Warkah Buat Lil dari Bonda | #JohorBerkabung

12:46:00 PM

Assalamualaikum semua
Warkah buat anakku, Jalil :
"Mama tahu, satu satunya sebab Lil pergi kehospital adalah kerana Lil menanggung kesakitan yang amat sangat. Lil sebenarnya hendak kekal tinggal di rumah : Lil telah terlalu kerap ke hospital. Namun Allah S.W.T., Yang Maha Mengetahui, menempatkan Lil disana agar kami, keluarga Lil, dapat meluangkan sebanyak masa bersama Lil.

Mama menyimpan seribu satu kenangan tentang Lil ketika Lil menghabiskan hari hari terakhir Lil di dunia ini. Mama terkenang satu ketika sewaktu Lil memejam mata dan air mata menitis di pipi Lil, semasa Lil cuba melawan kesakitan yang ditanggung. Mama memegang tangan kiri Lil dan menangis. Mama mencuba sedaya upaya untuk menahan sedu sedan Mama dari kedengaran. Mama fikir, Lil tidak nampak Mama menangis kerana mata Lil pejam. Tapi Lil tahu. Lil meletak tangan kanan Lil diatas tangan Mama dan menepuk nepuk dengan perlahan, seolah berkata "Jangan menangis, Lil tidak apa apa."

Mama ingat semua mesej pesanan ringkas yang Lil hantar kepada Mama. Bila Mama mengatakan bahawa Mama telah berdoa untuk Lil, Lil membalas dengan mengatakan bahawa Lil juga telah berdoa dan memohon kepada Allah S.W.T. biarlah Lil yang menanggung semua kebimbangan Mama.

Bila mama melihat makam Lil, hati mama dipenuhi keperitan. Mama masih terbayangkan detik ketika Babah, abang dan adik Lil memenuhkan kubur dengan tanah sementara Boo dan Inah berdiri disisi Mama. Mama memandang kearah abang dan adik Lil, dan membilang hanya tiga anak lelaki. Boo disisi Mama. Anak lelaki Mama lima orang. Dimana anak mama yang lagi seorang? Dan Mama baru tersedar bahawa Lil yang tiada. 

Lil kini berada dibawah timbunan tanah itu. 
Dan pada ketika itu, Mama menadah kedua tangan mama dan berbisik, 

"Sesungguhnya dariMu kami datang, dan kepadaMu jua kami kembali. Daku memulangkan kepadaMu, Ya Allah, anakku."

Moga Lil ditempatkan bersama mereka yang soleh.
Tuanku Zarith.

Permaisuri Johor.


---------------

Tak semena-mena terus air mata Nanie mengalir laju. Sungguh! Syahdu dan menusuk kalbu luahan hati seorang mama. 

Ya Allah, kau tempatkanlah Tunku Jalil di kalangan orang beriman
Kau kuatkanlah hati-hati keluarganya dan hati kami semua. 
Moga kami redha dan berserah pada-Mu. 

Paling terkesan dengan : "Daku memulangkan kepadaMu, Ya Allah, anakku."


#AlFatihahTunku Jalil
#FightLikeJalil 
#JohorBerkabung  • Share:

You Might Also Like

5 Inspirasi Dari Pembaca

 1. Saya yg baca ni pun turut rasa sebak

  ReplyDelete
 2. Sebak baca, hati seorang ibu kan. huhuhu

  ReplyDelete
 3. Semalam menangis!
  Hari ni baca lagi...menangisssss...Al-Fatihah !

  ReplyDelete
 4. kehilangan yang dirasai

  Al-Fatihah buat arwah

  بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ ﴿١﴾ الْحَمْدُ لِلَّـهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ ﴿٢﴾ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ ﴿٣﴾ مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ ﴿٤﴾ إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ ﴿٥﴾ اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ ﴿٦﴾ صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ ﴿٧﴾ـ

  ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

.