Thursday, June 25, 2015

Dugaan Bulan Ramadhan Agaknya!

Assalamualaikum semua

Bulan Ramadhan kali ni merupakan kali pertama Nanie berpuasa jauh dari family. Cewahhh kalau tahun-tahun sebelum ni, setiap kali puasa mesti Nanie ada kat rumah. Cuti semester panjang kan. Dari puasa sampai ke raya, tapi sekarang selepas masuk bekerjaya...oh no!!! jauh dari mak ayah. 

Gila tak terasa? Mestilah terasa. Kalau dulu, senang lenang dan senang hati je... bangun sahur ada hidangan atas meja. Setakat tolong sikit-sikitlah... panaskan lauk ke, jerang air panas ke. Tapi sekarang tidak lagi ye. Kau sendiri kena bangun pukul 4.45 pagi. Jerang air sendiri, panaskan lauk sendiri, basuh pinggan sendiri. Heheheh. Kalau kau off alarm yang dah berbunyik... sorry... memang kelaut lah sahur kau hari tu! 

Nanie balik dari kerja untuk bulan Ramadhan ni pukul 5 petang. Lepas tu berdesup dari Setapak ke Bangsar untuk masuk UM dan ambil akak Nanie. Kena speed jugaklah. Kalau lambat sikit, area Bangsar-Damansara tu memang jammed kaw-kaw punya. So biasanya dalam 5.30 Nanie dah boleh sampai UM. 


Memang betul lah, dugaan Ramadhan ni memang kuat. Kadang mulut tu laju je nak keluar perkataan-perkataan rare! Dalam kereta kadang, Nanie fed-up sensorang. Geram ketap-ketap bibir lagi. Memang perangai driver Malaysia kan. Ada sesetengah yang selfish. Nanie tak nak lah cakap orang apa, tapi kalau korang drive korang tahu lah! Time orang nak cepat nak berbuka puasa tu lah, dia bawak kereta berdondang sayang. Sambil-sambil main phone. Sambil-sambil berangan. Sampaikan jarak kereta dia dengan kereta depan boleh masuk bas 3 bijik! Woi... jalan lah depan! Nak tunggu apa? 

Tu belum lagi kes-kes pakcik teksi yang memandu secara merbahaya. Suka hati berhenti nak ambil passenger. Kadang tu, bukan tempat ambik penumpang pun kau selamba je berhenti. Yang salahnya orang yang tahan teksi. Kau tak tahu ke mana tempat tunggu teksi? Apa kau ingat sepanjang jalan boleh tahan? Haihhhh lahhh perangai manusia! Dah tahan teksi tu, haaa masuk cepat sikit. Tak payah nak flip hair kiri kanan. Hehehehe


Bulan Ramadhan ni semua orang nak pantas. Di samping nak pantas tu, memang kena banyak-banyak bersabar. Lagi-lagi hidup kat KL ni. Dia punya tahap kesabaran kena maximised habis! Kalau tak sabar, silap hari bulan boleh mengundang kecelakaan. Nauzubillah! Namun walau apapun, Nanie bersyukur sangat-sangat. At least jalan yang Nanie gunakan untuk pergi-balik kerja tak jammed. Kiranya dia macam menentang arus lah. So, jammed yang Nanie harungi takdelah terlalu jammed sampai tak gerak. 

Pada semua yang memandu, banyakkan bersabar dan sentiasalah berhati-hati. Macam Nanie cakaplah tadi, semua nak cepat. Tapi cepat-cepat kalau tak jaga keselamatan diri kita memang bahaya lah kan. Jangan terburu-buru kalau akhirnya mengundang celaka! 


p/s: Mana nak dapat ayam percik & bubur lambuk sedap-sedap ye? 


Tuesday, June 23, 2015

Hukum Penggunaan Alkohol Dalam Alat Kosmetik & Minyak Wangi

Assalamualaikum semua

Nanie dapat soalan ni dalam komen-komen pembaca Nanie melalui entry "Review Nature Republic Aloe Vera 92% Soothing Gel" yang mana ramai bertanya kepada Nanie status Alkohol dalam produk tersebut. Nanie balik rumah dan Nanie baca satu per satu ingredient dalamnya, ye memang betul tertulis perkataan "Alkohol" sebagai bahan utama produk ini. 




Sebagai beauty blogger dan sebagai seorang Islam khususnya, adalah menjadi peranan serta tanggungjawab Nanie untuk memberi pencerahan dan penerangan mengenai perkara ini. Malahan disebabkan persoalan ini timbul, Nanie telah menjalankan sedikit kajian sendiri dan bertanya pada orang yang lebih arif.


Pertama sekali, sebagai muslim of course lah bila kita dengar perkataan Alkohol, kita terus terbayang arak, minuman yang memabukkan. Dan sudah semestinya ia adalah najis pada kita dan haram untuk menggunakan, memakai, menyentuh dan apa sahaja yang berkaitan dengan 'body touch'. Jadi jika alkohol adalah najis, sebarang alatan kosmetik yang mengandungi alkohol juga adalah haram? 

Baiklah... ini adalah jawapan yang Nanie ambil dari Portal Rasmi Fatwa Malaysia. Nanie copy paste disini. Nanti Nanie akan summarize kan ye ...


Berdasarkan taklimat, pembentangan dan penjelasan yang disampaikan oleh pakar-pakar daripada Institut Penyelidikan Produk Halal, Universiti Putra Malaysia serta dengan mengambilkira keputusan-keputusan yang telah diputuskan dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia terdahulu, Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang membincangkan isu alkohol dalam makanan, minuman, pewangi dan ubat-ubatan pada 14 hingga 16 Julai 2011 telah bersetuju memutuskan seperti berikut:
  1. Setiap minuman arak adalah mengandungi alkohol. Walaubagaimanapun bukan semua alkohol itu adalah arak. Alkohol yang diperolehi dari proses pembuatan arak, hukumnya haram dan najis.
     
  2. Manakala alkohol yang diperolehi bukan melalui proses pembuatan arak hukumnya tidak najis, tetapi haram (tidak boleh) diminum dalam bentuk aslinya kerana ia adalah racun dan boleh membunuh.
     
  3. Minuman ringan yang diproses/dibuat bukan dengan tujuan untuk menghasilkan arak dan mempunyai alkohol di bawah aras 1%v/v adalah harus (boleh) diminum.
     
  4. Manakala minuman ringan yang dibuat dengan niat dan cara yang sama seperti proses membuat arak, sama ada mengandungi banyak atau sedikit alkohol atau alkoholnya disuling adalah haram diminum.
     
  5. Makanan atau minuman yang mengandungi alkohol secara semulajadi seperti buah-buahan, kekacang atau bijirin serta perahannya, atau alkohol yang terkandung itu terjadi secara sampingan semasa proses pembuatan makanan atau minuman adalah tidak najis dan harus (boleh ) dimakan/diminum
     
  6. Makanan atau minuman yang mengandungi bahan perisa atau pewarna yang mengandungi alkoholuntuk tujuan penstabilan adalah harus (boleh) digunakan sekiranya alkohol itu bukan dihasilkan dari proses pembuatan arak dan kuantiti alkohol dalam produk akhir itu adalah tidak memabukkan dankadar alkohol tidak melebihi 0.5%.
     
  7. Ubat-ubatan dan pewangi yang mengandungi alkohol sebagai bahan pelarut adalah tidak najis dan diharuskan sekiranya alkohol tersebut bukan diambil melalui proses pembuatan arak.

Baiklah kat sini Nanie nak summarize kan. Melalui pemahaman Nanie dan setelah merujuk kepada Majlis Fatwa Kebangsaan serta beberapa kajian dan artikel terbitan beberapa sumber yang boleh dipercayai, penggunaan ALKOHOL DALAM ALAT KOSMETIK & MINYAK WANGI ADALAH TIDAK NAJIS & DIHARUSKAN PENGGUNAANNYA. Alkohol dan arak adalah dua perkara yang berbeza. 

Formula yang Nanie gunakan adalah senang : 

"TIDAK SEMUA ALKOHOL ITU ADALAH ARAK, TETAPI SEMUA ARAK ITU BERALKOHOL"

Kita selalu terbayang, dalam pembuatan alat solek mesti dorang tuang arak kan. Arak yang dorang minum sampai mabuk tu kan? Salah... sebenarnya dalam pembuatan alat solek dan minyak wangi, mereka menggunakan Alkohol yang mana alkohol boleh terhasil melalui pelbagai proses. Contohnya alkohol yang terhasil melalui proses penapaian bukan proses pembuatan arak. 


Jadi, mana-mana alkohol yang terhasil TIDAK MELALUI PROSES PEMBUATAN ARAK adalah diharuskan penggunaannya. Selain itu, penggunaan alkohol dalam kosmetik dan minyak wangi juga adalah TIDAK MEMABUKKAN sama sekali. Manakala arak yang diharamkan adalah kerana ia boleh menyebabkan mabuk dan hilang ingatan atau akal. 

Secara mudah, alat kosmetik dan minyak wangi yang mengandungi ALKOHOL adalah TIDAK NAJIS dan HARUS DIGUNAKAN oleh umat Islam. Asalkan menepati dua ciri  iaitu: 

1.    ALKOHOL TERSEBUT TIDAK MELALUI PROSES PEMBUATAN ARAK
2. PERATUSAN ALKOHOL TIDAK MEMABUKKAN / MENGHILANGKAN AKAL 

Sebab tu, Nanie suka bila pembaca blog Nanie bertanya soalan, komen semua. Sebab pada Nanie salah satu tugas atau fungsi blogger adalah menjadi medium perbincangan dan hebahan. Bila ada soalan macam ni, Nanie cepat-cepat buat rujukan, bertanya pada yang arif dan merujuk kepada artikel serta sumber yang boleh dipercayai. 

Namun sekiranya korang ada syak dan was was mengenai hal ini, Islam sentiasa menganjurkan cara terbaik iaitu dengan meninggalkan terus dari menggunakannya atau mencari inisiatif yang kukuh untuk menggantikannya. Insya Allah dalam pasaran kosmetik, ada banyak produk yang 100% bebas alkohol dan muslim-friendly. Contohnya face brush dari Breena Beauty, 100% Muslim Friendly. 

Moga-moga perkongsian Nanie dalam bab Penggunaan Alkohol dalam kosmetik dan minyak wangi ni membantu korang semua untuk lebih memahami dan mempraktis Islam dengan sempurna. Sekiranya ada pendapat atau mana-mana kekurangan yang boleh Nanie improve lagi, korang bagitau ye :) 

Wallahualam.

Sumber rujukan




Saturday, June 20, 2015

Majlis Perkahwinan Blogger Terkenal Dr. Fatin Liyana & Dr.Anwar Fazal


Assalamualaikum semua

Ni kalau lah... kalau korang rajin belek-belek Blog Coklateyes ni ada entry 2-3 tahun lepas pasal MSMW 2012. Kat dalam entry tu menjadi titik permulaan macam mana Nanie jumpa pertama kalinya dengan Fatin Liyana. Since that, Nanie memang takde lagi peluang jumpa dia. Masing-masing sibuk dengan urusan sendiri cuma sekali sekala ada lah bertegur sapa dan berbalas komen di FB. 

Walaupun macam tu, tapi sentiasalah kami tahu perkembangan masing-masing. Nanie makin kembang ke, dia makin kuncup ke. And yes, dia tetap menjadi blogger nombor 1 pilihan Nanie atas beberapa sebab musabab yang Nanie rasa kalau Nanie cerita, for sure semua yang kenal FL ni akan bersetuju. Basically because of her attitude and her humbleness. Alhamdulillah, FL memang seorang yang sopan, baik, bijak, cantik dan segalanya lah! :)


Sebelum Ramadhan lepas, Alhamdulillah FL dah tamatkan zaman bujangnya. Syukur sangat, jodohnya juga di kalangan orang baik-baik. Walaupun Nanie tak kenal Dr. Anwar Fazal secara personal, tapi Nanie yakin he is the one. Since FL pun baik orangnya...kan Allah dah janji, orang yang baik akan berpasangan dengan orang yang baik-baik juga.


Majlis berlangsung di Dewan Sri Siantan, Perbadanan Putrajaya. Nanie ajak kawan Nanie, si Faiz temankan. Nasib baik dia tak busy hari tu. Selalu, nak kena book dulu baru ada masa. Memang hari tu dah target nak lepak lama-lama sikit kat majlis FL. Dalam hati, doa-doa dapat jumpa rakan blogger yang lain supaya tak lah kekok sangat. Disebabkan Nanie sampai agak awal, Alhamdulillah dapat duduk meja depan. Tak jauh dari meja makan beradab pengantin, juga pelamin.

merasa jugak Nasi Minyak Fatin Liyana :) 


Tak lama sampai, sorang kawan baik Nanie masa di UM dulu, Yaya datang ke meja. Dulu masa Nanie ke MSMW dengan si Yaya ni jugak lah. Dari situ lah Yaya dan Nanie kenal FL ni. Alhamdulillah sangat, hubungan masih kekal sama. Yaya pun dah jadi isteri orang bulan Disember lepas. Dah jumpa geng, apa lagi. Duduk semeja lah kami. Habis semua cerita keluar. Lama kot tak borak & lepak dengan si Yaya ni. Sama kepochi jugak kami ni.

With mommy-to-be, Yaya. 


Sekitar jam 12.45pm macam tu, arakan pengantin masuk ke dewan dengan alunan selawat dari Hafiz Hamidun yang juga teman kepada Dr. Anwar Fazal. Masa tu, Nanie memang tak kelip-kelip pandang si FL. Allahuakbar, cantik sangat lah awak Aten. Dress moden warna teal grey penuh dengan kerlipan beads menyarung tubuh FL dengan sangat cantik, elegan dan mempesona. Suaminya pula memakai coat kelabu dan memang nampak gaya pasangan doktor dua-dua ni. Kata orang memang sama cantik, sama padan.



Bagai pinang di belah dua.

Majlis dimulakan dengan bacaan Al-Quran oleh Dr. Anwar sendiri. Memang merdu dan Nanie rasa, ini adalah majlis pertama yang Nanie lihat sebegini. Penuh syahdu. Dari jauh, Nanie tengok FL memerhati suaminya. Nampak riak syukur kerana diberikan seorang imam yang cukup serba serbi, ilmu dan peribadi. 



Selesai majlis makan beradab, cake cutting semua... yeay... masa yang ditunggu-tunggu. Apa lagi kalau bukan ambil gambar dengan pengantin. Walaupun kena que dalam 10-15 minit macam tu, tapi disebabkan ada kawan-kawan tak lah rasa sangat lamanya. Memang ramai yang nak ambil gambar dengan pengantin. Masing-masing tak lepas peluang kan. Sambil-sambil que tu... tak sangka jumpa abang Jamar Bahar & Dayyan Harith yang comel macam Aaron Aziz. Apa lagi, selfie dulu! :)


Dapat peluang naik pelamin, Allah... tak sangka si FL ni masih macam dulu. Masih kepochi sama je dia. Habis pelok cium semua atas pelamin. Memang lama kan tak jumpa. Sempat lagi dia kata... "Hey Nanie... aku stalk blog kau hari-hari!" hahahahaha.... dah tak peduli dah yang dia bini orang sekarang.





Dalam kesuntukan masa dan kegembiraan tu, kami sempat-sempatkanlah selfie wajib atas pelamin. Alahai comel naw semua time tu. Tak kisahlah muka Nanie paling besar sekali ke hape, yang penting semua happy! 


Alhamdulillah, setinggi - tinggi syukur dan tahniah Nanie ucapkan pada Dr. Fatin Liyana dan Dr. Anwar Fazal. Melihat pada majlis mereka yang serba serbi humble tapi tetap meriah membuatkan Nanie rasa teramat gembira. Ye lah, kalau melihat pada kedudukan dan jawatan mereka, tak de masalah kalau nak buat majlis gila grand punya. Tapi apa yang mereka tonjolkan adalah kesederhanaan. Paling penting sekali dalam membina rumah tangga bukannya majlis yang bernilai juta-juta mahupun ratusan ribu, tapi cukuplah dengan kiriman doa dan restu dari semua pihak agar keduanya dilimpahkan barakah sampai ke syurga kan? 

Sekali lagi sekalung tahniah buat Dr. Fatin Liyana dan Dr. Anwar Fazal. Mudah-mudahan jodoh berpanjangan, dapat khalifah comel banyak-banyak dan moga menjadi pasangan suami isteri yang diberkati Allah sentiasa. Selamat menjalani kehidupan sebagai suami isteri. :) 



Lepas majlis di Putrajaya, Nanie dan Faiz ke IOI Mall, Putrajaya. Melantak chocolate souffle di Franco. Sambil-sambil membincangkan hal ehwal semasa dan masa depan. Hehehe.






Oh ye, terima kasih Faiz ye atas kesudian menjadi peneman! 




Wednesday, June 17, 2015

Koleksi Baju Raya Nabil Ahmad & Rozita Che Wan dari Jakel

Assalamualaikum semua

Esok dah mula dah kita semua Umat Islam berpuasa. Moga-moga puasa kali ini dapat kita jalani dengan penuh hikmah dan berkat. Insya Allah. Bercerita pasal bulan Ramadhan, dah semestinyalah salah satu perkara yang kita tak sabar nak buat persediaan adalah baju raya. Macam Nanie sendiri, Nanie ada sesetengah je baju raya yang beli. Contoh macam jubah atau pun dress. Tapi kalau baju kurung memang Nanie tempah di tailor. Selesa dan sedap pakai kan?


Nanie dan keluarga Nanie memang setiap kali nak buat persediaan baju raya mesti ke Jakel. Baru-baru ni Nanie berkesempatan ke Jakel Mall Kuala Lumpur bersempena Majlis Pelancaran Baju Raya Nabil Ahmad & Rozita Che Wan. Ya Allah memang rambang mata lah Nanie tengok kain baju kat Jakel Mall tu. Bayangkan lah, ada banyak tingkat and setiap tingkat menawarkan pelbagai kain yang cun-cun habis! 



Sebagaimana tahun-tahun lepas, Jakel sentiasa memberikan pakaian hari raya yang up-to-date dan bersesuaian dengan trend terkini. Kalau sebelum ni, Zizan Razak dan Aaron Aziz telah dipilih sebagai ikon fesyen pakaian Hari Raya Jakel,  pada tahun ini giliran Nabil Ahmad, Rozita Che Wan, Upin dan Ipin telah dipilih sebagai ikon Baju Raya Jakel. Ketiga-tiga figura ini dipilih atas populariti dan ketrampilan mereka dalam fesyen dan menjadi ikutan masyarakat di luar.

Cantik betul Che Ta ni...

Nabil Ahmad yang segak berbaju dua tone pada hari tu beserta samping eksklusif dari Jakel dilihat mampu menarik kaum lelaki pelbagai lapisan umur untuk baju Melayunya tu. Nampak fresh, smart dan kemas sangat! Memang cantik... lagi pulak bila didatangkan dengan dua tone... tu yang buat dia nampak lain dari yang lain.

Baju Melayu Dua Tone dari Nabil Ahmad



Berebut orang serbu bila Nabil buat Happy Hour! Sampai naik atas kerusi si Nabil tu... 

Bagi Che Ta pulak.... haihhh yang ini memang Nanie melting sikit. Che Ta memang dah cantik, tapi pakai baju kurung moden dari Jakel ni lagi nampak cantik. Gabungan warna-warna pastel dan sweet bertepatan dengan tema Hari Raya Aidilfitri yang nak nampak anggun, elegant tapi tetap sopan.

Gabungan warna pastel buatkan pemakai nampak manis sangat!

Antara koleksi dan gabungan warna 

Yang ni pulak nampak sangat elegant. Cantik dan menarik. 

Bagi pakaian kanak-kanak pula, jangan risau buat ibu bapa yang tak tahu mana nak cari baju raya anak-anak yang berkualiti tinggi, yang cantik, selesa dan tahan lasak. Di Jakel, dengan kolaborasi bersama Upin & Ipin, Jakel Mall telah menghasilkan pakaian kanak-kanak yang memang cantik dan berpatutan. 


Antara warna yang ada dan warnanya juga cantik-cantik

Pada Nanie, memang sesuai lah Jakel ni dijadikan pilihan sekeluarga. Dalam satu tempat ada semuanya. Ada untuk anak, untuk mak, untuk ayah. Malahan kalau nak belikan ahli keluarga pun ada. Harganya jangan cerita lah memang murah-murah!!! Nanie pun geram... pilihan kain memang banyak. Cakap je jenis kain apa korang nak, confirm ada. 

On the day, Nanie sendiri tak dapat menahan iman. Hahahaha. Akhirnya Nanie kecundang nak beli 5 pasang kain untuk Nanie buat baju kurung dan dress. Siap belikan untuk mak dan untuk adik sekali. Berbaloi, cantik dan yang paling best memang berkualiti tinggi. 


So, kalau korang nak nampak cantik dan bergaya di hari raya nanti... boleh datang ke Jakel Mall untuk dapatkan koleksi pakaian raya Che Ta dan Nabil Ahmad. Untuk kanak-kanak pulak, boleh belikan baju Melayu Upin & Ipin yang comel sangat tu! 



Lokasi : 

Jakel Mall Kuala Lumpur
Jalan Munshi Abdullah, Kuala Lumpur, 50100 Kuala Lumpur
  1. Phone:03-2698 6798
    Operating Hours· 10:00 am – 8:30 pm




Friday, June 12, 2015

Review Movie : Jurassic World Buat Penonton Tahan Nafas, Cemas!

Assalamualaikum semua

Nanie memang dah target movie ni since Nanie tahu ia akan dilancarkan 2015. Memang favourite and targeted movie Nanie. Dari zaman kecik, memang Jurassic Park menjadi antara movie kegemaran Nanie. Dan malam tadi, walaupun penat bekerja...gigih tengok movie Jurassic World pukul 11.55 malam ye. Nak kejar, first day launch punya pasal kan. 

Melihat kepada review dari Rawlins Glam yang beri rating 4.9/5.0 membuatkan keterujaan Nanie lagi bertambah. Nasihat Rawlins jangan tengok movie ni kalau ada kanak-kanak ramai. Takut hilang fokus. Dan sebab tu lah Nanie ambil pukul 11.55 malam. 


Berbalik pada review movie Jurassic World ni. Keseluruhan movie ni, memang buatkan Nanie rasa teruja, eksaited, sampaikan ada beberapa babak yang Nanie tekup mulut tahan nafas konon-konon tak nak bagi dinosour dengar nafas Nanie. 

Seriously memang best!!! Jurassic World merupakan antara movie yang terbaik di tahun 2015 ni pada Nanie. Garapan cerita dia best, CGI dia tak nampak tipu sangat. Masih relevan dan yang best, ada babak-babak yang mengimbas kembali babak-babak dari Jurassic Park sebelum-sebelum ni. 


Dalam movie Jurassic World ni, menceritakan bagaimana satu spesies dinosour baru ciptaan para saintis akhirnya memakan diri mereka sendiri. Pada mulanya, dinosour yang diberi nama Indominous Rex itu dicipta sebagai tarikan pelancong ke Taman Tema Jurassic Park yang berwajah baru tu. Tapi akhirnya, spesies ciptaan ini lebih bijak untuk melepaskan diri, lebih bijak menyamar dari persekitarannya dan lebih susah untuk dikawal dan dijangka. 


Hasil kecelaruan pengubahan genetik Indominous Rex itu mengundang malang bila ia bijak mengumpan manusia untuk melepaskannya. Sama lah macam binatang-binatang lain, akibat terlalu lama dikurung, diseksa secara psikologi menyebabkan dinosour ini memusuhi manusia dan menganggap semua dihadapannya adalah mangsa! 


Jadi macam mana nak kawal semula Indominous Rex yang besarnya sahaja lebih 50 kaki? Giginya sahaja ada 88 batang. Berkeupayaan untuk mengubah warna badannya kepada persekitarannya, mampu mengesan haba badan manusia dan paling kejam, ia terlepas dari kawasannya dan menuju ke theme park yang sedang beroperasi dan ada 20 ribu pengunjung! 


Walaupun Nanie amik movie lewat malam, tapi sepanjang movie... takde satu minit pun Nanie rasa boring, terlelap atau ngantuk. Scene-scene kejutan yang diberikan cukup best. Malahan, ia menjadikan kita seolah-olah sebahagian dari pemburuan itu. Cukup berbaloi untuk ditonton! 

Daripada apa yang Nanie tonton, senang je mesej yang nak disampaikan. Jangan sesekali mengubah sifat semulajadi dan fitrah alam sesuatu hidupan. Manusia yang tamak mengejar keuntungan dan kekayaan sehingga sanggup melakukan apa sahaja yang dilarang, akhirnya membinasakan! 

Rate Jurassic World : 5 Bintang! 

Kalau ada kelapangan, korang pergilah tengok jugak! Kalau korang tak pernah tengok Jurassic Park yang sebelum-sebelum ni pun takpe. Cuma ada babak-babak yang kalau kroang tengok sebelum ni, korang tau lah tu untuk apa! :) 



Monday, June 8, 2015

Kena Bagi Motivasi Pulak!

Assalamualaikum semua

Dekat kawasan perumahan Nanie di Johor, ada ramai sangat ibu bapa muda. Kiranya, masing-masing anak masih lagi sekolah dan kecik-kecik. Keluarga Nanie adalah antara keluarga yang takde lagi anak sekolah. Semua dah jauh-jauh. Ayah Nanie rapat dengan Ketua KRT taman tu. Jadi disebabkan tu, ketua tersebut mintak bantuan ayah, kakak dan Nanie sendiri untuk adakan satu sesi motivasi untuk anak-anak mereka yang bakal hadapi exam tahun ni. Alasannya anak-anak ayah Nanie semua berjaya ke universiti. Haih malu haih!!! 

Mulanya of course lah Nanie segan bila diminta macam tu kan. Ye lah kita ni bukan hebat mana pun. Ada je cikgu-cikgu kat kawasan tu. Tapi memandangkan ketua tu mintak sangat-sangat perkongsian dari keluarga Nanie sendiri, yang mungkin boleh bantu naikkan semangat belajar anak-anak mereka... Nanie dan keluarga bersetuju untuk adakan sesi motivasi tu. Dan ia lebih kepada aktiviti KRT untuk kawasan taman perumahan Nanie lah kiranya. 

Budak lelaki kuat main je kan.. bila belajar banyak alasan! Hehehe. 
Nanie segan gila lah sebenarnya. Kalau korang nak tahu, Nanie ada satu perangai tau... kalau bercakap di khalayak ramai ni... biar depan orang lain, orang yang kita tak kenal. Tapi kalau nak cakap depan mak, ayah atau mana-mana ahli keluarga...uiiii memang Nanie segan. Nanie malu dan rasa nak menyorok je muka. Hahahaha. 


Ayah minta semua ambil nota. Nanie dah pesan kat ayah, jangan garang sangat. Tu anak orang. Kalau ank sendiri lain! 

Lepas Maghrib tu, anak-anak jiran tetangga yang dah beri nama pada Ketua Taman mula datang rumah Nanie. Lokasi kat rumah Nanie lebih mudah. Sebab ayah Nanie kan susah nak gerak akibat strok, jadi mintak budak-budak tu datang ke rumah. Asalnya hanya 8 orang je yang beri nama untuk join sesi ni. Tapi Alhamdulillah, sampai nak dekat Isyak tu... dari 8 orang bertambah sampai dekat 15 orang. Penuh jugaklah rumah. Pandai-pandai korang lah susun duduk ye!

Khusyuk adik ni kan? Dia baru darjah 4. Tapi tekun dia dengar. 

Pendekatan untuk anak perempuan lain. Dorang lebih mudah faham, dengar dan ingat.
Tapi perlu sentiasa didorong. 

Yang datang tu memang difokuskan untuk mereka yang nak duduki peperiksaan macam SPM, PT3 dan UPSR. Tapi kalau ada yang tak exam dan nak datang pun memang dialukan sangat. Sebagai persediaan kan.

See. Dah cakap, ayah garang! Hahahaha. Nanie gelak je tengok ayah garang.
Teringat zaman kena rotan sebab malas belajar dulu! Hahaha

Disebabkan ayah Nanie tak dapat nak berdiri lama, jadi dia terpaksa bercakap sambil duduk dan kaki melunjur di atas. Memanglah kadang nampak macam tak manis kan bila ada orang, cuma bengkak kaki ayah yang tak surut tu bila lama-lama buatkan dia sakit. Tapi takpelah, nak pandai kan semua... cikgu kena duduk atas ye! Hehehe.

AYAH GARANG & STRICT

Ayah Nanie bukanlah bekas cikgu. Cuma pegawai kerajaan biasa je. Tapi, kelebihan ayah Nanie ni dia suka berkongsi ilmu dengan ayah-ayah budak-budak ni macam mana nak didik atau encourage anak-anak belajar. 

Nanie tak nafikan lah, masa Nanie dulu ayah memang agak strict dan garang bila soal pelajaran. Nanie dulu pernah je simpan report card seminggu dalam beg semata-mata exam dapat B. Time tu, trick kami adik beradik kalau exam tak dapat A, time pagi van sekolah dah nak sampai tu baru tunjuk report card dan cakap cikgu suruh pulangkan hari ni. So, nak tak nak ayah akan sign cepat dan tak bebel lama-lama! Hahaha. Tapi, balik tetap kena lah! Apasal dapat B, apasal markah tak naik, apasal itu, apasal ini. 

Dalam setiap bulan, ayah mesti bawak Nanie dan adik beradik ke kedai buku. Kalau ayah kerja out station macam ke JB atau KL, hadiah souvenir ayah takde lain. Mesti buku. So memang dari kecik, banyak sangat buku kat rumah kami. Ayah marah kalau kami beli benda bukan-bukan tapi, setiap kali kami nak beli buku ayah tak pernah marah. Tak kisahlah buku tu buku bacaan ringan atau buku ilmiah. 

Nanie harap mereka semua berjaya! 











Nanie ingat lagi, masa tu Nanie tingkatan 2. Nanie beli novel Pilot Cafe dari Ahadiat Akashah di Mahkota Parade, Melaka. Jauh kan? Sebab masa tu Nanie suka sangat baca novel Ahadiat dan kumpul novel dia. Tiba-tiba dah sampai Johor, ada beberapa muka surat yang missing. Tak bercetak. Nanie menangis. Sebab susah nak cari novel tu. Sekali beli, ada missing chapter pulak. Tanpa Nanie tahu, ayah bawak semula novel tu ke Melaka dan tukarkan yang baru. Ayah hadiahkan yang elok untuk Nanie dan belikan lagi 2-3 buah novel Ahadiat. Memang happy gila sangat tu. Sampai sekarang ada lagi semua koleksi novel Ahadiat. Dekat 20-30 buah jugaklah. Semangat ayah nak encourage anak baca buku kan! Sampai sekarang, memang Nanie rasa skill penulisan Nanie jadi bagus antaranya sebab encouragement dari ayah yang pupuk minat membaca dari kecik.

PERKONGSIAN CERITA, ILMU & MOTIVASI 

Semasa sesi motivasi mini tu, Nanie - ayah dan akak bahagikan 3 skop perkongsian. Macam ayah, ayah bercerita lebih kepada spiritual, semangat belajar dan ciri-ciri pelajar yang berjaya. Akak Nanie pulak, persediaan kepada belajar di peringkat Universiti dan Nanie, Nanie cerita dan kongsi cara belajar yang bagus dan berkesan iaitu Study Group.

Hahaha. Nanie dah rasa sendiri masa STPM, study group memang banyak sangat membantu. Ya Allah, seronoknya study group bila kita dapat partner yang bijak, membantu dan bersemangat sama macam kita. So, Nanie bercerita lah pasal study group, pasal suasana belajar di universiti dan banyak lagi.

Bermula dalam pkul 8.30 malam macam tu, dan sesi tamat lebih kurang 10.30 malam. Lepas habis tu, ada jamuan makan-makan sikit. Suka lah budak-budak ni. Makan, sambil tu ayah suruh bukak cerita kat HBO. Tudiaaaa, sampai pukul 11 lebih kat rumah Nanie. Nasib baik hari tak sekolah.

Secara overall, Nanie tengok ada potensi-potensi dalam diri budak-budak ni. Cuma ye lah, kadang macam kita masa kecik. Leka, demotivated sikit dan mungkin kurang encouragement. Nanie jugak cadangkan pada ketua taman yang anjurkan program ni supaya kita buat susulan motivasi mini untuk ibu bapa pula. Nanie rasa, suasana belajar perlu dipupuk bermula dari rumah dan dari ibu bapa. Dalam keadaan ekonomi hari ni, ibu bapa perlu bijak untuk balancekan perbelanjaan untuk anak-anak belajar. Ada banyak cara sebenarnya.

Walau apa pun, Nanie rasa perkongsian macam ni buatkan Nanie seronok. Selain boleh share pengalaman dan ilmu dengan adik-adik yang baru nak hidup ni, Nanie jugak dapatlah sumbangan sesuatu buat komuniti dan masyarakat setempat kan. Ayah pesan kat Nanie dan akak, kalau ada diantara mereka ini yang besarnya berjaya, masuk universiti...kita bukan sekadar tumpang gembira, tapi tumpang share pahala!

Insya Allah :)




Tuesday, June 2, 2015

PENGUMUMAN 50 PEMENANG EPHYRA SKIN BAR GIVEAWAY BERSAMA BLOG COKLATEYES

Assalamualaikum semua

Pertama sekali kan, sorry tau lambat update "Ephyra Skin Bar Giveaway Bersama Blog Coklateyes" ni. Yes, yes Nani tahu... ramai dah yang memang tak sabar kan. Yelah, nak menang iPhone 6 kan! Macam Nanie cakap hari tu, kalau Nanie pun Nanie nak sangat menang handphone baru. Hehehe. Terima kasih sangat pada semua yang sudi join Ephyra Skin Bar Giveaway bersama Blog Coklateyes. Bersungguh-sungguh semua jawab soalan survey ye! Nanie sendiri happy je baca. Betul-betul kreatif korang ni. 

Jadi, tanpa membuang masa.... Nanie nak umumkan 50 Pemenang Ephyra Skin Bar Giveaway Bersama Blog Coklateyes. Dah sedia semua??? Drumrolls please...... :)


1        www.ieyzartdsyahieyr92.my
2.       www.lancareno.com
3.       http://asyikmaiburogu.blogspot.com/
4.       http://yoorinmelacolea.blogspot.com
5.       www.dianarashid.com
6.       http://suzlinazreena.blogspot.com
7.       Http://www.ciklilyputih.com
8.       inspirasifahmi.blogspot.com
9.       http://marvelikalife.blogspot.com
10.    http://maszull.blogspot.com
11.    nadiadania.blogspot.com
12.    www.eirna-nurasikin.blogspot.com
13.    www.hajarshikin.com
14.    http://eyzamiel.blogsport.com
15.    www.misterzarif.my
16.    galahpanjangg.blogspot.com
17.    http://www.sabrinatajudin.com
18.    www.wadahberbicara.my
19.    ayueidris.blogspot.com
20.    http://mrspuex.blogspot.com
21.    cikjelita899.blogspot.com
22.    www.ceritashark.com
23.    sweetlikewhat.blogspot.com
24.    edazz-beautylicious.blogspot.com
25.    http://www.shamieraosment.com
26.    www.withlovekisses.com
27.    http://fadzirazak.blogspot.com/
28.    http://cikmanissweet.blogspot.com/
29.    shakinafarhan.blogspot.com
30.    http://www.iezaashaari.com/
31.    www.archereverdeen.com
32.    www.schanazri.com
33.    www.munirahizzan.com
34.    www.norfanil.com
35.    http://sayaiday.blogspot.com
36.    http://amirnawawi.com
37.    http://raisa1311.blogspot.com
38.    nonasani.blogspot.com
39.    akukaudansesuatu.blogspot.com
40.    http://fatihahfazlin333.blogspot.com/
41.    http://www.eelleebeauty.com
42.    http://norminieza.blogspot.com/
43.    http://ayuarjuna.blogspot.com
44.    http://coratcoretpinkummi.blogspot.com
45.    www.cikgunaman.com
46.    http://mrsfara.blogspot.com/
47.    www.kisahkatakpink.my
48.    http://www.alynnnyzaa.blogspot.com/
49.    http://mamaizzzara.blogspot.com/
50.    http://sallysamsaiman.blogspot.com/


APA YANG PERLU 50 PEMENANG BUAT? 

TAHNIAH! TAHNIAH! TAHNIAH!!! Untuk pengetahuan korang, yang 50 pemenang atas ni dikehendaki untuk EMAIL BUTIRAN ke media@oceanlife2u.com - 

NAMA : 
ALAMAT : 
NO. TEL : 

Mereka akan menerima Ephyra Skin Bar bagi satu tugasan review. Butiran perlu diberikan selewat-lewatnya sebelum 5 June 2015 (Jumaat), jam 6 petang. Daripada 50 pemenang tu, pihak Ephyra akan memilih beberapa REVIEW TERBAIK. Dan nak bagi korang seronok, review yang terbaik  tu akan memenangi hadiah-hadiah lumayan: 

TEMPAT PERTAMA
 RM 300 + 2 PCS EPHYRA SKIN BAR 

TEMPAT KEDUA 
 RM 200 + 2 PCS EPHYRA SKIN BAR 

TEMPAT KETIGA 
 RM 100 + 2 PCS EPHYRA SKIN BAR 

TEMPAT KEEMPAT HINGGA KESEPULUH 
 RM 50 + 1 PCS EPHYRA SKIN BAR 

*tips & prosedur review produk akan diemailkan kepada 50 pemenang * 




MASIH BOLEH KE NAK MENANG IPHONE 6? 



Haaa... dari tugasan review tu... korang boleh join "Ephyra Skin Bar Snap A Before & After Selfie" atas ni....yang melayakkan korang untuk merebut hadiah utama iPhone 6! Kiranya lepas korang buat review tu, straightly terus je send sekali gambar untuk Before & After Selfie Contest. Kan mudah? Korang berpeluang menang cash, dan menang iPhone 6 jugak! Mana lah tahu kan... menang dua-dua.... tak ke gembira tu? Boleh shopping raya, beraya dengan handphone baru, dan paling penting tampil cantik cun melecun waktu raya nanti! Fuhhhhh.....  :)


BERITA GEMBIRA KEDUA BUAT SEMUA!

Dan berita gembira kedua adalah.....buat mereka yang tak tersenarai sebagai 50 Pemenang atas tu, jangan sedih-sedih. Jangan murung tunjuk perasaan tak nak makan nasi seminggu ke apa. Heheheh. Korang MASIH BOLEH LAGI JOIN BEFORE & AFTER SELFIE tu jugak asalkan korang ikut step-by-step yang diberikan!!!!! Yahoooooooooooooo!!!! Semua orang berpeluang menang iPhone 6 nampaknya! Semua orang boleh dapat kulit cantik macam Memey Suhaiza jugak. Happy-happy-happy!


Jadi, apa tunggu lagi. Nak menang iPhone 6, kena usaha sikit. Tapi rezeki tak siapa tahu. Yang tersenarai 50 orang atas tu, jangan lupa bagi details yang diperlukan supaya pihak Ephyra dapat bagi Ephyra Skin Bar. Dan yang tak tersenarai sebagai 50 orang tu join terus contest Before & After Selfie. Maklumat lanjut, korang boleh ke link-link berikut :


Instagram :

Website : 

Facebook :



Apa-apa info & pertanyaan boleh tanya Nanie atau whatsapp nombor person-in-charge : 019.301.5577. Insya Allah dia akan jawab semua soalan ok! Good Luck.





 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork