Wednesday, January 20, 2016

Kluang Rail Coffee : Rugi Kalau Tak Singgah!

Assalamualaikum semua

Minggu lepas cuti panjang sikit. Adik Nanie yang belajar kat UMT balik cuti sem. Alang-alang Nanie pun amek cuti hari Isnin. Just nak rehat sikit kat rumah and ambil beberapa barang kelengkapan selepas pindah rumah baru.


Biasalah kalau orang Kluang ni, tujuan dia selain balik kampung rasa tak sah kalau tak pekena kopi stesen dengan roti bakar. Sapa-sapa yang penah datang Kluang, memang tahu lah betapa 'berhantu'nya kopi stesen dan roti bakar Kluang tu. Kalau hari minggu, dia punya beratur nak dapat meja tu mau makan 20-30 minit jugak. Perlu kesabaran dan kecekalan tinggi tau nak berebut meja. 



Kluang RailCoffee ni memang famous. Sapa datang Kluang, tak singgah Kluang Rail Coffee balik mesti menyesal. Dekat Kluang je, ada tiga cawangan Kluang RailCoffee ni. Memang dah terkenal lama malahan keluarga diraja Johor pun memang penggemar kopi stesen & roti bakar ni.

Kluang RailCoffee ni berbeza dengan Kluang Station yang ada di KL ye. Tak silap Nanie lah, actually mereka adik beradik dan seterusnya sorang pindah di KL dan bukak brand yang baru. Tapi rasa kopi di Kluang Station dan Kluang Railcoffee sangat-sangat beza! Yang original punya paling win. Paling sedap lah. Pekat, melekat, terangkat!


Yang Nanie pergi kali ni adalah cawangan baru Kluang RailCoffee. Yang depan Kluang Parade dah pindah ke blok belakang berdepan dengan Song Mart. Betul-betul dekat corner. Lebih luas, lebih senang nak parking dan lebih selesa.









Interior dalamannya lebih kepada Industrial Design. Cantik dan selesa. Masih lagi kekalkan konsep kopitiam, jadi jangan harapkan nak kerusi empuk bagai ok. Walaupun kerusi kayu tapi tetap selesa. Boleh lah kalau nak jadi tempat borak 2-3 jam.  Ruangan bar dia pun semakin panjang. Boleh nampak macam mana roti kita dibakar, kopi kita dibuat semua. Syok tengok dorang kerja!



Ni kopi ais yang memang sedap dia tak boleh cakap. Sapa pun yang minum kopi ni, balik memang teringat-ingat lah. Pernah tahun lepas Nanie bawak balik Kirin dengan Arief ke Johor, sebelum balik KL kiteorang singgah mengopi kejap. Fuh... sampai sekarang Kirin & Arief mengigau nak kopi stesen tau. Hehehe.

Nah kat bawah ni favourite Nanie. Roti Bun Bakar. Part paling best sebab dia gunakan home made kaya letak dengan butter wei... meleleh air liur tau! Nanie tak ingat pulak harga dia. Tak silap RM 1.50 je kot untuk satu bun bakar ni.


The famous roti bakar 



Nasi Goreng Chicken Chop 

Cheese Wedges - a bit salty but still ok 




Selain daripada roti bakar, Kluang RailCoffee pun ada sediakan banyak makanan main. Antara favourite Nanie :  Mee Hoon Sup, Mee Kari, Mee Hoon Goreng, Nasi Lemak Rendang, Sambal Sotong, makanan western dan fusion pun ada. Sedap-sedap semua. Tapi kalau yang original Kluang RailCoffee yang betul-betul sebelah stesen keretapi tu, pilihan menu betul-betul kopitiam asli. Nasi lemak daun pisang, mee hoon goreng pun daun pisang. Klasik kan?





Untuk cawangan yang baru ni, ada menu baru disediakan. Ada kuih muih tradisional dan ada jugak kek buat yang sukakan dessert. Pilihan makanan yang banyak dan sedap macam ni lah yang buatkan orang duduk lagi lama. Tapi jangan risau, walaupun ramai orang dan kena que meja semua... tapi kepuasannya memang terjamin!

So, sapa-sapa yang singgah Kluang... boleh singgah minum kopi stesen dan roti bakar dulu kat Kluang RailCoffee ni. Harga pun murah, makanan pun sedap. Kluang Railcoffee ni pun ada hotel tau. Lagi senang, korang tidur kat hotel dia bangun pagi turun bawah terus breakfast. Untuk maklumat lanjut boleh ke website mereka :


Website Kluang RailCoffee 




10 comments:

  1. Sedapnyaa nasi goreng chicken chop tu hahahaha dah la tengah lapar ni sabo jelaa

    ReplyDelete
  2. Oiii bestnya nampak nasi goreng chicken chop tuuu hahahha dah la tgk lapar nie sabo ajela

    ReplyDelete
  3. terliur plk nengok roti bakar tu adoi

    ReplyDelete
  4. banyak kaliiiiii sangat ajak asben datang makan sini biler balik kampung..tapi die kate jauh dari umah fil..die sendiri orang johor tak pernah sampai.. heheh..insyaa ALlah ada rejeki nanti nak singgah bekfas sini..:)

    ReplyDelete
  5. Aku rasa ni kali keberapa dah kau review tempat ni kan?

    ReplyDelete
  6. pasni kalo nak gi Johor, lyza nak singgah la sini...teringin nak try at least sekali... :)

    ReplyDelete
  7. ahaa qila pergi yg dkt gombak punya hehe best best!!

    ReplyDelete
  8. Tak sampai lagi sini, nampak menarik!

    ReplyDelete
  9. kite pergi tuhari yg dekat railway. alahaii rindu laa nak makan roti bakar dgn coffee ice sedap tu! jom nanie..

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi. ;)

 

BLOG COKLATEYES Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork