Alana Kopi Hijau : Lebih Kopi, Lebih Rasa!

1:41:00 PM

Assalamualaikum semua 


Nanie dah selalu dengar mengenai khasiat kopi hijau. Tapi to be honest, Nanie memang tak tahu macam mana kopi boleh berwarna hijau. Ye lah... biasanya kopi kan berwarna hitam pekat tu kan. Celah mana pulak dapat kopi warna hijau. So, baru-baru ni Nanie diberi kesempatan untuk merasa sendiri Alana Royal Coffee Kopi Hijau. 


Nanie percaya, mesti ada yang langsung tak tahu kan pasal Kopi Hijau. So, as usual... meh sini Nanie terangkan satu per satu. Supaya korang faham, dan korang dapat informasi yang terkini serta terbaik. Insya Allah :) 


Baiklah, untuk pengetahuan semua, sebenarnya kopi hijau adalah biji kopi yang belum dipanggang. Kopi yang biasa kita minum dan berwarna hitam dan keperangan tu adalah roasted coffee atau kopi yang telah dipanggang. Sebab tu lah bila dikisar atau dibrew, ianya menjadi warna perang kehitaman. Sebab tulah ia dipanggil kopi hijau. 

Tapi apa bezanya? Panggang dan tak panggang? Khasiatnya sama je kan? 


Of course lah ada beza korang! Benda yang dah dimasak dengan belum dimasak. Mesti ada bezanya. Kopi hijau memiliki kandungan asid klorogenat yang tinggi berbanding biji kopi yang dipanggang. Asid klorogenat ini dibuktikan mampu meningkatkan metabolisme badan yang secara tidak langsung boleh membantu untuk menurunkan atau mengawal berat badan seseorang. Haaa... itu antara manfaat utama Alana Royal Coffee Kopi Hijau. 


Selain daripada itu, Alana Royal Coffee Kopi Hijau turut ada tambahan ekstra untuk membantu badan kita mengekalkan kesihatan. Alana Royal Coffee Kopi Hijau ditambah lagi dengan Chia Seed dan Habbatus Sauda. 


Chia Seed  memang dah terkenal dari dulu lagi dengan macam-macam khasiat untuk kesihaan tubuh badan kita. Malahan ia juga menjadi amalan untuk orang Cina gunakan Chia Seed dalam makanan serta minuman mereka. Chia Seed dikatakan mampu meningkatkan proses pelawasan serta membersihkan kolon dalaman kita. Ia juga mampu menstabilkan kadar gula dalam darah serta meningkatkan imunisasi badan. 

Begitu juga dengan Habbatus Sauda yang sangat terkenal di kalangan orang Arab sebagai makanan ruji mereka. Habbatus Sauda sangat bagus dalam melancarkan perjalanan darah, di samping mengawal kadar kolestrol dan meningkatkan metabolisme badan supaya lebih mudah makanan diserap serta ditukar menjadi tenaga. 

Korang semua jangan risau, Alana Royal Coffee Kopi Hijau diperbuat 100% daripada kopi hijau organik serta disahkan Halal oleh JAKIM. Malahan ia turut mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia dalam Skim Pemeriksaan Keselamatan Makanan. 




Pada pandangan Nanie, Alana Royal Coffee Kopi Hijau senang dihidangkan. Didatangkan dalam bentuk sachet untuk 15 sachet sekotak, ia mudah dibawa kemana-mana. Nak letak dekat rumah boleh, dekat office pun boleh. Tak ada masalah. Hanya perlu bancuh dengan air panas dan siap! 


Dari segi rasa - Alana Royal Coffee Kopi Hijau memang sedap. Tak ada perbezaan rasa yang ketara sebagaimana kopi biasa tetapi ia lebih ringan. Tak pahit, tak terlalu manis. Just nice untuk hidangan ketika bersantai, mahupun sebagai morning kick-start! Aroma dia??? Haih tak perlu ditanya. Cukup buat mata rasa segar! 



Untuk maklumat lanjut boleh klik link-link berikut :


Harga Sekotak (15 Sachet) : 
RM 42.90 (SM) 
RM 52.90 (SS)

FACEBOOK:

WEBSITE:

No Telefon : 
018-3557010 (Ika) 
018-2366332 (Ema) 

  • Share:

You Might Also Like

20 Inspirasi Dari Pembaca

  1. Baru tau biji kopi warna hijau. Tau biji kopi warna gelap je. Bagus kopi Alana sebab ada Habbatus Sauda.

    ReplyDelete
  2. Menariknya kopi alana ni . Ada gabungan chia seed dan habatus sauda . Memang bagus la untuk kesihatan

    ReplyDelete
  3. Nanie, Fadzi pun ada minum kopi ni. Serius sedap. Rasa berlemak tak macam kopi biasa. Dan tak pening kepala bila minum kopi ni. Memang recommended bagi yang nak cuba minum kopi.

    ReplyDelete
  4. Salam Innanie;
    saya ni memang peminat Kopi, tapi lum pernah cuba lagi kopi hijau ni.
    Nanti nak cari Kopi Alana dan cuba.

    ReplyDelete
  5. I tried before white and black and never try green coffee before. Looks like something new for me to explore.

    ReplyDelete
  6. ampun !! sedapnya.. baru pagi tadi minum, rasa macam nak repeat ni.. ee~

    ReplyDelete
  7. Ramai yang review pasal kopi alana ni. Macam menarik jer. Rasa macam nak cuba pulak 😊

    ReplyDelete
  8. baru tahu ada kopi hijau, tahu kopi hitam jer, hehe.

    ReplyDelete
  9. Klau kopi instant yang tak pahit i suka. Tak tahu pula kopi hijau ni boleh juga dibuat minuman. Ingat kopi dah masak je. Pernah juga minum habbatus sahaja bancuh macam kopi. Denagn Alana ni dah ada campur semua sekali dgn Chia Seed memang bagus dan buat i nak cuba.

    ReplyDelete
  10. goat milk?! wow. haha anyway i jarang minum kopi because insomnia! haha

    YourFinanceDoctor

    ReplyDelete
  11. Tengok ramai jugak blogger dok promote produk Alana Kopi Hijau ni...sampai buat sis meronta ronta jugak nak merasa sedap ke idok..hehehe.

    ReplyDelete
  12. Tetiba macam terbau2 kopi. Suka aroma kopi. Tenang je bau. Hehehe. Nanti boleh cuba kopi Alana ni.

    ReplyDelete
  13. My mum loves drinking coffee, will get her a box to try out. The coffee does seems very beneficial.

    ReplyDelete
  14. informasi sangat bagus ini untuk diet

    ReplyDelete
  15. Dalam kopi alana dah ada chia seed bagusnya... sebab fungsi chia seed tu akan buat kita rasa kenyang betul tak?

    ReplyDelete
  16. Yang penting, bila ada kelulusan dan selamat untuk diminum, semua boleh amalkan. Jika kita dah jumpa produk yang serasi, better amalkaan secara istiqamah untuk melihat hasilnya kan. Hurm.. lazatnya kopi!

    ReplyDelete
  17. Baru tau ada kopi hijau...
    Ingat selama ni cuma ada teh hijau ja...
    Huhuhu

    ReplyDelete
  18. Ohh, saya pun baru tahu kopi warna hijau sebelum dipanggang. Thanks sis recommendkan jenama ni.

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

.