On that time, Nanie lebih fokus pada apa yang terjadi di sekeliling Nanie dan cuba menginspirasi para pembaca melalui cara Nanie tersendiri iaitu lebih kepada pembinaan keyakinan diri melalui sifat dan peribadi. Namun, Nanie rasakan diri Nanie dan para pembaca Blog Coklateyes sendiri perlukan lebih untuk tampil yakin dan disenangi.

Dan tiba-tiba Nanie jumpa Butterfly Malaysia. Nanie kaji latar belakang dan sejauh mana Butterfly Malaysia sebuah komuniti yang mantap. Nanie sangat-sangat suka dengan hala tuju Butterfly Malaysia malahan ianya sangat-sangat sesuai dengan personaliti diri Nanie sendiri yang suka untuk menginpirasi orang lain dan yakin pada diri sendiri.



Setelah Nanie join Butterfly Malaysia, Nanie dapat lihat satu perubahan positif pada diri Nanie. Secara jujur, dahulu Nanie bukanlah seorang yang yakin pada appearance diri Nanie. Tapi Nanie suka pada kecantikan, makeup, beauty stuff and etc. Jadi daripada Butterfly Malaysia, Nanie belajar banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkk perkara baru! Hahahaha. *hamek kau banyak dia tu!*

Projek sulung Butterfly adalah Unboxing Bag of Love pada April 2013 bertempat di Delectable by Su, Paradigm Mall [KLIK SINI]On that time, Nanie memang tak tahu kenapa project pertama Butterfly sangat-sangat Nanie nak join. Mungkin disebabkan semangat kompetetif dalam diri Nanie kot. Dan Alhamdulillah, first instinct Nanie yang mengatakan Butterfly Project will be something great for me menjadi realiti dan tepat!

Melalui Butterfly Malaysia, ada beberapa perkara yang Nanie belajar dan Nanie kagum. Dan Nanie rasa inilah yang menguatkan instinct Nanie untuk join Butterfly Malaysia :


1. TIADA DISKRIMINASI & PELUANG SAMA RATA









Bagi sesetengah blogger, dunia blog merupakan satu dunia yang penuh challenge dancompetition. Disebabkan perkara tersebut, terlalu banyak diskriminasi yang berlaku di luar sana. Malahan Nanie akui, diskriminasi ini adakala didominasi oleh pihak-pihak yang memandang blogger untuk mengaut keuntungan semata-mata. Namun, di Butterfly Malaysia... sejak pertama kali Nanie join sampai sekarang ni, Nanie tak pernah sikit pun rasa didiskriminasi. Tak pernah langsung wujud situati tersebut di mana-mana event Butterfly Malaysia. Daripada berlainan bangsa, berlainan bahasa, berlainan agama malahan berlainan saiz dan paras rupa juga tak pernah menjadi penghalang untuk Nanie dan Butterfly lain bergaul mesra. Kami semua anggap satu sama lain sebagai kawan malahan dari sini jugak lah Nanie bertemu dengan kawan-kawan baik yang sekepala dengan Nanie. Langsung takde sedikit pun perasaan cemburu atau iri hati di kalangan Butterfly. Malahan persaingan yang dijalankan adalah persaingan yang sihat.


2. INSPIRASI, SEMANGAT & USAHA





Butterfly Malaysia adalah satu ruang untuk membina inspirasi diri, keyakinan dan semangat dalam penulisan blog. Sebagaimana hala tuju mereka, Butterfly Malaysia memberi satu peluang besar pada mereka yang passion dalam dunia blog. Passion bukan hanya sekadar rajin ke event, malahan passion juga adalah dalam aspek penulisan blog itu sendiri. Bagi Nanie, pembaca blog hari ini semakin bijak. Seseorang blogger yang menulis dengan penuh minat, passion dan semangat, dapat dirasai oleh pembaca. Begitu juga sebaliknya. Jadi, jika korang ada semangat untuk memajukan diri dalam dunia blog, Butterfly Malaysia adalah salah satu platformnya!


3. BELAJAR SESUATU YANG BARU







Dalam apa jua bidang, pengetahuan dan ilmu itu penting. Daripada Butterfly Malaysia, banyak sangat pengetahuan baru yang Nanie belajar. Malahan pengetahuan ini memberikan banyak manfaat kepada diri kita dalam pemilihan produk sebelum beli. Bukan itu aje, dengan pengetahuan mengenai kecantikan dan beauty product ni, secara tak langsung kita boleh tahu sejauh mana kesesuaiannya pada diri kita. Dengan pelbagai tips dan info berguna, bukan kita seorang je dapat, malahan para pembaca blog kita pun dapat sama! Dari aspek kecantikan, kesihatan malahan meliputi jua gaya hidup sihat menjadikan Butterfly Malaysia satu komuniti yang bagus untuk semua wanita.


4. ENJOY & HAPPINESS










This is the ultimate reason kenapa Nanie sayang Butterfly Malaysia. Enjoy & Happiness. Berblog adalah sesuatu yang fun. Dalam menulis blog, apa yang perlu ditampilkan adalah bagaimana kegembiraan dalam hidup kita ni membawa impak positif kepada diri kita dan orang lain. Setiap kali Nanie join event Butterfly, kegembiraan dan keriangan berjumpa kawan-kawan yang sama passion dengan kita tu yang seronok. Menjadikan kita dikelilingi orang-orang yang memberi aura positif pada kita. Melupakan segala masalah dan kepenatan kerja di hari-hari biasa. Keseronokan dan kegembiraan inilah yang tidah ternilai harganya. Tak kisahlah kau Cina, Melayu, India atau apa pun bangsa dan agama, Butterfly Malaysia menerima kau dengan seadanya!


5. AKTIVITI YANG MENARIK & SERONOK 











Butterfly Malaysia penuh dengan idea dan aktiviti yang unik dan seronok. Setiap event yang dijalankan memang menjadikan para blogger seorang yang kreatif dan dalam masa yang sama menjadikan diri Nanie explore banyak perkara. Nanie masih ingat lagi masa Luau Party bersama Kinohimistu, Nanie gunakan bahan recycle untuk dapatkan flower band dan tutu skirt. Bukan itu aje, ada juga event yang memerlukan para blogger mencipta entry yang terbaik dan kreatif bagi pemilihan. Malahan di setiap event juga, Butterfly Malaysia sering menganjurkan Best Instagram Contest dan Best Outfit agar para blogger bijak bergaya dan bijak menampilkan diri mereka.



6. BEST GOODIES & PRIZES





Nanie tak nafikan, menjadi beauty blogger memberikan pelbagai rezeki buat diri Nanie. Boleh Nanie katakan, 70% produk kecantikan dan makeup yang ada dalam drawer Nanie semuanya daripada event kolaborasi Butterfly Malaysia. Malahan, bukan calang-calang brand dan produk yang diberikan. Antara brand yang pernah berkolaborasi bersama Butterfly Malaysia adalah seperti NARS, Lorea'l, Guess, Loccitane, Phillips, Dove, Kiehls, Benefit dan banyak lagi jenama terkemuka dan berkualiti. Kalau dah jenamanya bagus, tentulah produknya juga bagus. Dan sebagai penghargaan kepada blogger, produk-produk seperti ini cukup menggembirakan.


2015 : KINI MENJELMA!

Terkini iaitu 2 hari lepas, bersempena Krismas Butterfly Malaysia melancarkan Beauty Box yang kedua mereka selepas Travel Beauty Box semasa ke Lost World of Tambun suatu masa dulu. Pada malam tersebut, semua Butterfly dan Caterpillar dapat berjumpa dan bertukar-tukar cerita. Suasana indah di The Apartment, The Curve menjadi satu memori paling bermakna untuk Nanie bila Nanie dipilih sebagai Senior Butterfly dan mempunyai 7 orang Caterpillar di bawah Nanie untuk diberikan panduan dan dididik. Lebih kurang macam Mentor Session gitu lah.

Malahan daripada event tersebut, semua Butterfly dan Caterpillar sangat gembira. Selepas event, masing-masing post di Instagram perasaan mereka dan bagaimana mereka senang dengan komuniti Butterfly Malaysia. Rata-rata menjadikan Butterfly Malaysia sebagai satu platform yang tepat untuk mereka menyinar dalam dunia blog dan menjadikan mereka lebih berinspirasi dan yakin pada diri sendiri. [KLIK SINI]



THE FOUNDER, TAMMY LIM

Nanie tahu sepanjang 2014, pelbagai susah payah dan jatuh bangun yang dihadapi oleh Butterfly Malaysia. Founder Butterfly Malaysia iaitu Tammy Lim merupakan tulang belakang bagi komuniti ini. Seorang yang sangat kuat dan passion dengan bidang blog malahan hala tuju dan matlamatnya untuk berblog menjadikan dia jauh lebih matang dan bijak. Minatnya yang mendalam dalam menaikkan nama Beauty Blogger menjadikan dia seorang yang sangat berinspirasi. Dan, Nanie yakin tanpa sokongan rakan-rakan juga, Tammy serta Butterfly Malaysia tak mampu berada di tahap ini.



Secara jujur, Nanie sangat sayang dengan Butterfly Malaysia. Banyak perkara baru yang Nanie belajar dari mereka. Malahan dari Butterfly Malaysia jugalah Nanie mula untuk membina keyakinan diri dari aspek kecantikan.

Kepada Tammy, 

Tahniah dan terima kasih yang tidak terhingga kerana memberi peluang ini kepada semua Butterfly. Terima kasih kerana menjadikan kami semua rasa disayangi dan dihargai. Terima kasih atas semua usaha keras dan kegigihan anda dalam menjadikan Butterfly Malaysia satu komuniti terbaik untuk tahun ini dan tahun-tahun mendatang. Nanie yakin jika kita kekalkan momentum yang baik ini, maka kebaikan juga lah yang akan sampai kepada Butterfly Malaysia. Kekalkan semangat Butterfly dalam diri kamu, Tammy dan segala cabaran kita hadapi bersama-sama! :)




Di Butterly Malaysia, kami semua mengalu-alukan semua orang yang punya minat dan semangat menulis blog untuk bersama kami sebagai keluarga. Bersama kami mengharungi jatuh bangun dunia blogging hari ini dan tetap teguh memberi inspirasi pada diri dan pembaca blog anda sendiri! Jadi, pada semua Butterfly & Caterpillar... apa perasaan dan pengalaman anda selepas join Butterfly Malaysia??? Kongsikan dan ceritakan di komen Nanie di bawah ni ye! :)


Terima kasih Butterfly Malaysia!





Disclaimer : Nanie menulis entry ini dari hati. Bukan punya sebarang mala fide! :) 




Thursday, December 18, 2014

Collection Look Book : Beri Inspirasi & Tips Make Up!

Assalamualaikum semua

Dulu masa mula-mula jadi blogger, Nanie takdelah pandai sangat pun makeup ni. Minat tu minat, tapi kena belajar lah. Lama-lama bila jumpa kawan-kawan blogger yang sama minat dengan makeup, sikit-sikit Nanie belajar. Baru tahulah solekan mengikut bentuk muka, solekan mengikut gaya dan juga tema kita. Jangan main bantai je semua solekan serupa. 

Sebagaimana baru-baru ni Nanie ke Event Collection Look Book Contest [KLIK SINI], Nanie turut belajar bagaimana menyesuaikan solekan mengikut tema yang diberikan. Actually boleh tahan susah jugaklah bila nak match kan tema dengan warna-warna yang ada. Sebab tu Nanie bangga dengan semua pemenang Collection Look Book Contest tempoh hari. Mereka berjaya menyahut cabaran yang diberikan. 

  
Personally Nanie rasakan Collection Look Book Contest ni berjaya memberikan keberanian kepada semua gadis dan wanita di luar sana untuk tampil yakin dan cantik dengan make up yang manis dan anggun. Selain daripada bijak menata rias wajah, pemilihan kosmetik yang betul dan tepat juga membantu dalam mendapatkan fresh dan vibrant makeup look. 


Namun sebagaimana yang Nanie katakan tadi, tak semua tahu tips-tips untuk menata rias wajah kita mengikut tema kan? Disebabkan itu lah, Collection Malaysia telah melancarkan satu "buku panduan" untuk kita semua belajar make up. Memperkenalkan Collection Look Book. 


Bukan sekadar memberikan asas-asas dan tutorial step-by-step make up, malahan juga pelbagai tips diberikan dalam mendapatkan tata rias wajah yang sempurna dan tampak manis. Duta Collection sendiri iaitu Nelydia Senrose bersama para pemenang contest yang memberikan segala tips solekan tu! Collection Look Book ini juga memberikan anda inspirasi gaya solek yang boleh digunakan tak kiralah untuk kemana-mana majlis. Antara gaya solek yang diberikan :

1. Candy Crush : sesuai untuk majlis santai dan party
2. Gorgeously Sweet : memberikan mood ayu kepada pemakai
3. Rocker Chic : untuk yang berani dan tampak garang
4. Glamour Glitz : bagi mereka yang mahu tampil eksklusif dan anggun 



Tambah menarik, dalam Collection Look Book ini juga diberikan sekali cadangan-cadangan kepada kosmetik yang bersesuaian untuk dapatkan gaya yang dikehendaki. So kita just follow je langkah-langkah yang diberikan dengan menggunakan alat make up yang dicadangkan. Ha, tak mudah ke macam tu. Senang kan? Oh, ye mesti ada yang tertanya-tanya macam mana nak dapatkan Collection Look Book ni kan? 


Mudah je! Apa yang perlu korang lakukan adalah : 


Purchase RM50 or more of COLLECTION Cosmetics products in selected Watsons or F Block stores will get a special print of the COLLECTION fashion LookBook. 

Apa tunggu lagi? Cepat-cepatlah dapatkan senaskah Collection Look Book ni. Inspirasikan solekan anda dengan Collection Look Book dan tampil cantik setiap hari. Jangan lepaskan peluang ni ye! 

Untuk maklumat lanjut, boleh klik link-link di bawah : 

Facebook :

Website :

Instagram :
#CollectionLookBook   #CollectionMY 



Tuesday, December 16, 2014

Ajaibnya Dompet Ayah!

Assalamualaikum semua

Last few day, temankan salah seorang bff Nanie ke Honda. Alhamdulillah, niat dia sekian lama untuk belikan kedua ibu bapanya sebuah kereta baru tercapai. Tahniah dan sungguh Nanie berbangga dengan dia. Nanie yakin setiap dari kita punya cita-cita untuk membahagiakan ibu bapa. Tak kira lah bagaimana caranya, atau apa impiannya. Mesti apa jua ibu bapa diletakkan di tangga pertama. Tanpa was-was, Nanie sokong niat murni anda itu! Teruskan, dan jangan sekali mengalah. 

Bila melihat bff Nanie belikan kereta baru buat ibu ayahnya... tak semena-mena hati Nanie yang sebak, terharu dan segala macam perasaan bercampur baur. Sewaktu pulang dari kampung halamannya tu, kami bercerita zaman kanak-kanak kami. Nanie akui, masa Nanie kecil malahan sampai sekarang ni, Nanie adalah anak yang degil dan banyak masalah kalau dibandingkan adik beradik lain. Tapi seperkara yang Nanie pegang, kalau kita berbakti pada ibu bapa, tak banyak sikit...Insya Allah mesti Allah berikan pulangan. Kan redha Allah bergantung pada redha ibu bapa. 



Dalam pada bercerita dengan bff Nanie tu... Nanie bagitau dia... 

"Kau perasan tak, daripada kita kecik sampai kita besar ni... dompet ayah kita (tak kiralah ayah sapa-sapa pun) tak pernah takde duit? 

Padahal kalau kita tengok sekarang, gaji kita lebih besar dari gaji mereka. Makan sorang... tapi tak cukup. Ayah kita dulu, gaji kecik...makan ramai-ramai, tapi setiap kali kita mintak apa mesti dompet dia ada duit! Ajaib kan?! 


Bff Nanie pun mengakui benda yang sama. Memang betul. Nanie tak tahulah rahsia apa yang kaum-kaum ayah gunakan. Setiap kali anak demam, anak sakit, anak merengek nak itu ini, tak pernah ayah kata takde duit. Tak pernah ayah bukak dompet kosong depan anaknya. Kalau ye pun ayah takde duit, dia tetap akan bahagiakan anak dia dengan cara tersendiri. 

Nanie tahu... itu semua adalah punca keberkatan. Ayah-ayah kita dulu,bekerja membanting tulang untuk apa? Untuk kita semua ni. Untuk anak bini dia makan, pakai dan rasa selesa. Ayah kita tak pernah merungut malas nak ke kerja. Ayah kita tak pernah cakap pun baju dia basah penuh peluh. Ayah kita tak pernah mengadu pun dengan kita belakang dia sakit angkat benda berat-berat. 

Ayah kita hanya beritahu kita, "Belajar pandai-pandai. Nanti jadi orang senang. Baru orang pandang!" Ayah kita lah yang dalam diam sebenarnya mendoakan kita dunia akhirat. Ayah kitalah yang sebenarnya dalam diam menangis bila lihat kejayaan kita. Dan ayah kita lah yang pagi petang siang malam risau dengan kita. Ayah kita tak minta lebih, cukup jadi anak yang soleh dan solehah agar amal ibadat kita sampai pada dia bila dia takde. 

Haih.... Nanie bila tulis benda macam ni tak semena-mena bergenang air mata. Selagi mak ayah kita ada, hargailah mereka. Ayah mak kita bukan mintak segala macam harta, cukuplah sekadar berbakti pada mereka. Ada bila mereka perlukan dan boleh bermanja dengan mereka di hari tua. 

Moga ini memberi sedikit inspirasi buat anda. ;) 


Friday, December 12, 2014

Innisfree : Bawa Rahsia Pulau Jeju Ke Malaysia!

Assalamualaikum semua


Lepas habis je event bersama Collection Malaysia [KLIK SINI], Nanie dapat jemputan satu lagi event di Sunway Pyramid. Mujur ada Kak Sabby, jadi kami sama-sama ke Sunway Pyramid lepas event tersebut. Untuk di Sunway, kami ke sana atas jemputan Innisfree bersempena Majlis Pembukaan Outlet Pertama mereka di Malaysia! 



Nanie tahu, bagi peminat Korea pastinya nama Pulau Jeju tidak asing lagi bagi mereka. Dinobatkan sebagai antara pulau tercantik di dunia malahan pulau ini juga mempunyai pelbagai khazanah alam semulajadi yang tinggi manfaatnya pada kesihatan dan kecantikan. Antara sumber semulajadi yang utama dari Pulau Jeju adalah lava gunung berapi, green tea, bunga camellia, canola dan limau, malahan kebersihan dan kesegaran Pulau Jeju menjamin kebaikan sumber-sumber ini. 



Innisfree adalah gabungan dua perkataan yang bermaksud "Pulau Bebas" dan ia adalah merujuk kepada Pulau Jeju tersebut yang bebas dari segala pencemaran dan ko. Kaji selidik dan penggunaan bahan-bahan semulajadi pada Innisfree menjanjikan pelbagai kebaikan kepada penggunanya. Malahan daripada data yang diberikan, Innisfree semakin mendapat tempat di hati para pengguna!





Apa yang menarik hati Nanie adalah prinsip Innisfree yang menekankan konsep eco-friendly dalam penjagaan alam sekitar dan menjadikan produk mereka sesuatu yang natural. Keuntungan yang mereka perolehi disumbangkan semula kepada penjagaan alam sekitar Pulau Jeju. Malahan di setiap outlet mereka sendiri termasuk Malaysia, anda boleh pulangkan semula botol-botol yang habis digunakan bagi tujuan kitar semula. 

Antara projek eco-green Innisfree


Bauan dari Jeju Island yang sangat menenangkan
Berbalik kepada pembukaan outlet pertama mereka di Malaysia, Sunway Pyramid menjadi pilihan Innisfree untuk bertapak. Sebagaimana outlet-outlet mereka yang lain seantero dunia, Innisfree menjadikan tema outlet yang clean dan fresh agar pengunjung dapat merasai sendiri kedamaian dan kesegaran Pulau Jeju. Dikelilingi pelbagai produk-produk mereka yang berkualiti, Innisfree Outlet sangat cantik dan mendamaikan. 




Innisfree yang telah bermula sejak tahun 2000, memberikan wanita penyelesaian kepada 8 masalah utama kulit wanita seperti wrinkle care, firming and lifting, nutrimoisturizing care, trouble care, whitening care, total care, moisturizing dan pore care. 


Ada pelbagai produk-produk terbaik yang ditawarkan. Antara beberapa signature product mereka adalah Eco Science Wrinkle Spot Essence, The Green Tea Seed Serum dan juga Jeju Volcanic Pore Clay Mask. Ketiga-tiga produk ini adalah Hot Selling Item seluruh Asia malahan ia juga telah banyak kali dinobatkan sebagai antara produk kecantikan terbaik. 


Facial Mask : RM 4/sheet

Hand Cream : RM 15/tube

Bukan sekadar skincare aje yang ada di Innisfree, malahan make up, beauty tools malahan penjagaan kulit untuk kaum lelaki turut ditawarkan oleh Innisfree. Penjagaan yang menyeluruh serta lengkap dalam satu store membuatkan Innisfree sempurna pada peminatnya! Harga untuk setiap produk juga berpatutan. Ada yang semurah RM 7 sehingga ke RM 149. Tak terlalu mahal lah kan! 



Last but not least, kehadiran kami semua sebagai antara orang yang terawal merasmikan Outlet Pertama Innisfree di Malaysia tidak disia-siakan. Innisfree telah bermurah hati memberikan setiap daripada kami voucher bernilai RM 200 untuk dibelanjakan! Fuh, bila dengar macam tu, memang semua orang senyum sampai telinga lah. Dalam kepala semua buat list nak amik ape. Dah ada wishlist masing-masing! :)

Muka gembira dua bff ni :) 

Jadi dengan voucher tersebut, Nanie adalah ambil beberapa produk mereka yang Nanie rasakan perlu dan nampak menarik. Kalau korang nak tahu produk apa yang Nanie beli, silakan ke Instagram Nanie [KLIK SINI]. Insya Allah nanti slow-slow Nanie akan review. Eksaited kan dengan produk mereka? Semuanya buatkan Nanie geram! Heheheh. Oh ye, sebelum tu Nanie nak beritahu sesuatu...lebih-lebih lagi peminat Lee Min Ho :

"Spend RM300 and above to receive a Limited Edition Eco Launching Bag (Eco Bag, Inni Rang sticker, Green Tea Balancing Kit, Lee Min Ho's photo book) and stand a chance to win a ticket to innisfree Festa 2015 and meet Lee Min Ho in person! Tickets are limited in some lucky Eco Launching Bags."

Untuk maklumat lanjut mengenai Innisfree, korang boleh klik link-link dibawah : 

Website :

Facebook :

Instagram : 


Innisfree Malaysia Outlet 
G1.70, Ground Floor (Orange Zone) 
Sunway Pyramid Mall, Selangor. 



 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork