Wednesday, December 28, 2016

Pembukaan Rasmi THEFACESHOP Flagship Store di Pavilion, Kuala Lumpur

Assalamualaikum semua

Beberapa minggu lepas Nanie dijemput untuk menghadiri Majlis Pembukaan THEFACESHOP 5th Generation Flagship Store di Pavilion, Kuala Lumpur. Untuk Flagship Store kali ini, THEFACESHOP membawakan kelainan yang menarik terhadap penataan gaya butik mereka yang lebih mesra pengguna dan segar! 



Monday, December 19, 2016

Pengalaman Ke Seoul, Korea Bersama THEFACESHOP Bermula!

Assalamualaikum semua 

Alahai rindunya kat Blog Coklateyes kesayangan Nanie ni. Macam dah lama je tak jenguk dia kan. Sihat ke tak, berhabuk ke tak. Alhamdulillah page view masih maintain. Ada drop sikit sebab tak update kan. Walau apa pun, mari kita menuju tahun baru dengan gembira terutama setelah pulang dari Seoul, Korea Selatan ni. Kenangan yang cukup manis buat seorang blogger biasa seperti Nanie. Alhamdulillah segala puji atas nikmat dan rezeki Allah.

Image may contain: 5 people, people smiling, people standing


Tuesday, December 13, 2016

Bawalah Daku Pergi, Dari Gelisah Ini

Assalamualaikum semua

Dua minggu lepas, Nanie dapat perkhabaran gembira. Alhamdulillah. Kata orang tu mimpi jadi realiti gitu. Salah satu wishlist untuk awal tahun 2016 tercapai. Tu lah hebatnya kuasa "submit niat". Mula-mula macam tak percaya. Tapi setiap tahun, bila Nanie amalkan...stay focus and stay positive memang banyak benda yang baik-baik datang pada kita.



Friday, December 9, 2016

Pengasas Produk Kecantikan Ini Berkongsi Pengalaman "Beauty Is All About Pain"

Assalamualaikum semua 

Nanie kan paling suka jumpa orang. Terutama kalau kawan-kawan blogger tau. Sebab dia punya perasaan dan minat yang sama tu buatkan kita tak rasa kekok untuk berbual. Tapi kan, kali ni Nanie blind date dengan sorang blogger dan kawannya ni... seriously Nanie rasa insecure sangat-sangat. Balik tu macam termenung kejap lah ke luar jendela... mesti korang nak tahu kan siapakah gerangannya? 

Dorang dah janji agaknya pakai baju hitam putih. Kak Su yang pakai necklace merah tu &
Kak Anny yang sebelah lagi. 

Wednesday, December 7, 2016

Bayangkan Jika Ini Berlaku Pada Anda

Assalamualaikum semua


Pada suatu hari, kita mendapat berita yang tidak diduga...apatah lagi tanpa kehadiran suami tercinta disisi dan hanya bertemankan anak-anak yang masih bersekolah dan memerlukan wang yang banyak. Positif Kanser Payudara Tahap 1 telah membuatkan Puan Hasmah bergelumang dalam kesedihan...dia terduduk. Sedih dan murung. Hanya merenung mata anak-anaknya... dan tidak tahu bagaimana dia perlu mencari kekuatan terutama dalam kewangan. Bayangkanlah jika perkara itu berlaku pada kita... 


Monday, December 5, 2016

Disney X THE FACE SHOP Cushion Limited Edition

Assalamualaikum semua

THE FACE SHOP telah berkolaborasi bersama Disney dan menampilkan karakter kartun kegemaran ramai yang comel-comel belaka. Geram je Nanie tengok satu-satu. Disebabkan kolaborasi ini, maka BB & CC Cushion dari THE FACE SHOP ini adalah Limited Edition. 



Saturday, December 3, 2016

THE FACE SHOP The Therapy : Anti-Aging Formula dengan Thalassotherapy Essential Water

Assalamualaikum semua

Saban hari selain daripada usia kita meningkat, sebenarnya tubuh badan kita - setiap sel juga mengalami unsur-unsur penuaan. Proses penuaan ini menyebabkan penurunan proses alami kulit yang menjadikannya kelihatan tidak bermaya dan adakalanya tidak sihat sama sekali. Ramai antara kita berfikir, proses penuaan hanya bermula lewat 30-an dan  40-an, namun jangan terkejut... hakikatnya proses penuaan boleh bermula seawal usia akhir 20-an. Dan sekarang Nanie berusia 27 tahun... makanya, proses penuaan itu telah bermula.



Friday, December 2, 2016

Cara Jimat Beli Beauty Product Korea : Althea Beauty Box

Assalamualaikum semua

Nanie selalu dapat soalan... Kak Nanie kita nak beli makeup, tapi semua mahal-mahal. Tak mampu lah. Alaaa cemana.. cemana???

Kak Nanie yang baik hati ni pun kesian kat pembaca-pembaca semua. Nak bantu, Kak Nanie pun bukan jutawan.. hehehehe tapi, Kak Nanie ada idea....


Wednesday, November 30, 2016

Perempuan Sangat Takut Bila Kulit Wajah Tak Setanding Usia?

Assalamualaikum semua

Korang rasa kulit wajah korang mencerminkan umur korang tak? Kalau korang tak sure jawapannya... haaa bawah ni ada sedikit test. Simple je test dia. Mudah & terus tahu result. Cubalah. Selain tu, Nanie sarankan korang baca ENTRY Nanie before this ➡http://bit.ly/2gHpW0e⬅. Dalam tu, Nanie cerita in details satu per satu sebab Nanie suka AnneSuraya skincare tau. Memang berbaloi sapa yang nak cuba. Eh, siap ada PROMO CODE lah. Tak ke untung tu.

Tuesday, November 29, 2016

Makan Steamboat & BBQ Yang Halal di Pak John Steamboat & BBQ, Ecurve

Assalamualaikum semua 

Kalau ada friends gathering ke or memang nak lepak-lepak makan dengan kawan-kawan, Nanie paling suka kalau ke steamboat and BBQ. Sebab apa? Sebab kat situ kita 'bekerjasama' untuk makan. Dia macam kita masak sama-sama and for sure kalau makan BBQ and Steamboat kan, orang tak akan main handphone. Perasan tak? Sebab masing-masing busy memasak dan memanggang. 




Thursday, November 24, 2016

Review AnneSuraya Skincare Set : Intensive Night Cream Beri Fokus Masalah Kulit Wajah!

Assalamualaikum semua

Jarang betul Nanie jumpa set skincare yang ada Intensive Night Cream. Biasa yang kita jumpa di pasaran hanyalah Day & Night cream kan... tapi berbeza bagi AnneSuraya Skincare. Dengan mementingkan kepuasan pelanggan dan hasil yang positif pada kulit wajah pengguna, AnneSuraya Skincare adalah gabungan formulasi kecantikan kulit wajah dari 5 Negara! Haaaa... nampak tu. Bukan calang-calang ok! Bukan setakat 1-2 negara. Dia pakai 5 negara terus. Namun, sesuatu yang paling buat Nanie jatuh hati sudah semestinyalah sebab Intensive Night Cream mereka. Best! 


Friday, November 18, 2016

Mana Satu Yang Paling Bagus Untuk Kurus?

Assalamualaikum semua 

Ni kalau Nanie cerita kat sini, harapnya jangan ada yang gelak ye. Hahahahah. Tapi Nanie gelak dulu. Actually, dah lama sangat simpan perasaan ni. Tapi jarang nak meluahkan. Nanie hari tu ada lah cerita pada Kak Sabby. Merangkap penasihat terbaik... Nanie sebenarnya ada cita-cita nak "turunkan" apa-apa yang berat tu ha! Kihkihkih. Faham tak? Faham tak? Get it? 


Tuesday, November 15, 2016

An Evening with Anya Hindmarch x The Butterfly Project @ Mandarin Oriental, Kuala Lumpur

Assalamualaikum semua


Beberapa minggu lepas Nanie menghadiri satu event yang dari The Butterfly Project Malaysia iaitu Afternoon Tea by Anna Hindmarch di Lounge on The Park, Mandarin Oriental Kuala Lumpur. Event ni adalah event tajaan Anna Hindmarch, seorang fashion designer yang tidak asing lagi. Set Afternoon Tea yang dihidangkan kepada kami memang comel dan exclusive menerusi set inspirasi dari Roger Vivier & confectionery connoisseur Chef Andres Lara. 


Source: http://www.buro247.my/lifestyle/news/anya-hindmarch-afternoon-tea-mandarin-oriental-kl.html



Friday, November 11, 2016

Jep Sepahtu Buat Kejutan Di Hari Lahir Sari Yanti. Sweetnya!!!

Assalamualaikum semua 

Setiap pagi dalam kereta nak ke office, Nanie memang dengar Sepahtu @ Sinar.fm. Korang tahulah, kalau Jep dengan Shuib tu memang ada je bahannya. Dari first day dorang masuk konti lagi memang Nanie dah follow dan dengar dorang. Ingat lagi first day dan first task mereka adalah ketika Yus Jambu meninggal dunia. Tough betul tugasan mereka. Yelah, kena ceritakan & handle kisah pemergian Pak Yus, sahabat baik mereka di hari pertama mereka bergelar DJ Radio. Boleh dengar lah suara sedih dan sebak mereka. Tapi, mereka makin lama makin bijak mengendalikan pendengar. Jep dengar usikannya yang tak habis. Shuib, yang kendalikan panel dan selalu diusik. Rahim pulak, ada masa mengusik dan diusik. Perfect combination betul. Dalam minggu lepas, Nanie perasan Jep asyik diusik je. Tak dari pendengar, dari Shuib dan Rahim. Ada yang minta kirim salam "S". Nanie pun fikir siapalah "S" yang dimaksudkan.... 



Thursday, November 10, 2016

Lazada Online Revolution : Tawarkan Pelanggan Pelbagai Jenama Hebat!

Assalamualaikum semua


Semalam terkejut Nanie bila sampai satu parcel yang besar kat office. Rasanya memang tak ada beli apa-apa.. sekali bila bukak! Tudiaaa.... bukan main meriah. Kawan-kawan office Nanie pun happy and excited sama tau. Nak tahu parcel dari sapa? Of course lah parcel dari Lazada! Namanya Parcel of Joy sempena Online Revolution yang berlangsung 11 November 2016. 


Monday, November 7, 2016

Wanita Ini Kongsi Pengalaman Bagaimana Cukai GST Tinggi Di Sweden Beri Manfaat Pada Keluarganya

Assalamualaikum semua

Minggu lepas, seluruh rakyat Malaysia panik dengan krisis minyak masak yang melanda. Belum pun reda, dikejutkan pula dengan kenaikan harga petrol yang menyebabkan jiwa raga dan poket seisi keluarga bagai direntap-rentap. Eh... tak habis lagi, disusuli dengan kes kenaikan harga LPG. Maka disitu, Nanie juga terfikir... bagaimana kita semua ni nak hidup? Di Malaysia, Nanie dapat katakan yang cukai dikenakan tinggi bukan sebab untuk menaiktaraf pekhidmatan kepada rakyat. Tapi ia lebih kepada "menanggung beban hutang" atau lebih tepat "membiaya" hutang negara atas pelbagai perkara yang tak munasabah. Malaysia di lihat terburu-buru dalam mengaplikasikan cukai tanpa sebarang kajian mendalam dari pelbagai aspek. 


Dua hari lepas, felo kolej Nanie dulu semasa di Kolej Ungku Aziz, UM berkongsi pengalamannya yang telah menetap lebih setahun di Sweden mengenai perihal cukai yang dilaksanakan disana. Perkongsiannya sangat bermanfaat dan membuka minda Nanie terutama dalam aspek penjagaan anak-anak dan ekonomi keluarga. So, Nanie share di sini ye. Mudah-mudahan mendapat manfaat bersama.


Friday, November 4, 2016

Apa Yang Membezakan Seorang Perempuan Dengan Perempuan Yang Lain?

Assalamualaikum semua


Nanie teringat masa Nanie tingkatan 6 dulu, cikgu sejarah Nanie namanya Cikgu Hj Ahmad pesan sesuatu pada kami semua sebab masa tu kelas Nanie ramai perempuan dari lelaki. Masuk kelas terus dia tanya satu soalan kepada kami semua... tahu tak apa beza seorang perempuan dengan perempuan lain? Kiteorang masa tu rasa... Alaaa kacangnya soalan. Senang ni. Ada yang jawab, kecantikan... ada yang jawab, kepandaian, dan banyak lagi jawapan. Tapi semua salah... terus cikgu Nanie beritahu jawapan yang sebenar yang memang sampai hari ni Nanie ingat dan pegang! 

Wednesday, November 2, 2016

#SGSHOP1111 Online Shopping Fever : RM 11,000 Hadiah Untuk Dimenangi!

Assalamualaikum semua

Kalau korang peminat online shopping, tarikh-tarikh cantik seperti 0808, 0909 dan seterusnya pasti ditunggu-tunggu kan. Dan terkini tarikh yang sangat cantik adalah pada 11 November ini! Yang bila ditukar nombor jadi 1111. Wow!



Tarikh 11.11 merupakan tarikh untuk Karnival Shopping Terbesar yang akan dijalankan oleh kebanyakkan e-commerce website seluruh Asia. Disebabkan karnival sebegini,seluruh peminat online shopping pastinya akan tertunggu-tunggu pelbagai habuan menarik yang ditawarkan. Malahan menurut rekod, catatan jualan tertinggi untuk karnival sebegini mencecah sehingga RM 91.2 billion ringgit! Hebatnya....


Belajar Buat Itajime Eco-Dyed Batik @ The Batik Boutique

Assalamualaikum semua 

Sometime kan, bila kita penat or stress dengan kerja ke... otak kita perlukan rehat. Rehat tu bukan sekadar kena tidur atau shopping je tau...*shopping pun kadang stress uols!* banyak caranya nak rehatkan otak yang penat. Dua minggu lepas, Nanie dijemput menghadiri satu event di The Batik Boutique. Wah! Nanie bila dengar batik memang suka. Family Nanie suka Batik & Songket. Jadi bila dapat invitation dari The Batik Boutique memang Nanie tak akan lepaskan. 


Monday, October 31, 2016

Shopping di Shopback & Terus Dapat Cashback!

Assalamualaikum semua




Hanya perlu shopping online dan dapat cashback? I mean like seriously? What you need is just purchase anything online, lepas tu dapat duit semula? Hish... macam tak percaya je. Dah sah-sahlah shopping tu memang kena keluar duit. Mana ada dapat duit semula. Tipulah! Tu lah... memang semua orang tak akan percaya kan? Kata orang putih apa tu... "Too good to be true!". Tapi itulah hakikatnya. Kenyataan dan tiada penipuan. Serious memang korang shopping online dan akan dapat semula duitnya. Macam mana? Semuanya dengan SHOPBACK

Image result for shopback malaysia

Friday, October 28, 2016

Review THE FACE SHOP Real Blend Calming Cleansing Oil

Assalamualaikum semua



Memang betul cucian muka tu penting, tapi ada satu lagi step yang penting sebelum kita cuci muka. Korang mestilah pastikan segala makeup-makeup telah ditanggalkan terlebih dahulu. Kalau sebelum entry ni, Nanie ada share mengenai THE FACE SHOP REAL BLEND CALMING CREAM SOAP [ Klik sini : http://bit.ly/2eTPXbL] , tapi kali ni Nanie nak share partner dia jugak iaitu THE FACE SHOP Real Blend Calming Cleansing Oil.

Wednesday, October 26, 2016

Cheese Cake Halal & Sedap di Malaysia : Cat & The Fiddle

Assalamualaikum semua


Bila weekend kan, kadang-kadang tekak Nanie ni ngada-ngada sikit. Nak fefeling makan sedap-sedap. Nak makan dessert lah, coffee lah, haih memacam betul.Tapi apalah sangat kan kalau setakat nak makan sepotong dua dessert. And because of that, Nanie nak share satu dessert yang confirm buat korang termimpi-mimpi tau! Are you ready??? 


Monday, October 24, 2016

Review THE FACE SHOP Real Blend Calming Cream Soap

Assalamualaikum semua


Bila kita mencuci muka, sebenarnya ia bukan sekadar menanggalkan kotoran yang terlekat pada wajah. Untuk memastikan kulit wajah kita benar-benar bersih, cucian wajah perlulah sekali dengan menanggalkan sel-sel kulit mati. Dari situ barulah, sel kulit yang baru akan memberikan kesan wajah yang bersih, cantik dan bersinar. Bila Nanie terima THE FACE SHOP Real Blend Calming Cream Soap, Nanie dapat rasakan sesuatu yang berbeza dari cucian muka yang lain. 

Friday, October 21, 2016

Beli Kelengkapan Rumah Ala IKEA dengan EZBUY

Assalamualaikum semua

Nanie selalu bayangkan tau kalau lah satu hari nanti Nanie ada rumah sendiri, haih memang macam-macam kelengkapan rumah yang Nanie nak beli. Dah berangan nak hias rumah macam yang selalu kita tengok dekat IKEA tu. Cantik, kemas dan siap ada tema-tema bagai kan. Kalau Nanie, of courselah Nanie suka minimalist tapi yang clean dan selesa. Paling penting, ia tak terlalu mahal dan within my budget. 

Inspiraci√ɳn para decorar nuestra casa.:


Tapi tu lah, masalahnya... bukan senang nak dapat barang-barang kelengkapan rumah yang comel-comel dan berpatutan harganya. Semua kena spent banyak tau. Kena pandai riki-riki harga baru boleh dapat yang kenan di hati. Nanie sajalah tengok-tengok dekat online kan, apa barang rumah yang menarik sekarang ni. Eh.. Nanie ada jumpa satu online website ni, namanya ezbuy. Seronok bukan main Nanie scroll sana sini di ezbuy tengok barang yang dijual. Cantik-cantik dan berpatutan pulak tu harganya. 

Wednesday, October 19, 2016

Tepung Gandum Yang Kita Makan Ada Racun?

Assalamualaikum semua



Seriously? Terkejut jugak Nanie bila baca statement ni. Tapi betul ke? Racun apa yang diletak dalam tu? Ish... sekarang ni makanan kita semuanya tak selamat lagi. Ada je bahan yang dicampur dalamnya dengan alasan yang secara basicnya memberi keuntungan pada mereka dan sebenarnya sangat berbahaya kepada kesihatan kita.


Nanie nak share sesuatu dengan pembaca blog Nanie. Tahukah korang bahawa tepung gandum - yang menjadi makanan ruji kita selain nasi - merupakan salah satu bahan asas makanan yang banyak terdedah pada bahan kimia. Memetik sumber dari Harian Metro :

Tuesday, October 18, 2016

Review Top 3 Krim Wajah Dari THE FACE SHOP

Assalamualaikum semua



Pakar dermatologi sangat menyarankan wanita untuk menggunakan krim wajah yang bersesuaian bagi melindungi - memperbaiki dan menjadikan kulit wajah kita kekal sihat dan cantik. Namun sebelum kita menggunakan krim wajah, kita haruslah benar-benar mengenali jenis kulit dan kesesuaiannya dengan krim tersebut. 



Untuk memudahkan anda memilih krim wajah terbaik, Nanie nak share TOP 3 Krim Wajah dari The Face Shop. Macam Nanie sendiri, Nanie gunakan krim wajah  di sebelah pagi dan sebelah malam sebab krim wajah kebanyakkannya berfungsi untuk memperbaiki struktur, tekstur dan memberikan kelembapan kepada kulit wajah. Jadi antara ketiga-tiga ni, apakah perbezaannya? Setelah hampir 4 minggu Nanie gunakan, Nanie nak share info dan tips berguna ni ok! 

Monday, October 17, 2016

Review Planner Muslim 2017 dari Planner Hut

Assalamualaikum semua

Sebelum lunch tadi, Nanie post di Instagram & Facebook  berkaitan dengan planner tahun 2017. Untuk tahun ni, awal sikit Nanie get ready. Cewah. Kononnya macam eksaited lah tak sabar nak habiskan 2016 kan. Padahal ada lagi wishlist tak tanda right tu! Cemana? Takpe. Semangatnya tu yang kita perlukan. Mudah-mudahkan segala yang Nanie rancangkan tahun ini dipermudah dah dimakbulkan Allah. Amin. 



So berkaitan planner, Nanie memang suka sangat planner. Dahlah comel-comel design kan. Kalau pergi kedai buku atau alat tulis, itu dulu yang Nanie serbu. Kalau korang nak tahu, Nanie start tulis planner ni sejak dah nak akhir-akhir zaman belajar tu. Masa tu Nanie kena juggling between belajar - event dan blogpost. Untuk tak nak ada yang tercicir dan tertinggal, Nanie gunakan planner untuk plan out keseluruhan bulan tersebut. To be honest, memang banyak sangat bezanya tau hidup ni bila ada planner dnegan yang tak ada planner. Kalau korang tak percaya, korang cubalah sendiri.


Sunday, October 16, 2016

Fiq's Gastronomy, Subang Jaya : Hidang Makanan Halal Super Star Chef Dari New York!

Assalamualaikum semua

Makan. Sapa tak suka makan?  Sapa tak suka makan, tak normal. Gitu tau, perumpamaan Nanie. Hari minggu lepas, Nanie dijemput untuk food review di Fiq's Gastronomy, sebuah restoren yang memberikan gaya casual dining. Selain daripada salah seorang chefnya bernama Syafiq, FIQ's Gastronomy juga membawa makna yang berlainan dari biasa.

Ruang makan yang selesa, berhawa dingin dan bersih 


FIQ'S GASTRONOMY atau F-Food, I-Innovation dan Q-Quality memberikan satu prospek berbeza dari restoren lain. Dari situ dah boleh nampak bagaimana chef-chef nya memberi penekanan kepada penghasilan makanan itu sendiri. 

Tuesday, October 11, 2016

TIPS BAGI MEREKA YANG SUSAH TIDUR

Assalamualaikum semua





Review SUTRA Multipurpose Aromatherapy Spray | Korang pernah tak rasa stress, badan letih dan rasa macam nak tidur yang nyenyak sangat-sangat! Tapi malangnya... kadang-kadang mata tak nak lelap. Pusing sana sini, eh masih lagi terkebil-kebil mata bulat. Padahal otak dah ngantuk sangat tu. Nanie nak kata selalu tu tak lah... tapidalam seminggu ada lah kena macam tu. Jawapannya, memang esok kat office rasa kurang produktif. Sebab otak tak cukup rehat kan. Makin lama, rasa makin tak boleh jadi ni. Kena cepat ambil tindakan. 

Nanie pun apa lagi, cepat-cepat google - macam mana nak dapatkan tidur yang nyenyak. Atau orang putih kata "deep sleep". Deep sleep atau tidur nyenyak ni sangat-sangat bagus untuk kesihatan tubuh badan dan otak kita tau. Menurut kajian, orang dewasa memerlukan kira-kira 6-7 jam tidur yang berkualiti untuk betul-betul menjadikan otak kita rehat sepenuhnya. Tidur yang berkualiti adalah tidur yang tanpa sebarang gangguan. Jadi apa perlu buat jika susah tidur?


Wednesday, October 5, 2016

Review Gunakan Servis Bateriku.com : Tukar Bateri Kereta Dengan Mudah

Assalamualaikum semua


Review Gunakan Servis Bateriku.com : Tukar Bateri Kereta Dengan Mudah | Pernah tak bateri kereta korang lemah atau kong terus??? Mesti panik kan. Nanie tak suka sangat bila situasi macam tu. Mesti nervous sendiri. Lagi-lagi kalau bateri kong waktu malam. Dengan bengkel dah tutup, mekanik mesti charge lebih. Kopak woi! Kawasan gelap dan tak selamat. Semua serba serbi menakutkan. 

So, baru-baru ni di FB, Nanie ada share mengenai Bateriku.com. Nanie memang HIGHLY RECOMMEND servis Bateriku.com ni. Nanie impress dengan idea perniagaan sebegini. Bukan senang nak bukak bisnes yang mampu selesaikan masalah orang kan. Bateriku.com adalah contoh yang terbaik! Sebelum tu, bagi yang tak tahu meh Nanie ceritakan apa itu Bateriku.com. 

Inilah abang mekanik, Abg Anuar yang bantu ganti bateri kereta kakak

APA ITU BATERIKU.COM 

Bateriku.com adalah satu perniagaan yang menawarkan servis on-site delivery & installation secara percuma untuk penggantian bateri kereta. Dengan semudah tempahan melalui Whatsapp atau panggilan telefon sahaja, Bateriku.com akan hantar bantuan bagi menggantikan bateri kereta kita yang bermasalah. Bagus kan! 


Thursday, September 29, 2016

Kencing Manis : Jenis Risiko & Cara Rawatan Awal

Assalamualaikum semua

sumber : Google 

Penyakit diabetes atau kencing manis bukan perkara baru untuk kita semua. Malahan ia seolah-olah dah jadi biasa di dengar. Ada juga terms yang kata ia adalah penyakit 3 serangkai iaitu kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. Mendengarkan kepada ketiga-tiga nama tu, dah cukup buat Nanie gerun dan takut. 

Jangan korang tak tahu ye, sekarang ni penyakit kencing manis atau diabetes bukan sekadar menyerang orang tua sahaja, kajian menunjukkan seawal usia 20-an lagi penyakit diabetes ni boleh menyerang. Diabetes yang menyerang ini adalah diabetes jenis II yang terjadi ekoran kegagalan badan kita menghasilkan insulin semulajadi yang berfungsi untuk mengawal glukos darah agar kekal normal. 

Monday, September 26, 2016

Tanda-Tanda Badan Berkolestrol Tinggi

Assalamualaikum semua

Nanie kan kalau pagi-pagi sebelum pergi kerja mesti pastikan yang badan Nanie tak simpan 'toksik-toksik' semalam. Ye lah, toksik-toksik sebegini lah yang boleh musnahkan badan kita dari dalam tau. Bahaya! Nanie perasan kalau Nanie tak buang segala toksik, confirm kat office macam tak produktif tau. Rasa lemau je. Heheheh.


Selain dari tu, ye lah Nanie kan plussize... Nanie kena selalu check up tahap kolestrol dalam badan Nanie. Kadang-kadang Nanie ada sakit kepala, dan rasa badan lemah sangat. Tu yang risau tu.... dah kenapa pulak badan rasa sakit-sakit sana sini macam orang tua. Nanie pun cepat-cepat google tanda-tanda badan berkolestrol tinggi.


Friday, September 2, 2016

Althea Turns 1 : The Birthday Pink Party

Assalamualaikum semua

Seriously tau, sampai sekarang masih terasa lagi Althea Birthday Celebration yang diraikan baru-baru ini. Bila Nanie melangkah masuk ke RUANG, Subang Jaya serba serbi bewarna pink menambahkan mood untuk Pink Party yang comel dan buat orang geram semacam!


Outfit of the day, Nanie hanya sarungkan dress abaya sempena Hari Raya Aidilfitri lepas yang kebetulannya warna pink rose. Kena tema dah. Tudung pulak Nanie pakai pastel green bluewish. Dan Nanie sarungkan sekali dokoh warna keemasan sebagai pelengkap gaya. Walaupun tak ala korean, tapi sekurang-kuranya nampak comel kan? Hahahaha. Baik cakap comel! 

Cara Ganti MyKad Secara Online

Assalamualaikum semua



Cara Ganti MyKad Secara Online | Ramai yang tak tahu bahawa urusan pertukaran MyKad boleh dibuat secara online. Haaaa ye ke? Iye lah awak. Kita dah buat. Baru je ni ha. Senang dan mudah. Pantas dan menjimatkan. Untuk orang yang macam Nanie ni, yang busy entah buat apa je pun... masa itu sememangnya emas. Tak adanya Nanie nak bersenang lenang menggoyang kaki woi. Tak cukup waktu adalah!


Tuesday, August 30, 2016

KENAL PASTI PRODUK KURUS ORIGINAL

Assalamualaikum semua

KENAL PASTI PRODUK KURUS ORIGINAL | Kalau kita tengok berita kat TV, selalu jugak nampak KPDNKK rampas produk-produk tiruan. Tak kiralah dari produk makanan, supplement, sampaikan ke produk kecantikan. Ya Allah ngeri betul lah kalau terguna atau terbeli produk tiruan ni. Bahaya! 

Produk kesihatan dan kecantikan yang tiruan ni dikhuatiri menggunakan bahan-bahan terlarang yang pastinya boleh memudaratkan kesihatan pengguna. Biasanya ia memberi kesan jangka masa panjang yang akhirnya menjadikan pengguna sakit atau mengalami masalah. 


Untuk itu, Nanie nak share sikit beberapa info dari kawan Nanie yang minta Nanie sebarkan mengenai produk Fat Burner Elite S7. Jom kita sama-sama tengok, macam mana nak tentukan ketulenan produk Fat Burner Elite S7 ni. Moga ianya membantu anda yang tengah mencari supplement untuk turunkan berat badan.


Friday, August 26, 2016

TIPS ELAK MUFLIS DI USIA MUDA : URUS KREDIT DENGAN BIJAK!

Assalamualaikum semua

Gambar Hiasan 


Musim perayaan yang lepas, segala persiapan memang Nanie buat di KL. Korang boleh agaklah kan, kalau dah nama di KL tu... mak ai memang banyak betul diskaun sana sini... lelong, offer sampai 70-80%, belum masuk happy hour lagi tu. Kadang-kadang harga yang ditawarkan memang tak masuk akal. Rasa macam nak borong semua je. Sebab tahu, hari lain confirm tak dapat harga macam tu. Tapi.... ingat... beraya, beraya jugak. Berbelanja ikut kemampuan. Jangan over budget! 

Alhamdulillah, Nanie sambut raya dengan cukup bersederhana. Nanie beli apa yang patut, mana yang penting. Tak nak keterlaluan. Bukan apa, Nanie tak nak terlebih spending, tak nak nanti esok lusa berikat perut sebab nak bayar kad kredit etc. Beli memang seronok tapi nak membayar balik tu, kena displin yang kuat tau!


Tuesday, August 23, 2016

Althea Turns #1 : Wishes & Pre-Celebration Surprise!

Assalamualaikum semua


Sana sini Nanie tengok semua orang post mengenai Althea Birthday Party kan! Yes!! Yes!! I am super duper excited for this! Memang besar-besaran Althea meraikan peminatnya di Malaysia. Tahniah Althea telah setahun bertapak di Malaysia dan kini semakin meluaskan kuasanya di serata Asia seperti Thailand, Singapore, Indonesia dan terkini di Pilliphina! Tahniah!


Bersempena dengan Birthday #AltheaTurns1 ni kan, tambah best bila Althea yang bagi hadiah pada kami semua tau!!! Ya Allah kau tahu lah, Althea tu dah lah memang syorrrrrgaaaaa untuk peminat K-Beauty... jadi Nanie memang rambang mata sat nak pilih mana satu tau hadiah nak diisi dalam kotak pink special mereka!!! But before that, meh Nanie kasi hadiah nyanyi happy birthday dulu untuk Althea! Walaupun suara tak sedap, tapi boleh lah nak bagi meriah!




Excited sangat tau bila kotak pink ni menjengah pintu. Dari jauh je dah bikin hati kembang berbunga-bunga. Untuk pengetahuan korang, ini adalah kotak Althea Nanie yang 12!!! Tudiaaa memang banyak kan. Nanie memang recommend sangat sapa-sapa yang suka K-Beauty product untuk beli di Althea.


Sebelum terlupa, sempena birthday AltheaTurns1 ni, kotak pink ni pun special design tau. Comel dan sweet je. Nanie boleh percaya, semua akan simpan kotak Althea yang pink comel ni sampai bila-bila. Tak sampai hati lah nak buang! Kotak ni juga datang dengan belon pink dan DIY Birthday Hat! So cute ok! 








Nak tengok apa pilihan Nanie? Memang banyak! Kan Nanie cakap, Nanie rambang mata. Sebab semua best-best. Dengan harga yang berpatutan, barangan yang original dan berkualiti. Mana nak dapat kan!




Antara pilihan Nanie kali ni : 

1. Banila.co  V-V Bouncing Cushion 
2. Banila.co It Radiant CC Cushion 
3. I am Sorry I'm Just Cleansing Water
4. Etude House Precious Mineral Any Cushion *Repurchased!* 
5. Witch's Pouch CC Corrector Cream 
6. 3CE Shimmer Stick 
7. W.Lab Blush Face Stick 
8. W.Lab Pure Peeling Gel 
9. Innisfree Jeju Sparkling Mineral Lotion 
10. It's My Brush 
11. Natural Republic Botanical Concealer 
12. Witch's Pouch Easy Drawing Gel Eye Drawer 
13. CFC Argan Glow Hair Oil 



Haaaa hamek kau!!! Banyak kan??? Macam Nanie cakap, sekali beli memang puas hati! Nanie selalu suggest pada kawan-kawan, kalau nak shopping K-Beauty tak yah fikir panjang. Pegi je beli kat Althea tu ha... 


Nanie akan share lagi suasana kemeriahan Althea Birthday Celebration & Party k. Sumpah best sebab environment yang serba pink. So girly!!! Nanie kasi teaser lah sikit ye!!! Mesti korang yang suka pink tu boleh meroyan tengok Althea Parrrrrrtyyyyyy!!! 




Facebook : 

Website : 

Instagram : 


 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork