CARA DAPATKAN MONEY REFUND DARI FOOD PANDA

1:52:00 AM

Assalamualaikum semua



Baru-baru ni, Nanie terperangkap dalam "so called" Food Panda Scam yang mana rupanya bukan Nanie sorang je menjadi mangsanya, tetapi bila Nanie search, ada ramai yang turut terkena dan menjadi mangsa. Melibatkan wang ringgit yang banyak dan boleh jadi kerugian kepada pengguna. 

Nanie tak tahu - adakah ia satu perangkap atau betul-betul kesilapan teknikal. Yang penting sebagai satu food service provider, memang tak boleh lah buat begitu. Apatah lagi sebelum ni pun nama Food Panda memang dah tercalar dengan isu panas berkaitan rider mereka kan.


Ceritanya bermula bila mana Nanie nampak promosi Dominos di aplikasi Food Panda. Promo tersebut memberikan 50% diskaun terhadap semua order tanpa sebarang minimum order. Waktu tu pulak Nanie memang penat dan tak ada cash dalam tangan. Terus order dan pilih buat bayaran melalui online transfer.



Semasa pesanan, semua ok. Tak ada masalah dan memang betul diskaun tu diberikan. Total keseluruhan order Nanie selepas diskaun adalah RM 38.20. Berbaloi tau. Sebab dapat pizza, dapat chicken wings etc. Pembayaran pun berjaya dibuat. Nak dijadikan cerita, tak sampai 1 minit email pengesahan diterima, satu lagi email masuk - "YOUR ORDER HAS BEEN CANCEL!"

Opps. Nanie buntu kejap. Kenapa cancel? Hari tak hujan. Payment dah setel. Bukan hari minggu atau public holiday yang menyebabkan order tinggi. Ahhh sudah. Nanie panik sekejap. Tapi dalam hati fikir baik lagi. Maybe ada lah tu restaurant habis barang ke mende kan. Terus Nanie contact Customer Service Food Panda.

Payah juga nak dapat, sebab mereka banyak sediakan FAQ session berbanding hotline. Setelah dapat chat CS mereka, Nanie tak diberitahu punca sebenar pembatalan. Yang Nanie dapat tahu bayaran balik ambil masa 2-7 hari bekerja.







Ok lah, Nanie tunggu. Kat sini bermula sedikit cerita. Tunggu punya tunggu. Hari berganti hari. Dari 18 Oktober sehingga 29 Oktober - tiada sebarang update dan berita. Terus Nanie ambil langkah drastik untuk email dan berikan details order. Alert kan mereka sekali lagi. Husnuzhon, maybe terlepas pandang. Walhal di FB siap dah ada post and page mengenai Food Panda Scam ni.

So, Nanie properly tulis email dan masukkan butiran order. Termasuk juga details berkaitan akaun Nanie. Supaya mereka boleh refund segera. Sedikit tips yang Nanie boleh berikan untuk mereka yang nak refund dari Food Panda :

1. Sekiranya ORDER dibatalkan oleh pihak Food Panda, screen shot email pembatalan & nombor order anda.

2. Tak perlu chat dengan customer service mereka. Sebab kebanyakan kes, customer service chat mereka tidak membantu pun. Macam kes Nanie, mereka cepat-cepat close case. Tanpa sebarang explaination yang jelas. Guna chatbot agaknya.

3. Terus sahaja email kepada mereka mengenai masalah yang anda hadapi kepada support@foodpanda.my. Gunakan title email yang straight forward supaya dapat attention.

4. Buat juga aduan kepada Tribunal Pengguna. Masuk ke https://e-aduan.kpdnhep.gov.my dan nyatakan aduan anda di situ. Boleh guna Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Selesai aduan diterima, forwardkan juga kepada Food Panda. Supaya mereka tahu, kes ini dalam perhatian orang ketiga iaitu - Tribunal Pengguna tadi.

5. Tunggu dalam masa 48 jam. Insya Allah mereka akan reply email menyatakan refund sedang diproses.


Alhamdulillah, keesokan harinya, Nanie terima satu email permohonan maaf dari Food Panda + Refund email sedang diproses. Nanie rasa, bila kita jadikan Tribunal Pengguna sebagai orang ketiga, secara tak langsung ia menjentik Food Panda untuk memandang isu ini serius. 






Syukur Nanie dah terima refund sepenuhnya... dimasukkan semula ke akaun bank dengan selamat. Nanie cadangkan selepas kejadian ni berlaku, ada beberapa langkah yang kita sebagai pengguna perlu peka sekiranya nak gunakan Food Panda : 

1. Elakkan guna mode pembayaran Debit/Credit Card. Gunakan Cash-on-Delivery je senang. Jadi sekiranya pembatalan berlaku, tak perlu refund duit dan tak melalui kes-kes sebegini. 

2. Boleh gunakan service provider yang lain seperti Grab Food, Bungkus It dan lain-lain. Sebagai contoh, pengalaman Nanie - Grab Food - refund berlaku dalam masa 48 jam sahaja. 

Maybe Food Panda pun perlu perkemas SOP pemulangan wang mereka atau tambah baik sistem pembayaran mereka. Dan seperkara lagi, Customer Service mereka perlu dipertingkat. Bila customer dalam keadaan panik, mereka perlukan maklum balas dan info untuk calm kan mereka. Jadi harapnya Food Panda menambah baik kelemahan mereka dan seterusnya menjamin kelangsungan bisnes mereka yang bergantung sepenuhnya kepada trust pelanggan. 

  • Share:

You Might Also Like

0 Inspirasi Dari Pembaca

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

.