Wednesday, May 6, 2015

TIPS PILIH DESIGN LANGSIR UNTUK RAYA

Assalamualaikum semua

Cuti panjang yang lepas, dah semestinyalah Nanie balik Johor. Tambah pulak ulangtahun kelahiran Nanie termasuk sekali. Memang wajiblah berada di rumah untuk sama-sama dengan keluarga kan. Walaupun tak sambut apa-apa tapi spend masa dengan mak ayah paling syok. 

So, borak dengan mak and ayah untuk preparation kahwin  raya yang bakal menjelang. Biasanya bila nak raya ni, Nanie uruskan langsir, susun atur perabot, baju raya dan juadah raya. Ehhh semua portfolio besar-besar tu. Heheheh. Adik and akak Nanie pulak expert dalam bahagian kemas-kemas.

Tahun ni ayah cadangkan nak tukar langsir. Elehhh ayah...padahal tiap-tiap tahun tukar langsir. Jadi, disebabkan Nanie merangkap Menteri Kewangan Keluarga, Nanie pun godek-godeklah Pinterest untuk tengok design-design langsir yang lawa. Nak dapat idea kan. Nanti boleh jadi rujukan.




Haihhh kalau tengok design-design yang ada memang geram. Gabungan warna, corak dan design setiap langsir memainkan peranan penting untuk menghias rumah nampak segar, cantik dan elegan. Bagi Nanie sendiri, Nanie tak berapa suka langsir yang terlalu sarat dengan motif corak padat. Nanie lebih suka yang simple, yang clear dan terang. Pemilihan elemet-element mengikut tema rumah juga penting. Sebab ada rumah yang Nanie pernah nampak, mengetengahkan element Bali, tapi langsirnya gaya British. So tak berapa in gitu.


WARNA TEMA LANGSIR 




Warna pun penting. Nanie pernah tengok Eric Leong rancangan Deko Bersama Eric satu masa dulu kata, warna langsir boleh memberikan efek ruang yang besar. Warna-warna pastel, warna cerah selalunya menjadi warna selamat dalam menghasilkan kesan ruang besar. Manakala warna gelap seperti hitam, ungu, biru pekat menimbulkan ruang yang sedikit kecil tapi lebih eksklusif.



DAY & NIGHT CURTAIN 


Ada sesetengah rumah tak suka pada day curtain. Memanglah nampak boleh jimatkan kos kat situ kan, tapi sebenarnya day curtain sangat membantu dalam pencahayaan di waktu siang. Kalau ada day curtain, cahaya matahari luar boleh masuk ke rumah sebab day curtain adalah bersifat nipis dan warna biasanya adalah putih atau cream.


PILIHAN NANIE & KELUARGA 




Untuk tahun ni, mungkin Nanie akan pilih sesuatu yang eksklusif dan elegan. Tak berapa serabut, kekal simple tapi yang paling penting tahun ni macam ada ura-ura nak ke arah Levish English style. Tapi tengoklah macam mana. Adalah beberapa warna yang macam dah cantik je Nanie tengok. Macam sesuai je kalau letak kat ruang tamu rumah Nanie tu. Nanti Nanie update lagilah design langsir macam mana yang jadi pilihan.





3 comments:

  1. cantiknya..thanks Nanie share..tengah cari idea jugak ni nak deco² rumah

    ReplyDelete
  2. pinterest memang sangat inspiring kannn. kite kalau dtg rumah org memang suka tgk design langsir org hahaha

    ReplyDelete
  3. Oh tergodaaaa...
    kak ayu pun hantu langsir nani... ni tgh meroyan nak roman blind..tapi tak dapat2 lagi huhuuu

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork