Monday, May 30, 2016

REVIEW POBLING PORE SONIC CLEANSER DARI ALTHEA KOREA

Assalamualaikum semua



Nanie kan suka pakai makeup. Bila pakai makeup tu kadang-kadang walaupun dah dibersihkan, tapi tetap ada yang tak clear. Especially kalau Nanie pakai foundation + BB Cream. Nanie tak nak nanti pori pada muka tersumbat dan akan menyebabkan jerawat serta kulit berminyak teruk. 


KUNCI UTAMA NAK DAPAT KULIT BERSIH 

Oh sebelum terlupa, korang tahu kan... kunci utama untuk kulit muka yang bersih, segar dan bebas jerawat adalah Cleansing! Seriously, Nanie tak tipu. Nanie ingat lagi... dulu masa student kalau Nanie malas cuci makeup ke apa kan.. balik event terus tidur... esok pagi confirm ada jerawat naik.

Sebab tu, sekarang ni... Nanie cuba sedaya upaya untuk bersihkan makeup sebelum tidur. Biarlah malas macam mana pun. Ingat! Sewaktu tidur, kulit kita perlu bernafas. Jadi, kalau liang pori tersumbat dek makeup macam mana dia nak bernafas! Sesak tau... 

So, for today Nanie nak share satu beauty gadget yang Nanie memang suka sangat-sangat. Namanya POBLING PORE SONIC CLEANSER dari HABALAN. Dah lama Nanie memang aim nak beli Pobling ni. Kalau tengok kat Instagram, memang banyak orang jual. Tapi kebanyakkannya tak original. Ada jugak dijual di kedai DIY, DAISO semua tu.... cuma tak original lah. Nanie akan share macam mana nak tahu Pobling ori atau tidak. 

Inilah Pobling Pore Sonic Cleanser 
Bahagian bawah ada emboss text 



Nanie tahan je diri Nanie tak mau beli yang tak ori kan. Yang ori harganya lebih kurang RM 120 untuk satu. Tiba-tiba Tammy bagitahu yang Althea ada offer untuk Pobling. Dia kira macam share price, dari harga RM 120 kepada RM 68/satu and siap postage fee. Amboi apa lagi, nampak boleh jimat macam tu. So terus Nanie order! 

Bentuk button on/off pun boleh tentukan ia ori atau tidak
Biasalah Althea, tak sampai 7 hari dah sampai dengan selamatnya. Sama macam orang lain jugak, Nanie cuak jugak sebab electronic gadget nak dikenakan dengan air kan. Selamat ke tak? Kang tiba-tiba tengah pakai kat muka... short ke apa... dah terbakar! Nauzubillah.


Selepas google & cari info pasal Pobling, rupanya handle Pobling yang original adalah Water Proof. Even button On/Off dia pun water proof. Tak mudah untuk air masuk ke bahagian dalam. Pobling ni menggunakan kuasa bateri 3A. Bila tekan on/off tu, terus ada vibration. 

Vibration akan menyebabkan bristle membersihkan liang pori kita dengan lebih dalam, terperinci serta menyeluruh. Bukan sekadar membersihkan luaran, tapi sampai ke bahagian liang pori yang dalam. 



Boleh diceraikan satu per satu macam ni
Gunakan bateri 3A je...

Kepala bristle pula ditanggalkan. Selepas beberapa bulan (suggestion 3-4 bulan) head of bristle perlu ditukar bagi memastikan ia bersih dan memaksimumkan penggunaannya. Bristle Pobling perlu dicuci dan dijaga dengan bersih. Lepas guna, biasanya Nanie akan cuci dengan air suam dan dab kan pada tuala bersih. Selepas tu, keringkan dengan meletakkan pobling di tempat yang kering dan berangin supaya ia hygiene dan tidak menyebabkan pembiakan kuman atau bakteria. 





Nanie ada share di FB/IG dan You Tube mengenai review Nanie tentang pobling untuk mencuci wajah yang bermekap. Pada mulanya, Nanie pun was-was jugak. Sebab vibration yang dihasilkan tak lah kuat mana. Jadi, mungkin makeup tak dibersihkan dengan betul... Tapi setelah Nanie gunakan pobling... wow!!! Nanie boleh rasa perubahan! Untuk cucian, Nanie gunakan Laneige Foam Cleanser Moisture. Bubble yang dihasilkan banyak dan mencuci dengan bagus. 



JANGAN GUNA TERLALU KERAP!

Nanie selalu gunakan pobling 2x seminggu. Korang jangan gunakan selalu tau. Pernah sekali tu, Nanie buat 2x sehari.... uiiii lepas tu sebelah pipi Nanie rasa pedih dan merah. Mungkin sebab dia cuci sampai dalam kan. So bila terlalu banyak, jadi irritation sikit. Lagi satu, kalau guna tu, cukup sekadar press sikit je... don't use too much pressure. Kulit muka kan sensitif. So kalau pressure sangat pun boleh jadi merah. 

Beberapa perubahan selepas Nanie gunakan Pobling : 

1. Kulit terasa bersih, lembut dan licin
2. Kulit kurang berminyak, walaupun pakai makeup... tak cakey. 
3. Bahagian hidung, yang ada whitehead nampak bersih sikit. 
4. Kulit jadi makin cerah 
5. Jimat masa & jimat pencuci muka. Gunakan sikit dah dapat bubble banyak. 


TENTUKAN POBLING ORIGINAL

Kalau korang google, apa cara nak tentukan Pobling original atau fake... kadang korang sendiri pening kepala. Antara ciri-ciri mudah yang boleh kita ketahui ia ori atau fake adalah dari segi bristle, button on/off, harga, dan kelembutan bristle itu sendiri.

Tapi terkini dan yang paling mudah, pihak pengeluar Pobling, Syarikat Habalan dah siap letakkan QR Code pada kotak Pobling. So, bila kita scan terus je dia bukak laman web Habalan tu. Jadi disitu, sah ianya original.

laman web Habalan selepas scan QR Code 

Tapi kalau korang nak lagi mudah... tak payah pening kepala tentang ketulenan Pobling... ada satu lagi tips Nanie nak share. Yang ini paling mudah digunakan. Korang just beli melalui Althea Korea je... haaaa kan senang. Semua barang di Althea Korea adalah original ye. Directly from Korea and directly dari boutique jenama produk itu sendiri di Korea. Mudah kan? Insya Allah barang pesanan akan sampai dengan selamatnya! 



Nanie memang suggest sangat pada korang yang ada masalah untuk cuci makeup atau nak something more clean and clear bukan dengan cuci muka biasa. Korang boleh gunakan Pobling Pore Sonic Cleanser ni. Harga yang berpatutan, mudah digunakan dan menjimatkan masa menjadikan Pobling sangat famous di kalangan beauty blogger dan penggemar skincare Korea.


Untuk maklumat lanjut dan kalau korang nak beli, Althea Korea sekarang tengah ada Promotion Price untuk Pobling ni. Jimat hampir 30% daripada harga asal tau. Murah sangat-sangat! Ni pun kakak Nanie tengah order dari Althea Korea jugak. Cepat korang order Pobling Pore Sonic Cleanser ni di link dibawah :




>>> ORDER POBLING PORE SONIC CLEANSER <<<

Laman web : 

Instagram : 

Facebook : 


Laman web Althea Korea : 

4 comments:

  1. aaa nak beli jugak lah! macam best gilerrr jek.

    ReplyDelete
  2. akak pun selalu makeup...dan malas pakai makeup remover hahaha...tp rajin cuci muka dengan ephyraskinbar....but kalau hari2 makeup sure akan ada kesan dalam kulit yg tak keluar kan...ehhhh nak beliiii lah...2x seminggu kan guna...tq for great review nanie

    ReplyDelete
  3. Hehehe... kak no lama x guna pobling. Biasanya cuci seminggu sekali je terutama bab hidung dagung dan dahi. Bab pipi sebaiknya gosok x terlalu lama. Boleh buat kulit pedih. Makin gebus lah nani ni.. kekeke

    ReplyDelete
  4. best pakai pobling ni..mula² pakai yang jenis macam ni juga, lepas tu bertukar pobling 5 in 1. yang best pakai pobling kalau guna cleanser jenis berbuih tu dan lepas cuci muka guna pobling memang lebih bersih.

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

 

Blog Coklateyes by Innanie Ariffin Copyright © 2013 Designed by Alieff Artwork