Thursday, May 7, 2015

Inspirasi Menghafal & Menghayati Doa Amalan Harian

Assalamualaikum semua


Amalan baca doa dalam rutin seharian kita merupakan satu amalan yang sangat terpuji. Islam memang indah dan menjadikan setiap perbuatan kita lebih indah dan lebih berkat. Dari kecik dulu memang macam-macam doa yang kita belajar. Dari zaman tadikan lagi. Dari doa makan, doa pakai baju, doa melihat cermin, doa lepas makan, doa belajar, doa masuk tandas, doa tidur, doa bangun tidur dan banyak lagi amalan yang ibu ayah serta guru kita ajar. 

Tapi kadang-kadang kita ni sekadar hafal doanya. Tak faham maknanya pun. Bila tak faham makna, kita hanya sekadar baca tapi tidak menghayati. Sedangkan kalau kita hayati dan faham makna setiap doa, Allahuakbar memang satu penyerahan diri kita bulat-bulat pada Allah. Langsung takde daya upaya kita menandingi kekuasaan Allah atas setiap perkara yang berlaku dan bakal berlaku. 




Sememagnya amalan doa ini menambah keberkatan dan memudahkan urusan kita seharian. Kita redha, kita tawakal dan beserah pada Allah dalam apa sahaja urusan kita. Dengan amalan doa macam ni secara tak langsung, diri kita tak pernah lupa pada Yang Maha Esa.



Salah seorang kawan Nanie share satu post di FB berkaitan amalan doa ni. Inisiatif beliau untuk sentiasa ingat untuk baca doa adalah dengan menampal nota comel beserta dengan maksud doanya sekali. Contohnya nak masuk tandas, nota di tampal di hadapan pintu tandas. 


Dengan cara macam ni, secara tak langsung kita mengingatkan diri kita untuk baca doa, faham doa dan hafal doa tersebut. Bayangkan kalau dalam sehari 3-4 kali kita baca doa tu. Mesti lebih mudah hafal dan faham kan. Dan ini juga boleh menarik minat kanak-kanak untuk turut hafal dan baca doa sebelum melakukan sesuatu perkara. 






Idea dan inspirasi sebegini memang sangat sweet. Sweet di sisi adab, sweet di sisi agama dan sweet disisi pandangan manusia juga. Islam mengajar penganutnya untuk jadi seorang muslim yang indah akhlaknya dan baik budi pekertinya. Dengan amalan doa ini, moga kita semua dijauhkan dari segala kejadian yang tak diingini dan moga kehidupan kita lebih diberkati dan dilindungi. Insya Allah.




Jom kita perbanyakkan amalan dengan doa harian yang mudah - mudah ni. Insya Allah rezeki juga makin bertambah, diri kita diberkati dan rutin harian kita Insya Allah diberikan ganjaran pahala. Dan paling penting, jangan sekadar hafal doa je... kena juga faham dan hayati maksudnya. Moga amalan kita diterima Allah.


5 comments:

  1. Tq for sharing this dear ;))

    ReplyDelete
  2. Wow... that's good idea sis... thanks for sharing....

    ReplyDelete
  3. rajin rajin amalkan doa untuk setiap apa yang kita lakukan dan faham maksudnya..btw, cantik semua gambar nanie :) tulisan cantik!

    ReplyDelete
  4. Thank you Nanie for sharing this idea!

    ReplyDelete
  5. Wonderful idea! Boleh cuba! ^_^

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork