CARA DAPATKAN MONEY REFUND DARI FOOD PANDA

1:52:00 AM

Assalamualaikum semua



Baru-baru ni, Nanie terperangkap dalam "so called" Food Panda Scam yang mana rupanya bukan Nanie sorang je menjadi mangsanya, tetapi bila Nanie search, ada ramai yang turut terkena dan menjadi mangsa. Melibatkan wang ringgit yang banyak dan boleh jadi kerugian kepada pengguna. 

Nanie tak tahu - adakah ia satu perangkap atau betul-betul kesilapan teknikal. Yang penting sebagai satu food service provider, memang tak boleh lah buat begitu. Apatah lagi sebelum ni pun nama Food Panda memang dah tercalar dengan isu panas berkaitan rider mereka kan.


Ceritanya bermula bila mana Nanie nampak promosi Dominos di aplikasi Food Panda. Promo tersebut memberikan 50% diskaun terhadap semua order tanpa sebarang minimum order. Waktu tu pulak Nanie memang penat dan tak ada cash dalam tangan. Terus order dan pilih buat bayaran melalui online transfer.



Semasa pesanan, semua ok. Tak ada masalah dan memang betul diskaun tu diberikan. Total keseluruhan order Nanie selepas diskaun adalah RM 38.20. Berbaloi tau. Sebab dapat pizza, dapat chicken wings etc. Pembayaran pun berjaya dibuat. Nak dijadikan cerita, tak sampai 1 minit email pengesahan diterima, satu lagi email masuk - "YOUR ORDER HAS BEEN CANCEL!"

Opps. Nanie buntu kejap. Kenapa cancel? Hari tak hujan. Payment dah setel. Bukan hari minggu atau public holiday yang menyebabkan order tinggi. Ahhh sudah. Nanie panik sekejap. Tapi dalam hati fikir baik lagi. Maybe ada lah tu restaurant habis barang ke mende kan. Terus Nanie contact Customer Service Food Panda.

Payah juga nak dapat, sebab mereka banyak sediakan FAQ session berbanding hotline. Setelah dapat chat CS mereka, Nanie tak diberitahu punca sebenar pembatalan. Yang Nanie dapat tahu bayaran balik ambil masa 2-7 hari bekerja.







Ok lah, Nanie tunggu. Kat sini bermula sedikit cerita. Tunggu punya tunggu. Hari berganti hari. Dari 18 Oktober sehingga 29 Oktober - tiada sebarang update dan berita. Terus Nanie ambil langkah drastik untuk email dan berikan details order. Alert kan mereka sekali lagi. Husnuzhon, maybe terlepas pandang. Walhal di FB siap dah ada post and page mengenai Food Panda Scam ni.

So, Nanie properly tulis email dan masukkan butiran order. Termasuk juga details berkaitan akaun Nanie. Supaya mereka boleh refund segera. Sedikit tips yang Nanie boleh berikan untuk mereka yang nak refund dari Food Panda :

1. Sekiranya ORDER dibatalkan oleh pihak Food Panda, screen shot email pembatalan & nombor order anda.

2. Tak perlu chat dengan customer service mereka. Sebab kebanyakan kes, customer service chat mereka tidak membantu pun. Macam kes Nanie, mereka cepat-cepat close case. Tanpa sebarang explaination yang jelas. Guna chatbot agaknya.

3. Terus sahaja email kepada mereka mengenai masalah yang anda hadapi kepada support@foodpanda.my. Gunakan title email yang straight forward supaya dapat attention.

4. Buat juga aduan kepada Tribunal Pengguna. Masuk ke https://e-aduan.kpdnhep.gov.my dan nyatakan aduan anda di situ. Boleh guna Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Selesai aduan diterima, forwardkan juga kepada Food Panda. Supaya mereka tahu, kes ini dalam perhatian orang ketiga iaitu - Tribunal Pengguna tadi.

5. Tunggu dalam masa 48 jam. Insya Allah mereka akan reply email menyatakan refund sedang diproses.


Alhamdulillah, keesokan harinya, Nanie terima satu email permohonan maaf dari Food Panda + Refund email sedang diproses. Nanie rasa, bila kita jadikan Tribunal Pengguna sebagai orang ketiga, secara tak langsung ia menjentik Food Panda untuk memandang isu ini serius. 






Syukur Nanie dah terima refund sepenuhnya... dimasukkan semula ke akaun bank dengan selamat. Nanie cadangkan selepas kejadian ni berlaku, ada beberapa langkah yang kita sebagai pengguna perlu peka sekiranya nak gunakan Food Panda : 

1. Elakkan guna mode pembayaran Debit/Credit Card. Gunakan Cash-on-Delivery je senang. Jadi sekiranya pembatalan berlaku, tak perlu refund duit dan tak melalui kes-kes sebegini. 

2. Boleh gunakan service provider yang lain seperti Grab Food, Bungkus It dan lain-lain. Sebagai contoh, pengalaman Nanie - Grab Food - refund berlaku dalam masa 48 jam sahaja. 

Maybe Food Panda pun perlu perkemas SOP pemulangan wang mereka atau tambah baik sistem pembayaran mereka. Dan seperkara lagi, Customer Service mereka perlu dipertingkat. Bila customer dalam keadaan panik, mereka perlukan maklum balas dan info untuk calm kan mereka. Jadi harapnya Food Panda menambah baik kelemahan mereka dan seterusnya menjamin kelangsungan bisnes mereka yang bergantung sepenuhnya kepada trust pelanggan. 

  • Share:

You Might Also Like

62 Inspirasi Dari Pembaca

  1. Alhamdulillah dah dapat refund. Susah juga kalau customer service tak membantu. Memang kena upgrade lah service FP ni. Lately service dorang agak merundum.

    ReplyDelete
  2. Hai
    Sy nk komplain sy pny order xsmp,tp foodpanda bgth dh smp,dn xde sebarang panggilan mngatakn order sy dh otw,please check smule

    ReplyDelete
  3. Sama.. Done order byr semua dia cancel. Tanpa sebab..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya baru terkena ni.. Dah oder tetiba dlam 10min cancel,. Makanan pun tak sampai. Duit dah byar online๐Ÿ˜ญ

      Delete
    2. Saya pn dh kene pd tarikh yg sma

      Delete
    3. Saya pun baru terkena pada tarikh yang sama

      Delete
    4. Ni sy pun terkene.duit da bayar tapi detail dalam food panda terus hilang..bukan cancel ke pe tapi tak ada pape maklumat..cuma ada resit pembayaran saja..tak tahu nak buat apa da..

      Delete
    5. Sy pun baru kejap no guna.. 70 ringgit lesap

      Delete
    6. Sama dgn saya..dah sebulan dah..

      Delete
    7. boleh bantu sy tak..sy pn trkena nie.๐Ÿ˜ข

      Delete
    8. Sama saya pun dh kena...dh lebih dr 2 minggu refund xdpt lagi..masalahnya bila chat ngn customer servis...suruh kita tanya kat bank pula konon diorg dh refund

      Delete
  4. Refund Saya dah 1 Bulan 11 Hari masih Tak dapat refunded lagi .dah la oder Tak sampai Tiba Tiba di cancle .kata refund in14days 41 Hari masih Tak dapat lagi

    ReplyDelete
  5. Damn Foodfanda!!Servis very bad

    ReplyDelete
  6. saya pun sama..kena rm147..order domino jgk..jd duplicate order..mula2 dye ckp order cancel so saya tekan place order sekali lagi so sekali lagi jadi 3 kali..satu pizza rm49..kali 3..jd rm147..mmg servis dye cm bdo la..pkai msj pn chatbox..dh puas maki dh tp cmtu jgk respon chatbox..scammer..harini genap 11 hari masih xdpt refund tu..

    ReplyDelete
  7. Mne nk dpt fpx transaction id dengan reference number? Yg keluar dekat bank statement tu ke?

    ReplyDelete
  8. Hai sis nak tya sya pon terkena juga tetiba cancel dan kata dh call sya 2 kali ke 3 kali tapi tak jawab padahal takdpt pangilan pon lepas tu duit dh bayar melalui card... skrg dia tknk bayar gak sebb kata nye sya kena tanggung sebb makan dh order tp cancel tkdpt refund geram tul

    ReplyDelete
  9. berapa hari kak untuk dia orang refund balik dalam akaun kak..mtk tolong respon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai! Saya ikut setiap tip yang blogger nyatakan kat atas tu. Satu jam jer mereka sudah refund balik duit saya dengan email apology

      Delete
  10. Masa PKP food panda wat hal padahal order sebelum kul 8.00 mlm kul 8.55 pm dapat emails tetiba cancel hurmm pakai online transfer plak tu. Dah buat aduan pada kpdnhep baru tadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, saya juga buat aduan kpdnhep tadi pasal foodpanda refuse refund to me sedangkan mereka cancel order saya, cakap address saya incomplete.

      Delete
  11. Sekarang ni saya buat order. Dah buat payment tapi order tak proceed pun . Takda email apa takda apa apa . Payment dah tolak pun tapi masih takda apa apa .macam mana ya

    ReplyDelete
  12. Kita tak gerak, FP pun senyap. Payah lah macam ni. Customer bukan tak boleh consider, boleh je cuma jangan lah biar tertunggu. At least update.

    ReplyDelete
  13. Hi, i baru je order. I buat payment rm114 kut. Then order cancel. Macam mana nak refund balik ahh

    ReplyDelete
  14. Sy pn sama kes. Order 3/4/2020 hari tu then order xproceed duit da tolak dr account. Tetiba foodpanda cancel order. Then sy screenshot n tgu dlu sbelum buat aduan. Sb dlm dorg pny policy da state akn refund dlm masa 2-5 hari bekerja. Smlm 7/4/2020 bila check account duit foodpanda dah refund balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis. After your order was cancelled, you ada email foodpanda tak? or you just did not take any action and you just wait for 2-5 days?

      Delete
    2. Hi,ade provide details account bank dekat food panda x? Or memang food panda auto detect details dari rekod pembayaran..?

      Delete
    3. Saya baru kena ni. So tggu jek ke 5-7 hari dia refund ?

      Delete
    4. Saya baru kena ni. So tggu jek ke 5-7 hari dia refund ?

      Delete
  15. Saya baru order tadi.dominos jugak 5 jam tggu,bila tanya cakap proceed,last ii saya minta refund la dan suruh CS tu cancel order.minta ii adalaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis..mcm mn food panda dh refund ka..sya pn sma mcm sis

      Delete
  16. berjaya jugak refund last time.

    ReplyDelete
  17. Thanks share experience. Sgt membantu...

    ReplyDelete
  18. Saya retry submit payment bnyk kali sbb dia ckp unsuccesful and suruh try again bnyk kali. Sy try 2 card, and dua2 card kena tolak amount yg sama. But not on the same day dia tolak. Macam mana eh ☹️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unsuccessful tu untuk sebentar jer sebabnya mungkin line slow masa transfer. Tapi kejap nanti duit masuk kpd akaun suksesfully. So yang ni tak payah contact bank pun. Buat aduan sama seperti kat atas untuk dua2 akaun. Akan refund. Sebab duit tolak tu mesti dah masuk akaun tu. Dia hanya tunjuk unsuccessful sebab line slow. Saya pernah melalui masalah yg sama. So ikut tips blogger tu. So kalau duit dah masuk akaun tu dia akan refund balik. ๐Ÿ˜Š

      Delete
  19. Thank you so much!!! I got my money refunded in an hour!!

    ReplyDelete
  20. Baru ja buat aduan dengan KPDNKK jarap2 dalam masa terdekat FP refund balik duit, sudah la menunggu makanan tak sampai2 lepas tu foodpanda cakap yang makanan tu dah dihantar haisss geram betul

    ReplyDelete
  21. Saya baru terkena ni.. Sedih pun tak hilang lagi ni...

    Pada 30.4.20 suami saya order menu yg sama pada satu kedai makngah katering tu menggunakan nombor henset suami saya..tapi order secara cash on delivery. Pun sama di batalkan last minit. Kelam kabut la masak utk family buka puasa. Saya boleh terima, mungkin atas sbb cod, duit pun tak dibayar lagi.. Tu sebab order yang dibuat kena cansel.

    Keesokannya Pada 1 mei 2020 saya pula order lagi makanan pada kedai makngah catering. Guna akaun saya. Menu yg sama, jumlah bayaran yg sama..Bayaran makanannya rm60.23. Saya bayar secara bankin online. Dan tunggu la makanan sampai utk family saya buka puasa. Lepas tu saya dapat mesej kata ..makanan yang saya order telah dibatalkan. Duit telah di bayar dan makanan pula telah dibatalkan. Suami saya pi cari rumah kedai makngah catering tu. Rupanyer.. 7 minit ja dari rumah saya. Owner kedai makngah katering kata dia tak tau apa2.. Tak pernah join pun dengan foodpanda. Katanya..Dah banyak kali org datang rumah dia atas kes yg sama.

    Persoalannya... Kalau kedai makngah catering tak boleh nak ambil order customer dan tak tau apa2 pasal menu yg diorder customer melalui food panda.. , Sepatutnya food panda keluarkanlah kedai makngah catering tu dari senarai menu kedai foodpanda tu. Ni macam orang bodo la saya tunggu makanan sampai...tapi tak sampai2 juga.. Last minit dapat mesej kata dicanselkan. Kelam kabut saya masak terkejar2 masa utk sediakan menu juadah berbuka puasa utk keluarga. Dua kali saya ditipu.

    Sekarang... Food panda ada hutang dengan saya rm60.23. Saya mahu duit saya balik atau digantikan dengan menu lain yg bersesuaian. Jangan susahkan saya dengan prosedur2 yg tak masuk akal.

    Bila saya buat report..foodpanda hantar email pada saya suruh tulis dalam b.i. sbb mereka tak faham b.m. saya kata ini malaysia takkan tak faham bahasa melayu.

    Foodpanda balas email saya kata Would you be able to please elaborate on the issue a little more to better assist you & can we communicate in English, please? as I am an English specialist who can take care of all concerns in English.

    Bila bab pulangkan balik duit customer.. Buat2 Tak faham bahasa melayu pula.. Nama mohammad amir malik... Tak faham bahasa melayu ka. Nak main2 saya ka..

    Foodpanda balas email saya suruh guna b.i juga.. Dalam surat tu dia padam dah nama muhammad amir malik tu..

    Celaka punya foodpanda

    ReplyDelete
  22. Sedihhlaa.. Saya baru terkena nii

    ReplyDelete
  23. Pada 30.4.20 suami saya order menu yg sama pada kedai A menggunakan nombor henset suami saya..tapi order secara cash on delivery. Pun sama di batalkan last minit. Kelam kabut masak utk family buka puasa. Saya boleh terima, mungkin atas sbb cod, duit pun tak dibayar lagi.. Tu sebab order yang dibuat kena cansel.

    Esoknya 1 mei 2020 saya pula order makanan pada kedai A. Guna akaun saya. Kedai yg sama, menu yg sama jumlah bayaran yg sama. Bayaran makanannya rm60.23. Saya bayar secara online bankin. Dan tunggu makanan sampai utk family saya buka puasa. Lepas tu saya dapat mesej kata ..makanan yang saya order telah dibatalkan. Duit telah di bayar dan makanan pula telah dibatalkan. Suami saya pi cari rumah kedai A tu. Rupernyer,dekat ja kedai A dengan rumah saya. Owner kedai A kata dia tak tau apa2.. Tak pernah buat bisnes dgn foodpanda pun. Dan, dah banyak kali org datang rumah dia atas kes yg sama.

    Persoalannya... Kalau kedai A tak boleh nak ambil order customer dan tak tau apa2 pasal menu yg diorder customer melalui food panda.. , Sepatutnya food panda keluarkanlah kedai A tu dari senarai menu kedai foodpanda tu. Ni macam orang bodo la saya tunggu makanan sampai...tapi tak sampai2 juga.. Last minit dapat mesej kata dicanselkan. Kelam kabut saya masak terkejar2 masa utk sediakan menu juadah berbuka puasa utk keluarga. Dua kali saya ditipu.

    Sekarang... Food panda ada hutang dengan saya rm60.23. Saya mahu duit saya balik atau digantikan dengan menu lain yg bersesuaian.

    Tapi bila tengok blog ni.. Saya tau dah saya kena scammer..

    ReplyDelete
  24. Saya baru kena first bayar x lepas rupanya ada 2 order mungkin line kot yea pihak food panda ada call Akan membantu sebab budak food panda Tu yang buat report

    ReplyDelete
  25. Tak payah la tuan/puan guna khidmat foodpanda. Ibarat "money licence scammer". Ramai sgt yg dah terkena, cancel order & salahkan cust, x refund balik. Tgk dlm fb,& media socia lain. Ada yg tgu refund smpai bbulan2. Ada yg buat senyap je, hny segelintir yg buat laporan kpdnhep. Hari ni terkena pd sy, dh laporkan pd kpdnhep. Scam berlesen terbesar.

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah baru terkena semalam , terus google pasal foodpanda scam , terjuma akak punya blog , terima kasih sangat membantu . Semalam kena , pagi tadi ikut cara akak , petang ni dah dapat email pemulangan . Panjang umur murah rezeki kak .

    ReplyDelete
  27. Terima kasish kak , srmalam sy terkena ,terus buka google cara refund, terjumpa akak punya blog . Semalam kena pagi tadi ikut cara akak , petang ni dah dapat email refund . Alhamdulillah . Panjang umur murah rezeki kak

    ReplyDelete
  28. Aku baru kena semalam terus jumpa cara2 sis ni ajar . Hari dah dapat refund balik . Tq sis moga panjang umur murah rezeki

    ReplyDelete
  29. Salam.. Saya baru kena scam yg sama.. RM40 plus plus.. Beli makanan dari Family Mart..

    Ni emel diorg..

    Thank you for contacting foodpanda. 
     
    We apologize for the inconvenience that we caused you. However, We have already forwarded this issue to our Rider Compliance Department for them to investigate and take appropriate actions. Unfortunately, we are unable to provide you a refund.
     
    Please note, if you do not show up on the provided location or receive a call then the rider may cancel your order as the rider faces difficulty to find you then he calls you for the correct location.

    ReplyDelete
  30. boleh beri cth aduan kepada Tribunal Pengguna. Terima kasih

    ReplyDelete
  31. Nak minta no sis naniey boleh?

    ReplyDelete
  32. Masalah saya pula saya dapat email dari food panda yang menyatakan akan refund kembali Wang saya.. Sudah 3 minggu duit masih belum refund ke akaun bank saya.. Jika sebulan mereka tak refund siap lah saya akan buat order yang banyak Dan tak akan menerima order mereka biar mereka rugi lebih dari saya rugi.. Nak curi duit orang seperti itu mana boleh

    ReplyDelete
  33. Mcm mne sy nk dptkn refund sy. Aritu sy oder domino's dkt food panda.sy dah trnsfer duit pd akaun food panda, smpai skrg oder sy xsampai. Sy harap pihak pengurus food panda boleh jelaskan aduan sy. Sekian terima ksh

    ReplyDelete
  34. Ingat aku sorang je terkena...rupanya ramai ye.....baru cadang nak makan patin tempoyak,dah bayar online..muka sudah senyum,perut pun sudah lapar..tunggu makanan sampai je la ni ye..tup2 kena kensel..huhhh..memang bakar darah la!

    ReplyDelete
  35. Sya pun mau komplain. Dah sebulan belum dpt refund. Ada sesiapa tau mau file aduan dlm kategori mana satu ya?

    ReplyDelete
  36. Rupenye byk yg da terkena, sy 1st time kne cancelled order ni, sblum ni ok jer.. mcm blogger ckp, diorg x bgtau detail mcmne duit kite diorg nk refund, mmg buat customer mcm ilang arah skejap, nasib jumpa blogger admin ni, dpt la sy Tau cara nk refund blik duit sy tu.. tQ

    ReplyDelete
  37. saya punya lagi teruk, driver foodpanda call sekali je lps tu dia cancel terus, makanan pun tak dpt refund pun tak dapat. dah tu makanan yg saya da bayar utk family mart tu mana? sape da makan? bodo punya food panda. dia kata tk bg refund sbb nak bayar family mart dah tu makanan yg bayar kat family mart tu sape yang makan. aduhhhhhh

    ReplyDelete
  38. boikot je foodpanda ni..bdk2 rider pin konon cari rezeki halal..cari rezeki halal, tp attitude mcm celaka..

    ReplyDelete
  39. teruk betul sistem refund foodpanda. takpayah percaya lah payemnt foodpanda online banking .. lebih 3 bulan dah tak dapat lg refund.. walaupun 11 ringgit je tapi sakit hati lah tunggu makanan dah bayar.. last2 kena cancel... lepas ni kena cod jee takde cash tak payah order dari foodpanda.. sistem worst

    ReplyDelete
  40. Sdh 2 weeks sy complain kat email xde respon RM 70.80 tidak refund lagi sngat mengecewakan lah sy selalu order food panda tolong laa sy bagi refund wang sy

    ReplyDelete

Teruskan Memberi Inspirasi.
Saya Hargai Pandangan & Idea Anda!

.