Tuesday, July 14, 2015

Dah Ready Ke Nak Raya?

Assalamualaikum semua


PERSIAPAN RAYA 
Raya tahun ni, Nani buat persiapan dah dekat hujung - hujung jugaklah. Macam baju raya semua, Nanie prepare yang praktikal boleh bawak ke event dan ke opis. Senang dan jimat kan? Tak payah nak buat dua tiga kali. Kasut raya pulak, Alhamdulillah sangat-sangat... hari minggu yang lepas Nanie ke Sunway Pyramid, masuk Parkson jumpa yang ngam-ngam sizenya. Selalunya, kaki Nanie ni susah gila nak dapat size. Yang ni, brand Santa Barbara & Polo je terus muat. Apa lagi, Nanie sauk 3 pasang terus. Tamak kan? Muahahah! Yelah bukan senang nak dapat size kasut wei! Lepas tu tak beli apa dah. Cukup dah semua. Handbag, tudung semua pakai yang ada je. Nak kena jimat sikit. Barang pun dah makin mahal kan?

TIPS JIMAT 
Oh, Nanie adalah sikit tips kalau nak buat persiapan raya ni. Kalau nak jimat better kita beli dari awal actually. Dan janganlah beli selepuk semua. Beli sikit-sikit. Contoh macam hari tu bulan Februari pergi Terengganu, ayah Nanie dah beli songket 2 helai untuk guna masa raya. Than bulan satu lagi beli lagi barang lain. Jadi tak lah terasa sangat kan keluar duit sekali banyak.

Songket ayah tenunan tangan dari Terengganu! Geram wei tengok warna-warna dia.

JUADAH HARI RAYA 
Untuk persiapan juadah  raya pulak, memang ni tugas Nanie dan mak. Insya Allah kali ni Nanie balik ke Johor pada hari Rabu malam. Lepas balik kerja tu, terus gerak. Berbuka puasa kat tengah jalan lah jawabnya. Sebab kalau balik hari Khamis, tak sempat pulak nak bawak mak ke pasar beli barang masak. Sebelum Subuh lagi, mak dah ajak ke pasar. Dulu masa ayah sihat, pukul 4 pagi ayah dan mak dah ke pasar beli barang basah! Sekarang giliran Nanie pulak. Bahagian kemas mengemas pulak diserahkan pada kakak Nanie, dan bahagian gosok baju raya everything semua, adik Nanie.

Tahun lepas punya gambar. Macam biasa, bab masak Mak & Nanie akan uruskan
Macam biasa, Nanie akan masak rendang & sambal kacang. Mak pulak expert dalam buat lodeh. Along & mama (makcik Nanie yang tinggal dengan Nanie dari Nanie kecik) akan buat bergedil. See. Seronok dan meriah kan kalau ramai adik beradik perempuan. Adik pulak akan jaga ayah. Gilir-gilir lah layan ayah. Hehehe.

Feeling kan raya di perantauan

RAYA DI PERANTAUAN
Ohhh ye, tahun lepas kalau korang ingatlah... Nanie beraya kat Beijing. Sebab masa tu Nanie terpilih sebagai salah seorang peserta Asean Student Environment Platform 2015. Memang sedih jugak lah sebab raya ke-4 dah kena fly ke Beijing dan stay kat sana untuk 10 hari. Rasa macam tak puas sangat beraya tahun lepas. Baju raya pun beli satu je.

Ayah with my sepupu, Abang Amat. Ayah ni anak bongsu sebab tu pangkat anak sedara pun sebaya je.
Yang belakang-belakang tu semua anak-anak sedara Nanie. 

Bila kat perantauan, suasana hari raya tu memang lain sikit lah. Walaupun ada kawan-kawan Muslim dari Beijing yang menyambut Aidilfitri jugak, tapi suasananya lain. Kami yang geng-geng Malaysia je lah yang excited fefeling raya di oversea. Siap ada yang bawak samping & baju melayu bagai! 

Selamat hari raya Kirin!  Bertabahlah ye :) 

KAWAN BAIK JAUH DI MATA
Tahun ni pulak, kawan baik Nanie si Kirin tu merasa raya di perantauan. Terasa jugaklah Nanie. Sebab selalu malam atau pagi raya dia mesti call Nanie dan ucap selamat semua. Tahun ni tak tahulah macam mana.  Malam raya tu flight dia ke Bombay, India. Huh...jauh kan? Semalam dia call Nanie katanya mak ayah dia pun terasa bila anak sorang tak balik. Tak complete rasanya. Dia siap pesan dengan mak dia lagi bawakkan kuih raya dan serunding daging. Supaya kat India sana, dia boleh fefeling raya dalam bilik hotel. Aloh! Sayu woh dengar gitu.

SERVIS KERETA
Dua minggu lepas Nanie dah siap-siap servis kereta. Walaupun kereta baru, tapi kena jugak diservis supaya lancar perjalanan. Ni tahun pertama lah balik kampung naik kereta. Selalu berebut-rebut kau beli tiket bas. Bersesak-sesak kat TBS beratur bawak barang semua. Kenangan tu, kenangan manis!


Walau apa pun, raya tetap raya. Raya ni kan fungsinya untuk mengeratkan silaturahim antara kita semua dan paling penting mensyukuri segala nikmat yang Allah kurnia. Hari raya ni perlu disambut secara sederhana. Yang nak balik kampung tu hati-hati ye memandu. Dua tiga hari ni, kalau korang ada baca kat paper... kawasan Kluang, Pagoh which is laluan Nanie nak balik ni kerap sangat kemalangan hingga meragut nyawa. Moga Allah melindungi dan merahmati perjalanan kita semua.


Selamat Hari Raya! :)




8 comments:

  1. excitednyaa! especially part masak2 tu kan kak nani! hati2 balik nanti and selamat hari raya in advance! hee

    ReplyDelete
  2. Pandai nanie beli awal2 songket Terengganu kat ayah nanie ye...cantiknyaaaaaaaa!

    ReplyDelete
  3. Mai thun ni rasa mcm paling last minute...banyak benda xprepare lagi..haisshhh

    ReplyDelete
  4. samalah..saya pun beli persiapan raya sikit2 dari awal lagi..

    ReplyDelete
  5. samalah yui pun last minute..

    slmt hari raya nanie.. hati2 ya..

    ReplyDelete
  6. SELAMAT HARI RAYA KAK NANIE.. TAHUN NI SY PUN BERAYA DI PERANTAUAN JUGAK.. TAPI TAKLAH SEJAUH BEIJING,, HEHEHE..

    ReplyDelete
  7. Selamat hari raya! Ni pun tgh buat kuih raya lg ni sambil2 buka blog. Haha

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah..tahun ni persedian raya semua cukup dan bersederhana.
    Selamat hari Raya nanie & family :)

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork